'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

lördag 15 februari 2014

Svemicke blickar i backspegeln


Jag har ju tidigare nämnt TV-kanalen TV21 här på bloggen. Kanalen från Göteborg, som på 1990-talet, var en stor motor för dansbandskulturen i media. Tyvärr försvann den, och hela dess produktion ut i tomma intet. Dock förevigades mycket av kanalens produktioner av undertecknad och nu delar jag med mig av det till er. - I dansbandskulturens fortlevnads tjänst.

Det är en del som upptäckt den nya kanalen på den nätbaserade filmklippssidan YouTube. Kanalen heter DansbandsNostalgi och innehåller en del klipp, bland annat från TV21:s program Dansbandsdags.

Så vem ligger bakom den kanalen då? Jo, det är, som ni säkert förstått vid det här laget, undertecknad. I min bokhylla finns det en uppsjö med videoband. Majoriteten av dem innehåller inspelningar från 1980- och 1990-talet, och en del av banden innehåller dansbandsrelaterade program, däribland Dansbandsdags.

Nu har jag fått hjälp med hur dessa kan digitaliseras och jag har kommit en bit på vägen. Några av programmen och filmklippen ligger redan uppe på kanalen, och fler blir det.

Som jag skrev i informationen om kanalen på YouTube, så är jag inte ute efter att göra något intrång i upphovsrätten. Anledningen till kanalens uppkomst är att jag vill på fler sätt kunna verkställa mitt livssyfte; att arbeta för dansbandskulturens över- och fortlevnad. Naturligtvis skall de eldsjälar som arbetat med dessa program, skrivit och spelat in låtarna få äran för detta och inte jag.

Det är inte alltid ljud- och bildkvaliteterna blir de bästa. Det är som sagt inspelningar från gamla VHS-band och den sextonhuvade stereovideon gjorde inte intåg i mitt liv förrän lite senare, så att ljudet är grumligt och brusigt på många klipp är dessvärre inget som jag kan göra något åt. Dessutom så finns ju ljudspåren och låtarna i högkvalitativ stereoupptagning på respektive orkestrar skivutgivningar.

Mitt syfte med detta projekt är, som framkommit  innan, att bevara dansbandskulturen för framtiden. I dagens media är det sparsmakat med dansband.

Ett kul minne som jag har var när vi besökte en restaurang utanför Höganäs i Skåne en gång på 2000-talet. Servitrisen kom ut och upplyste oss om att maten kan dröja, för de hade haft ett säkringsbrott , så spisarna behövde värmas upp på nytt.

Efter att vi fått maten så frågade servitrisen om allt var till belåtenhet trots omständigheterna och jag sa: "Nej, verkligen inte!" Hon kom fram till bordet och beklagade detta och undrade vad som var fel. "Jag saknar dig bakom sångmikrofonen", sa jag. Då blev hon genast gladare. Det var den här flickan:


Sussie Rohdin
, sångerska i Martys från Höganäs i mitten av 1990-talet.

En vecka någon gång år 1988 så gästades Café Norrköping i SVT av Vikingarna. Då ett dansband som alla andra och detta förevigades av en mycket ung Svemicke på en VHS-kassett. Detta var också säsongen som Ragnar Dahlberg gjorde debut som programledare i rikssänd TV. Han efterträdde Bengt Nordlund och Viveca Ringmar som programledare i detta caféprogram från Sveriges Peking.


En del klipp har redan hunnit segla upp på kanalen, och fler lär det bli. Det ni fick här var bara ett axplock. Mer finns på kanalen på YouTube. Jag har en del VHS-band med sex timmar dansbandsprogram på varje, så det kommer upp lite då och då. När tiden för att spela in det finns. Det överförs ju i realtid så det tar lite tid.

Ett klipp inspelat med stereokvalitet kan jag dock bjuda på redan. Från Dansbandslåten 2000; "Nånstans Så Finns Du" med Helene & Gänget:


Jag önskar er mycket nöje med kanalen!
  • Läs mitt tidigare inlägg om TV21 här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar