'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

onsdag 28 augusti 2013

En viktig ikon för dansbandskulturen har avlidit

Han var i centrum när dansbandskulturen var som störst i media. Att få deltaga i Bingolotto, samt att vara placerad på listan han ledde i radio var de största meriterna för dansbanden just då. Han ledde en av Sveriges största topplistor som under hans tid dominerades av dansbandsmusik. Nu har han lämnat oss. 

Han gick under smeknamnet "Mr Svensktoppen", Kent Finell, och nog råder det väl inga tvivel på varför? Inga av hans efterträdare har väl kunnat leverera en så kvalitativ topplista som just han? Inga av hans efterträdare har någonsin kunnat locka så många öron till topplistan som just han. Radion stod på varje lördag och söndag, när 1990-talets största topplista för dansbandsmusik kördes igång i Sveriges Radio P4.

Jo, det handlar om Svensktoppen. - Listan där dansbanden kom in på listan och resterande artister inte fick mer än sin utmanarplats att nöja sig med. Efter att Sveriges Radio skulle utrota dansbandskulturen ur sin koncern på 2000-talet, så blev Svensktoppen också en alldaglig topplista som inte direkt sticker ut. Att hamna på Svensktoppen idag är väl inte av samma meriterande art som det var då?

Tillsammans med producenten Lasse Gurell så ledde Kent Finell oss igenom en topplista fylld med både kända och mindre kända dansband under hela 1990-talet. Ja, egentligen från år 1987, då han gjorde comeback, och fram till år 2002. Många okända kompositörer fick sitt genombrott på Svensktoppen i och med att dansbanden hade valt att spela in deras låtar. Bland annat Karin Hemmingsson. Karin skrev nämligen texten "Kan Man Älska Nå'n På Avstånd" som tonsattes av Tommy Andersson från countrybandet Kentuckys och som, tack vare Vikingarna, fick en given plats på listan.

Många mindre kända dansband fick också sina genombrott genom Kent Finells Svensktoppen, däribland dansbandet Martys från Höganäs som, med sångerskan Sussie Rohdin, seglade rakt in på Svensktoppen med "Vi Är På Väg", och sedan var succén för detta band ett faktum.

Kent Finell gjorde ett viktigt jobb för dansbandskulturen och dess fortlevnad. Det är därför som jag nu, med stor sorg, tar farväl av denna man som idag har lämnat oss, 69 år gammal. Tack för allt som Du har gjort för oss, Kent och må Du vila i frid!
  • Läs artikeln om Kents bortgång på P4 Värmlands hemsida här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar