'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

måndag 2 september 2013

Jan Svensson kastar sig åter ner i skattkistan

För ett år sedan snubblade jag över ett 50 minuter långt dansbandsprogram i Sveriges Radio P4 Göteborg. I det programmet gästade en garvad dansbandsmusiker programledaren och berättade om sin debutskiva. Det föranledde till ett inlägg här på bloggen. Nu är det dags igen, för nu har uppföljaren kommit och den följer i samma stuk. Precis rätt ingredienser för att en dansbandsskiva ska bli bra.

Ni som läser bloggen aktivt kommer kanske ihåg mitt inlägg om Jan Svensson. En av dem som utgör vikten av vår kultur, för arbetet i bakgrunden är väldigt viktigt. Studioarbete, arrangemang och instrumentsnyttjande. Det är i regel dem vi aldrig hör ifrån i media som är navet i den musik vi älskar så högt. en av dessa personer är just Jan Svensson. I hans studio, Hövik Records, har många dansorkestrar blivit förevigade på skiva och kassett.

Som ni, som lagar mat vet så samlas det matos och matfett på väggarna som talar om vad för mat som lagats. Man kan nog göra en liknelse med musik, för Jan har skrapat lite från väggarna och fått fram de riktigt goda ingredienserna.

Likt Joakim von Anka som simmar runt bland  mynten i kassavalvet så simmar Jan Svensson runt bland den svenska låtskatten inom vår kultur.

Mycket bra musik kom på 1970-talet, men ljudkvaliteten var inte den bästa. Därför är det kul när man gör nyinspelningar av dessa öronhängen och nu bjuds vi på ännu en samling med våra bästa dansbandslåtar i nya versioner.

Det är väl egentligen onödigt att rada upp alla låtar som finns med på skivan? Den har ju mycket gemensamt med den förra. Det som är mer värt att nämna är att mycket av kulturens historia, storhet och existentiella anledning som här återges i toner. Allt från Streaplers, Flamingokvintetten och Vikingarna till Släktingarna (!) tolkas. Just det; Släktingarna. De gjorde en låt år 1997 kallad "Österäng" som skrevs av sångaren Johan Fransson.

Österäng är en stadsdel i Kristianstad, Johan Fransson efterträddes av Jan Lindberg och Släktingarna bytte namn till Date. Bara så ni vet!

"Österäng" är dessutom titelspåret på Jan Svenssons nya skiva som finns att köpa bland annat på Ginza Musik utanför Alingsås från och med den andra september. Nej, ni behöver nog inte åka till Alingsås för att köpa skivan. Det är nog postorder, så ni kan få hem skivan till dörren.

Betyg då?
Varför svika ett vinnande koncept? Fast det blir bara 3 av 5 möjliga denna gången. Jag efterlyser nog lite mer innovation vad gäller arrangemangen framöver. Originaltroget är bra. Det förebygger låtslakt, men jag tycker nog man kan ge låtarna lite stänk av 2010-tal ändå. Lite mer av tolkarens personlighet i återgivningen. Min åsikt.

Jag rekommenderar er alla att köpa Jan Svenssons skiva. Är ni riktiga "dansbanders" så är detta en skiva som måste innehas! Precis som den förra. Den finns i handeln den 2 september. Skivan är ett måste för alla nostalgiker och dansbandsfantaster!
  • Besök Jan Svenssons skivbolag, Hövik Records hemsida här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar