'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

onsdag 8 maj 2013

När Bingolotto gick som på räls

Det var lördagskväll. Hela Sverige stannade upp i några timmar. Dansrestaurangerna fick kapitulera, för mot ett av de största underhållningsprogrammen i TV:s historia hade de inte en chans. Sveriges allra största dansorkestrar underhöll i pauserna och en av de största meriterna för dansbanden var att få vara med i 1990-talets allra största underhållningsprogram, som leddes av en av Sveriges största TV-personligheter. Nu finns det bästa ur programmet förevigat på Internet.

Året var 1989. Från en källarlokal i Göteborg startade man upp underhållningsprogrammet Bingolotto som sändes varje måndag lokalt över Göteborg med den lokalt välkände profilen Leif "Loket" Olsson. Två år senare valde man att testa programmet i hela Sverige i, då ett år gamla TV4 och lördagen den 19 oktober år 1991 klockan 18.00 hälsade "Loket" svenska folket välkomna till det första programmet med orden:
  • "Nu hoppas jag att ni känner er varmt välkomna till Göteborg! Det här var vårt husband - Spotlight - som inledde med en alldeles nyskriven låt om Bingolotto. Nu är ni i Gårda, en av de gamla, fina stadsdelarna i Göteborg varifrån vi ska sända en timme direktsänd Bingolotto."
Med små resurser och ett återkommande husband så hade detta lokal-TV-program många paralleller med den närradioverksamhet hemma i Skåne som undertecknad själv sysslade med när Bingolotto vuxit och blivit större. Ja, som störst till och med.

 För det var nämligen precis det som hände, och en av anledningarna var det som hände den andra mars år 1992. Det var nämligen den dagen vi fick vår första marksända TV-kanal som inte ägdes av staten och påföljande lördag kunde Bingolotto - eller Bingo-Lotto, som det skrevs då - ses av hela Sveriges befolkning. Nåja, åtminstone av dem som hade TV i alla fall.

På bara något år fick Leif "Loket" Olsson och hans medarbetare, svenska folket att möblera sina vardagsrum strategiskt. Telefonen skulle stå vid TV:n. "Loket" kunde ju ringa och ringde man till någon en lördagskväll så kunde det leda till uppsagd vänskap, för ingen hade förlåtit den som orsakat en upptagetton hos någon i TV en lördagskväll.

Dansbandet Spotlight hängde med ett bra tag, men allt eftersom strömmade de stora dansbanden  dansbanden till i Bingolotto, och utöver att vara Sveriges största underhållningsprogram så blev det också Sveriges största TV-program för dansband och dansbandsälskare.

I mitten av 1990-talet så hade Bingolotto vuxit sig så stort att folk samlades hemma hos varandra för att spela. Det ledde till att jag, som liten parvel, hade föräldrafritt under fyra lördagar för då spelade mina föräldrar Bingoloto hos släktingar och vänner. Jag satt ensam hemma och tittade på Bingolotto med volymknappen nära till hands, för när det blev musikunderhållning, ja då skruvades volymen upp. Men så kom ju den där femte lördagen...

Då när alla var hemma hos oss och spelade. Då när musikunderhållningen dränktes i tjattret som skulle tas igen efter den största möjliga tysssssssstnaden genom spelen. Då fick man fan inte höra någon dansbandsmusik och ingen lyssnade väl på en unge som bad sällskapet att vara tysta under musiken? Jag avskydde alltid den där femte lördagen, och när Bingolotto var slut, då kunde det tjattras hur mycket som helst, men nej då. Då skulle ju gästerna åka hem istället. Jo, tack för den!

Bingolotto blev det allra största TV-programmet och Leif "Loket" Olsson blev "Loket" med hela svenska folket och "Årets TV-personlighet" två år i rad. De små resurserna som fanns i premiärsäsongen blev med åren allt större. Man flyttade till nya och större lokaler i Gamlestaden i Göteborg - där man för övrigt finns än - och studion blev nyare, fräschare och modernare allt eftersom.

Bingolotto blev det absolut viktigaste TV-programmet för svensk dansbandskultur, men så kunde vi ju inte ha det. Jan Scherman och hans kompisar arbetade mot "Loket" och ville ersätta dansbanden med samma musikunderhållning som i övriga TV-kanaler. Till en början kompromissades det, vilket bland annat fick Vikingarna och Christer Sjögren att dela scen med Thomas Di Leva. År 1999 var året då dansbanden fick flytta på sig.

Själv tyckte jag den förändringen var innovationslös och bakåtsträvande. Det var unikt med dansband, och dansbanden var en av de största orsakerna till programmets enorma framgång.

Den andra orsaken var programledaren. Den folkkäre Leif "Loket" Olsson som, den femte juni år 1999, valde att sluta med Bingolotto och sedan gick det utför. Tittarsiffrorna bara rasade och till slut fick programmet flytta på sig till söndagar och inte bara det. Det fick även byta kanal, till en av TV4:s systerkanaler som bara kunde ses av en bråkdel av folket. Så är det väl än? Jag slutade att följa med en bit in på Lasse Kronérs tid. Då var det inte intressant längre.

Tänk om man valt att flytta på Bingolotto, låt oss säga år 1996. Vilket ramaskri det skulle bli. Protesterna skulle gå höga, men efter att "Loket" slutade och ersattes av diverse försök till efterträdare, så brydde sig ingen. 

Utöver att vara Sveriges allra största TV-program genom tiderna så var även Bingolotto ett viktigt organ för det svenska förenings- och idrottslivet. Inga näringsidkare fick profitera genom att sälja bingolotter utan det skulle föreningarna göra. De butiker som saluförde bingolotter gjorde det som underförsäljare åt föreningarna.

Så det var inte bara dansbandskulturen som fick sig en rejäl smocka av Jan Scherman och hans kompisar. Det drabbade även föreningslivet hårt.

Rykten säger att Marie Serneholt står på tur att ta över programledarrollen. Jo, det var väl inte svårt att övertala henne? Jessica Andersson eller Charlotte Pirelli, eller vad fan hon nu heter är säkert villiga de med? De syns ju alltid i SVT:s uttjatade skräpunderhållningsprogram för kändisar vi helst vill glömma gång på gång, så de verkar inte ha så mycket att göra. Kanske inte så konstigt, förresten.

Nåja, det är säkert inga större fel på Marie Serneholt. Säkert en trevlig tjej. Eller så är det fel på henne. Jag vet inte. Vet faktiskt inte ett skit om henne mer än att hon var en av dem som bidrog till fruktansvärd och oförlåtlig slakt av ABBA-låtar. Det är nog inget hon ska ta med i sitt CV, för det hade då inte jag varit stolt över.

Hursomhelst; Leif "Loket" Olsson ÄR Bingolotto. Det kommer han alltid att vara och oavsett vem som än leder programmet så når de aldrig upp till det Bingolotto som vi hade på 1990-talet. Jag hävdade redan då att de lika bra kunde lägga ner programmet efter att han slutade och dansbanden försvann, för det lär aldrig bli det samma. Jag kan med stolthet vidhålla min åsikt, för det blev aldrig det samma heller, men inte lär sig väl media något av det?

Därför är det med stor glädje jag nu kan dela med mig till er av det som jag själv roat mig med att titta på vid ledig stund. Nämligen hela DVD:n 'Lokets Bästa' som någon lagt ut för allmän beskådan på YouTube. Ingen kunde, som "Loket" hantera alla de situationer han hamnade i då han ringde runt till Sveriges befolkning på lördagarna och många av dem får vi ta del av här.

Utöver det så får vi även njuta av musik med Lasse Berghagen, Sven-Ingvars med Sten Nilsson och Lotta Engberg, Vikingarna med flera.

För er som råkat se Bingolotto idag och är för unga för att förstå vad detta program en gång inneburit får en chans här. Det är det här Du ska göra om Marie! Lycka till, säger jag bara! Det kan Du nog behöva.

Då återstår för mig att önska er alla mycket nöje! Ja, det samt att tacka Leif "Loket" Olsson för allt han gjort för dansbandskulturen, och för alla de lördagar som han underhöll oss i TV. Den enda fördelen med "Lokets" avhopp var att dansrestaurangerna kunde börja blomstra på lördaga... Nej, visst fasen. Då kom ju den tokiga och stolliga "dansbandsmomsen" och sabbade det hela istället ju.Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar