'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

söndag 27 april 2014

Jontez nya - en riktig dansbandsskiva

Denna vår bjuder på en del intressanta skivsläpp och ett album kommer från Östergötland med ett roligt urval av låtar som tolkas i trevliga arrangemang. Det bjuds på många låtar innehållande ett av dansbandsmusikens grundämnen - saxofonen i olika stämmor. Det bjuds även på ett instrumentalt spår, något som idag är ovanligt bland våra dansband, men som hör till om man vill vara ett riktigt dansband. Saknar ni dansbandsskivorna så som de var på 1980-talet? Det behöver ni inte längre.

Dansbandet Jontez bildades år 1996 i Norrköping av Kjell och Jon Andersson. De spelar en mogen dansbandsmusik och på nya skivan, "En Dans Med Oss" visar de på rejäl professionalism.

Det finns inte mycket att anmärka på här. Det är traditionellt och roligt. Arrangemangen är fräscha och fantasifulla och skivan tilltalar oss riktiga dansbandsfascister på ett utmärkt sätt. Det är gammalt och nytt. Det är bugg, det är foxtrot och det är instrumentalt. Här återspeglas en nu sällsynt, men ack så korrekt dansbandskultur på ett bra sätt

Instrumentala låtar är tyvärr inte så vanligt längre. Det är visserligen inte saxofoner och traditionell dansbandsmusik heller, förvisso, men det glädjer en gammal saxofonist som undertecknad när det bjuds på instrumental saxofonmusik.

Jag syftar på Bee Gees "Don't Forget To Remember", som här tolkas av bandet. De gör det precis så som det skall göras. Med ett ledinstrument, i detta fallet saxofon, och ett alternativt instrument i andra versen, i detta fallet en pedal-steel guitar. Detta underbara instrument! Pluspoäng på det! Arrangemanget är en klar favorit, men låtvalet kunde vara ett annat. Dels har låten redan tolkats instrumentalt. Ingmar Nordströms är de skyldiga till detta och de gjorde den år 1989. Dels är Bee Gees låtar ofta en lek med olika stämmor och skall deras låtar återges, bör det ske med fler än bara en tenorsaxofon.

Steel guitarren, tillika saxofonen, används flitigt genom skivan och det gillas skarpt av undertecknad. Förr i tiden var det alltid studiomusikern Janne Lindgren som bidrog med lite steel guitar på många av de stora bandens skivor, men här är det Jontez' egna gitarrist Conny Ohlson som trakterar instrumentet.

Det finns egentligen inte så mycket att orda om. Skivan ska lyssnas på, inte läsas om. Albumet är nog Jontez' starkaste skiva någonsin och ett måste i en äkta dansbandssamling. Skivan är nog dessutom en av de starkaste som lär ges ut i år överlag.

Favoriterna på skivan, utöver "Don't Forget To Remember"... Ja, jag skrev att de borde valt en annan låt, men arrangemanget på den kan väl fortfarande göra den till en favorit?

Hur som helst; "Bugga Loss" och foxtrotten "Säg Att Du Stannar" hör också till favoriterna. På den sistnämnda kombineras dragspel, klaviatur och steel guitar på ett underbart sätt. Vill även göra er uppmärksamma på "Ten Guitars", eller "Dansa En Dans Med Mig", som den blev känd som på svenska. Jontez väljer dock ursprungsspråket och de har gett den ett fräscht arrangemang.

Utöver gitarristen Conny Ohlson så består bandet av ledsångaren och saxofonisten Ole Hansen, som jag skulle vilja likna vid Jonas Näslund, känd från Mats Bergmans, fast i någon högre tonart. Vi hittar även Håkan Nöjd på bas och sång, Jonathan Nöjd på trummor och sång, samt kapellmästaren Benny Hedlund, som även spelar klaviatur, dragspel och gitarr.

Betyg då?
Tveklöst och utan tvivel en stark fyra av fem möjliga. Jag skulle gissa på att detta blir en av de absolut bästa skivorna som lär ges ut i år. Det står visserligen en annan skiva från ett annat band och knackar på dörren om den titeln. Vi får väl se?
  • Besök Jontez' hemsida här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar