'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

lördag 4 maj 2013

Fernandoz nya visar på en otrolig professionalitet

Värmland är känt som dansbandens vagga, och är man från Värmland och spelar dansbandsmusik, så ger det ju lite dolda krav på vad man prestera. En dansbandsskiva ska vara fylld med variation mellan både nytt och gammalt, känt och mindre känt, men framförallt ska det låta dansband. En välförtjänt arvinge till Värmlands största dansorkester har släppt nytt album och man blir inte besviken. Det är precis så här det ska gå till.

I Värmland grundades det absolut största dansbandet i hela norra Europa. Med enorma framgångar både i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island och i de tyskspråkiga länderna, så satte Vikingarna verkligen den svenska dansbandskulturen på världskartan.

Bandet lade dock karriären på hyllan år 2004 och gick egna vägar, men det finns en välförtjänt efterföljare av bandets framgångar, nämligen Torsbys stolthet Fernandoz.

Med nya albumet, "Home Sweet Home", visar Fernandoz återigen på vilken enorm kompetens de har inom gebitet dansbandsmusik. Ytterligare ett succéalbum med välklingande dansbandsmusik precis så som det ska låta.

Det roligaste inslaget på skivan är utan tvekan Ulf Peder Olrogs "Tjo, Tjim Och Inget Annat". Troligen inspirerad av Sten & Stanleys version från år 1974, men med en modernare touch i en härlig buggversion.

En annan klassiker som fått ytterligare en upplyftning är "Fryksdalsdans Nr 2". Den förra upplyftningen av denna var Matz Bladhs instrumentala version av låten från år 1995. Nu river sångaren, Anders Nordlund, loss på riktig värmländska. De' e' la präcijs så dä ska va?

Vikingarna nämnde jag ja. "Under Himmel Och Över Öppet Hav" av Lasse Holm, som Vikingarna spelade in år 1982, gjorde Fernandoz en originaltrogen inspelning av för några år sedan och nu är det dags igen. Denna gången är det "Som En Sommarvind" från år 1985 av Lennart Clerwall som fick nytt liv. Kul med inslagen att återuppliva gamla klassiker av Vikingarna. Dem som man spelade på hög volym i barndomen.

"Radio, Tack" belyser problemet med att dansbanden inte längre får så mycket utrymme i radio, och visst känner man igen sig? När det väl kommer en bra dansbandslåt i radion, så höjs volymen och vi hoppas på fler dansbandslåtar efter den som spelas.

Lite 50-talsrock brukar få hänga med på Fernandoz skivor och denna gången är det "The Things You Do".

Undrar dock om man grävt lite i skivbolagets arkiv, för inspelningen av Rolf Løvlands och Tor Endresens "Radio Luxembourg" var inte ny. Den har varit med ett tag. Närmare bestämt i 20 år. Den har figurerat på en del samlingsskivor från år 1993, men har väl inte hamnat på några av Fernandoz egna skivor förut? Så när som på en egen utgiven singel då. Hursomhelst så är den välkommen nu och att man behöll inspelningen från år 1993 var ett kul inslag. Ljudet var mycket bättre på 1990-talet, tycker jag. Låten framfördes i original av Tor i den norska melodifestivalen år 1992.

Anders Nordlund är utan tvekan en av Sveriges bästa dansbandssångare idag och Fernandoz är utan tvekan Sveriges bästa dansband av idag. Med saxofoner, dragspel, gitarrer, varierat låtval och smäktande toner precis så som dansband ska låta, så visar bandet på en enorm professionalitet.

Ska jag hitta något att anmärka på, så är det nog avsaknaden av en instrumental låt. "Unchained Melody" på saxofon hade varit bättre än den version vi fick.

Något jag spontant skulle tycka vara kul är om Christer Sjögren hade gästspelat med Fernandoz på en skiva någon gång. I duett med Anders Nordlund. Något att tänka på, kanske?

Ser fram emot Fernandoz i Borås stadspark den 25 juli!

Betyg då?
5 av 5 möjliga.
  • Besök Fernandoz hemsida här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar