'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

tisdag 12 november 2013

Svemickes dansbandstips: Pia Pihlgrens

I min serie "Svemickes dansbandstips" så vill jag, i tider då vår älskade dansbandskultur nu besudlas av band som använder genren för att leka rock- och popartister, föra fram de dansband som  fortfarande spelar riktig (traditionell) dansbandsmusik och som kanske inte är så välkända för den stora massan. Jag anser detta vara av stor vikt för vår kulturs överlevnad. Denna gången har turen kommit till ett band med lite countryinfluenser.

En månskensnatt i Åmotsfors. Kanske då grundades Pia Pihlgrens. Det hände i alla fall för 20 år sedan i just Åmotsfors. På 1990-talet så kunde vi beskåda dem i TV-kanalen TV21. Efter att ha turnerat på heltid i tio år så valde de att bara spela på hobbynivå.

Bandet frontas av norska Pia Pihlgren, som också gett bandet sitt namn. Med sig har hon Henrik Strandberg  på sologitarr, Håkan Ljungkvist på gitarr och sång, Ronnie Pihlgren på bas och sång, Per Dahlman på klaviatur och dragspel, samt André Furulund på batteri, även kallat trummior.

Efter tio år av ett hängivet arbete för vår kultur med spelningar och turnerande så valde bandet att dra ner verksamheten till hobbynivå. Tio år senare berikar de oss med en ny och välarbetad skiva.

Nya skivan heter "Snälla Rara" och består till största delen av traditionell dansbandsmusik med inslag av country. Här hittar vi den välkända "Killen Ner' På Konsum Svär Att Han Är Elvis", men spåret som är mest värt att uppmärksamma är bandets tolkning på Tomas Ledins tolkning av Mikael Wiehes hyllning till Björn Afzelius; "Den Ja' Kunde Va'". Ett mycket välarbetat arrangemang  som tar låten till en ny dimension. Årets bästa dansbandstolkning, helt klart!

Jaha, då släpper vi den och går vidare; vad hittar vi då? Jo, "Tro Mig" är väl värd att belysa. En vacker foxtrot med ett underbart gitarrarrangemang. Henrik vet hur han skall begagna gitarren på bästa sätt!

Skivan inleds med "Vill Du Ha Min Kärlek", en fartig bugg som lätt kan få det att snurra på dansgolvet, och vill man sedan varva ner och sänka tempot, men ändå fortsätta att bugga, så kan jag rekommendera "Du Sa".

Fast stora överraskningen, utöver "Den Ja' Kunde Va'",  blev sistaspåret. Den känner jag igen. Visst är det...? Jo, men nog är det väl allt den? Japp! Smokies "If You Think You Know How To Love Me", fast på svenska. "Att Det Kan Va' Så Svårt Att Va' Ensam". Bandet gör en helt underbar tolkning av låten med ett kul arrangemang.

Fast, om jag nu ska gnälla på något; John Lennons "Imagine" kunde vi nog låtit vara utan. På något sätt gör ingen den bättre än just John Lennon själv.

Betyg då?
Pia Pihlgrens konkurrerar med sig själv. De slår till med två av årets bästa dansbandstolkningar, vilket i princip för uppmärksamheten bort från resterande spår, Det är traditionell dansbandsmusik i välarbetade arrangemang. En skiva som bjuder på både bugg och foxtrot i en salig och kul blandning. Det får bli 3+ av 5 möjliga. Kul att få höra ifrån dem igen!
  • Besök Pia Pihlgrens hemsida här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar