'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

måndag 30 september 2013

Wizex 40-årsjubilerar

40 år har gått. Detta skall firas med ett samlingsalbum med nya fräscha versioner av de tidlösa klassikerna som förgyllt orkestern genom åren. Jag såg fram emot en riktig brakfest gestaltad på nya skivan. Särskilt med tanke på vad orkestern presterade på förra plattan.  Många låtar har fått uppiggande ansiktslyftningar i förhållande till originalen, men många låtar fattas och några låtar kunde vi vara utan.

Osbybandet Wizex bilades år 1957 och hette från början Ulrik Wittmans. Bandets andra sångerska, Git Elwing, kom på namnet Wizex. År 1973 köpte några ungdomar bandet, och det lade grunden till det Wizex vi känner idag och anledningen till 40-årsjubileum istället för 56-årsjubileum..

Bland dessa ungdomar fanns Kikki Danielsson, som blev att betrakta som bandets första sångerska, men i själva verket var det Mona Johansson som var det.

Kikki Danielsson slutade i bandet år 1982 och ersattes av blekingeflickan Lena Pålsson, som stannade i bandet fram till år 1997. Wizex moderna storhetstid var under Lena Pålssons tid och personligen tycker jag att Lena är synonymt med Wizex.

Wizex blev först med att tolka skillingtrycket "Mjölnarens Iréne" i dansbandsversion med sång av Lena. Detta år 1988. Efter det så spelades låten in av fler dansband, bland annat Schytts och Matz Bladhs.

Tillsammans med Lena deltog även Danne Stråhed vid sångmikrofonen, vilket gav bandet sin image på 1980-talet. Han efterträdde Tommy Stjernfeldt, som slutade i bandet år 1983. Tommy deltog alltså på Lenas första skiva med bandet, Skivan hette "Julie", uppkallad efter bandets version på Jugoslaviens eurovisionsfestivalbidrag, "Džuli" från år 1983.

Lena deltog i Melodifestivalen år 1992 med doo-woplåten "Jag Kan Se En Ängel", och år 1993 med "I Sjunde Himlen".

Lena och Danne slutade i bandet år 1997 och ersattes av småländska Charlotte Nilsson, tidigare vokalissa i Anders Engbergs orkester. Hon deltog i Melodifestivalen, år 1999 med "Tusen Och En Natt", vann den samma, vilket ledde till att hon till slut även vann eurovisionsfestivalen det året. Efter det skulle hon bli superkändis och lämnade därför Wizex.

Hon efterträddes av skånska Paula Pennsäter och i och med henne så skulle bandet bli mer modernt och man släppte det traditionella dansbandssoundet och spelade mer popinfluerat. Hennes påstridiga faster hade tidigare fått med henne i en dokusåpa i TV, där hon skulle ersätta Kim Kärnfalk och Nina Inhammar. Inget program som jag såg, men har för mig att Bert Karlsson var involverad. Största låten med Paula i bandet blev "Djupa Vatten".

År 2001 kom Jessica Sjöholm in i bandet. Hon började att tillfälligt ersätta Paula, men blev kvar när Paula kom tillbaka år 2004 och stannade kvar till år 2008.

Nuvarande sångerskan, Anna Sköld, ersatte Paula år 2006 och nu, 40 år senare, väljer man att uppmärksamma sitt jubileum med en samlingsskiva.
  • "Wizex firar 40 år i år och det firas med ett nytt album där bandet gått in och spelat in sina gamla klassiker i nya suveräna och fräscha arrangemang."
Så beskrevs nya skivan, "40 År I Folkparkernas Tjänst", på den internetbaserade musikaffären Ginzas hemsida. Med detta i åtanke, tillsammans med vad bandet presterade på  förra plattan, "Simsalabim" så gick jag med spänd förväntan på resultatet. "Detta måste ju bli något helt enastående", tänkte jag.

Det börjar bra. Lasse Holms "Miss Decibel" från år 1978, som han skrev till bandets melodifestivaldeltagande det året, har fått en rejäl ansiktslyftning. I en tunggungande shuffle med välkryddat och påhittigt saxofonarrangemang så fick låten ett helt nytt utförande.

Det där med den nuvarande sättningen av Wizex, Lasse Holm och melodifestival är en bra kombination. Se bara på "Bra Vibrationer" och "För Det Här Är Bara Början", som bandet gett rejäla och roliga ansiktslyftningar. Den sistnämnda var den som Elisa's fick "ensamrätt" på efter Dansbandskampen 2010. Den versionen blev ju sådär, så det var tur att ensamrätten hävdes.

Ovan nämnda "Djupa Vatten" fick ett bättre arrangemang än originalet. Likaså blev det en klatschig och kul version på Agnetha Fältskogs "Tio Mil Kvar Till Korpilombolo", som bandet ursprungligen tolkade på skivan "Rusar Vidare". Till saken hör att det faktiskt inte finns någon järnväg till Korpilombolo, men det är en annan historia.

"Det Vackraste Som Finns" fick ett rätt originaltroget arrangemang som ligger rätt nära Lenas version från år 1989.

Samma år gav Wizex Gunnar Wiklunds "Vägen Hem" ett roligt och bra arrangemang. Ja, det bästa någonsin skulle jag vilja påstå. Så blev det inte nu. Den kunde man lämnat därhän, faktiskt. Den blev ju så bra år 1989. Varför förstöra det?

"Som En Sång" från albumet med samma namn, utgivet år 1977, fick ett arrangemang mer likt tiden med Danne Stråhed i bandet än vad originalet hade. - Med dragspel istället för gitarr..

"Tusen Och En Natt" är, precis som "Leende Guldbruna Ögon" och "Inget Stoppar Oss Nu" en av låtarna som är så söndertjatade. Detta på grund av att alla känner till dem, och även om den fick en helt annan tolkning på jubileumsskivan än vad vi är vana vid, så kunde vi klarat oss utan den.

Vi kunde även undvarat "Alla Vill Till Himmelen". Visst blev den bra, det är inte det, men nu är den med på tre album efter varandra, så den kunde gett plats åt andra låtar.

Melodifestivallåten "Jag Kan Se En Ängel", fick en a cappella-tolkning á la Boppers. Fortfarande i doo-wopversion. Tråkigare än originalet, men ändå ett kul inslag.

Vart tog alla dängor genom åren vägen? "Låt Pulsen Slå", "Dansa I Månens Sken", "Solamente", "Tro På Imorgon", "Mot Nya Mål", "Men Så Viskade En Fågel", Ta En Enkel Ut Och Res", "Mina Drömmars Prins", "Isabella", "Sången Skall Klinga", "Ska Du Komma Loss", "Dans Med En Främling", "Drängavisan" och "Med Vinden I Mitt Hår", för att nämna några.

Sammanfattningsvis så måste jag säga att detta albumet skiljer ut sig lite från andra skivor med nya versioner på gamla låtar, för här fick vi nya riff, nya instrument och nya tempon, bland annat. Kul idé, helt klart, men vissa låtar var bättre i original än vad de blev nu. Dessutom hade det varit kul om jubileet hade uppmärksammats av bandets tidigare medlemmar. Kikki, Lena och Charlotte kunde ju gästspela på några spår.

Betyg då?
Svårt egentligen. Kul att bandet hyllar sig själva på ett lite annorlunda sätt. Det är ju ett av våra bästa dansband, så det är värt att hyllas. Bandet har ju dessutom gått tillbaka till sitt traditionella dansbandssound och det är bra! Arrangemangen blev för det mesta bra och roliga, men det faktum att vissa låtar blev sämre än originalen, och att jag efterlyser en del låtar som uteblev, gör att betyget nog får landa på 3 av 5 möjliga.
  • Besök Wizex hemsida här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar