'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

söndag 17 november 2013

Elisa's först ut med julskiva i år

Julen närmar sig med stormsteg. Det är bara två veckor kvar till advent och det brukar innebära att julskivorna haglar över oss som spön i backen. Med bjällerklang, barnkörer, släpiga melodier och audiovisuell julstämning. Alla dansband med självaktning måste föra in en egen julskiva på meritlistan och först ut är bandet från Töreboda som vann årets tidstävling i vilket dansband som hann först med årets julalbum.

Jo då, Elisa Lindström hade tid att ägna lite tid åt sitt dansband bland allt flamsande i TV. Det var ju trevligt!

Enligt rykte som nådde mig så avstod hon turnerandet med sitt dansband för att hon skulle leka i TV. Hmm... Det börjar redan och det bådar inte gott. Risken finns att hon lämnar sitt dansband helt och sitter telefonvakt för att inte riskera att missa ett telefonsamtal från Peter Settman och hans kompisar.

Ursäkta mig! Jag kanske är lite hård nu, men jag får allergiutslag av alla dem som jämt fjantar sig i TV:s allsköns lekprogram och jag tycker det är synd om Elisa placerar sig i det sällskapet av C-kändisar.

Vi ska trots allt komma ihåg att hon, med sitt dansband, är en stor bidragande faktor till att den traditionella dansbandskulturen fått ett uppsving, och jag tycker att det vore synd om hon får en felaktig stämpel som en av dem som står på nöjes-TV:s lista över "lösaktiga artister som alltid ställer upp när det krisar". Elisa behöver inte den typen av publicitet. Hon gör ett så bra jobb med sitt dansband och det är det hon borde förknippas med.

Nog om det. Julskiva var det. "En Gnistrande Jul", heter Elisa's bidrag till dansbandsjulskivorna och när jag träffade dem på sin skivsläppsfest i Mariestad för två år sedan, så efterlyste jag lite saxofontoner, men de klargjorde tydligt att någon saxofon blir det aldrig.

Man ska tydligen aldrig säga aldrig, för nu brukas det saxofon minsann! På "Gnistrande Kristall" och "Våran Första Jul" så backas Elisa upp av en smäktande sopransaxofon, och det är värt att uppmärksamma, för sopransaxofon är inte vanligt förekommande på en dansbandsplatta. Bra där!

"En Ensam Jul" är en doo-wop-foxtrot. En helt vanlig foxtrot, utan någon särskild anknytning till jul mer än att det är julen som är ensam. Det kunde lika bra ha varit midsommar eller påsk. Eller en helt vanlig lördagskväll.

"Natten Går Tunga Fjät" är väl den svenska officiella titeln på den italienska "Santa Lucia"? Ett av de starkare spåren på skivan, för Elisa betar av hela första versen på italienska och avslutar med änglakörsliknande toner.

Ja, så var det då det här med "O Helga Natt". Min mormor hävdar att den ska sjungas av en manlig operasångare. Jag hävdar att den skall sjungas av Christer Sjögren. Just den uppfattningen lyckades inte Elisa's få mig att ändra. Det är ju trots allt den pampigaste julsång som finns.

Om de nu tvunget skulle ha med "Adams Julsång" på skivan så kunde det väl ha varit i ett pampigt instrumentalt arrangemang med Elisa spelandes melodin på sin trumpet istället? DET hade varit något! Nä, "O Helga Natt" med Elisa's åker i papperskorgen!

"En Gnistrande Jul" är en traditionell dansbandsplatta, som förutom sopransaxofonerna och Elisas prestationer på "Santa Lucia", helt saknar julstämning. Inga direkt juliga arrangemang som får en att föreställa sig glögg- och pepparkaksdoft precis.

Bästa spåret, och det enda värt att sprida på samlingsskivor till jul är "I Wish It Could Be Christmas Every Day". Det är ett alldeles lysande arrangemang och då särskilt med saxofonerna! Lite bredare körarrangemang på refrängerna, i stil med "Linjen I Min Hand" från albumet "Det Sa Klick!" hade varit att önska. Det tillsammans med lite bjällerklang.

Vem som spelar saxofon på skivan har jag inte lyckats att luska ut. Någon som vet? Skivan är dock producerad av Henrik Sethson, vilket får mig att undra varför det inte låter så här på hans egna skivor med det där skräniga Casanovas. Han kan ju om han vill!

Betyg då?
Hmm... Som dansbandsskiva? 3 av 5 möjliga. Bra sound, för få bugglåtar. Som julskiva? 2- av 5 möjliga. För lite julstämning. Bruk av sopransaxofon? 4 av 5 möjliga. Toppen! "O Helga Natt"? 1 av 5 möjliga. Helgerån och hädelse! Nåja, slänger väl till dem en trea? Det är ju trots allt bra dansmusik och Elisa är en av våra bästa sångerskor och hon har en underbar röst. Dessutom kan ju bandet det här med dansband. 3 av 5 möjliga.
  • Besök Elisa's hemsida här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar