'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

måndag 11 mars 2013

Låt er inte luras

Samlingsskivor är tydligen något som inte har upphört än. Med diverse nischer och missvisande titlar så släpps det skivor som i praktiska taget skulle kunna sammanställas av oss själva fortfarande, och för detta tar skivbolagen betalt samtidigt som de inte begriper varför vi fildelar. Nu är det dags igen. I dagarna släpptes en skiva som ska lura oss att tro att det är en skiva fullmatad med "schlager"-låtar i dansbandsversioner, men så är icke fallet.

När jag var liten så hade vi något som hette kassettband och vinylskivor. Det hände ofta att medlemmar i min släkt kom till mig med inspelningsbara kassettband och ville att jag skulle fylla dem med blandad dansmusik från mitt arkiv.

Senare i livet införskaffade jag en ministereo innehållande CD-växlare för tre CD-skivor samt två kassettbandspelare, vilket gjorde det möjligt att kopiera både kassettband och CD-skivor. Jag kom upp i ungefär 500 CD-skivor innan jag slutade min konsumtion av dessa.

Under den tiden fick jag motta ännu mer önskemål om att blanda låtar på kassettband till släkten. Dock i olika ljudkvaliteter då det blev blandat från CD-skivor och kassettband. Kassettbandet kommer alltid att vara min favorit som ljudbärare. Rent och klart ljud, men ändå mer levande än det digitala CD-ljudet och ändå fritt från knaster och risken för hack á la vinyl.

Nåja, alla var ju inte begåvade med en dansbandstokig syster-, dotter-, eller sonson som jag, men för dem utan den gåvan fanns det på den tiden färdigblandade kassettband innehållande 12 låtar att köpa till en billig peng på bensinstationer och stormarknader. Kassettband sammanställda av skivbolag.

Sedan gjorde CD-brännaren sitt intåg i var mans dator. Så även i min. Då kunde jag plocka låtar ur min CD-samling och göra CD-skivor med blandad musik till mina släktingar. Dessutom införskaffade jag ett ljudredigeringsprogram till min dator som jag fortfarande brukar, så jag förbättrade ljudkvaliteten och normaliserade ljudet så skivorna höll samma ljudkvalitet samt ljudnivå rakt igenom. Precis på samma sätt som skivbolagen.

Skivhyllorna i butikerna i mitten av 1990-talet och en bra bit in på 2000-talet var fyllda till bredden med dansbandssamlingar. Det var Sveriges bästa dansband, Sveriges bästa buggband, Sveriges största dansband med mera, men enligt vem? Köper man en samlings-CD för 169 kr så har man ju rätt att ifrågasätta vem som tycker att de låtar som finns representerade på skivorna är framförda av Sveriges bästa dansband.

Dock har det nu kommit till min kännedom att detta vansinne tydligen inte har upphört. Senaste skivan att bli lanserad - "Våra Älskade Dansband Spelar Schlagerfavoriter" - innehåller 20 spår sammanställda av någon som haft tråkigt på ett skivbolag. För mig, som har sysslat med det själv, är det inget imponerande. Jag anser att vem som helst kan plocka ihop lite låtar och sammanställa dem på en skiva. Jag kunde ju...

Jag hade, av titeln att döma, förväntat mig att våra mest folkkära dansband hade förenats i en studio och spelat in nya versioner och tolkningar av de riktigt bra schlagerlåtarna. Eller åtminstone melodifestivallåtar från tiden då Melodifestivalen faktiskt var en festival som innehöll riktig schlagermusik till 90 %, men så var icke fallet. Nej då. Någon har stoppat i och ur lite CD-skivor och kopierat över låtarna på en ny skiva. Precis så som jag gjorde förr. Från tiden då Melodifestivalen inte bestod av renodlad schlager till 90 %.

Då börjar vi. "Våra älskade dansband..." Älskade av vem? Finns band på skivan som jag inte ens skulle offra en spottloska på, för loskan är värd mer. "... spelar schlagerfavoriter". Vems favoriter? Vad menas med schlager? Tommy Körberg, Claes Malmberg och gänget hade ju koll på detta missbruk av ordet schlager. Bara för att ett hårdrocksband eller en banandyrkande tönt ylar i "Skräposkitfestivalen" så är det inte schlager för det.

Sedan kollar man på låtinnehållet. Vikingarna är med. Ett band som inte funnits sedan år 2004. "Oj! Har de återförenats enkom för denna skivan?" tänkte jag. "Hmm... 'Vad Gör Än Ett År". Alltså är en låt från år 1980 med på skivan, för Vikingarna gjorde då en svensk version av Johnny Logans "What's Another Year" så det avslöjar ju vad som pågått på skivbolaget som gett ut låtsamlingen.

  • Elisa's - "Tusen Och En Natt". Från Dansbandskampen 2010. Man kunde lika bra valt Wizex originalversion. Dansband det med.
  • Thorleifs - "Sweet Kissin' In The Moonlight". Melodifestivalbidrag från något år väl? 
  • Bengt Hennings - "Euphoria". Skrev jag inte om den vid recensionen av deras senaste skiva?
  • Drifters - "Ska Vi Plocka Körsbär I Min Trädgård". Även den recenserad av undertecknad vid tidigare tillfälle.
  • Fernandoz - "Bang En Boomerang". Från albumet "På Väg Igen" från år 2009.
Ja, ni fattar. Sedan kommer nästa grej värd att uppmärksamma:
  • Blender - "Dag Efter Dag". Chips gamla klassiker som blev totalslaktad i ett totalt ointressant och fantasilöst arrangemang i en dansbandskamp av detta skrik-, skrän- och dunka-dunkaband. Dessutom är Blender inget dansband. Då hade det varit mer att föredra om man valde originalet för det var trots allt framfört av en av våra största dansbandskvinnor, Kikki Danielsson. Annars fick låten en instrumental tolkning av tidernas största och bästa dansband alla kategorier - Ingmar Nordströms år 1988. Så nog fanns det mycket bättre alternativ. Det hette ju trots allt "våra älskade dansband".
Sedan fortsätter det med Barbados, Date, Casanovas, Zekes och Friends. Hallå?! Ordet "dansband", betyder det ingenting för skivbolagen? Det är renodlade popband, vissa uslare än andra, men dansband är det inte. Och Playtones? Seriöst?! Det finns inte plats för tondöv falsksång i dansbandsbranschen, så därmed är de diskvalificerade och borde inte ens finnas med på skivan.

Så låt er inte luras! Man har inte samlat våra mest älskade dansband och bett dem spela in schlagerfavoriter i egna tolkningar. Det finns en del älskade dansband med på skivan, men det finns även band som jag inte ens vill kalla dansband. Än mindre värda att älska.

Skulle jag valt ut spår från redan befintliga inspelningar till en skiva med en sådan titel så hade jag, för att plocka några axplock, valt exempelvis:
  • Curt Haagers - "Drömmer Om Dej" Tysk schlager med titeln "Vom Winde Verweht" i original. Dock vet jag inte vem som har spelat in den i original, för alla sökningar pekar på Nockalm Quintett, men det är inte samma låt. Någon som vet mer om detta? 
  • Stefan Borsch - "Låt Det Svänga". Utöver Bobbysocks version, så är väl denna den bästa man kan uppbringa av denna låt? Eller varför inte "Adios Puerto Rico" av Martin Contra? Finns fler "Om Du Vill " ("You Can Count On Me"), "Cherio", "Sjung Din Sång" (som han framförde i Melodifestivalen 1985) med flera.
  • Ingmar Nordströms - "Ja, Nu Så Vet Jag Vad Kärlek Är". Svensk version på Gerd "G.G. Anderson" Gabrowskis "Am Weißen Strand Von San Angelo".
  • Lasse Stefanz - "En Gåva Från Himlen". Även den en tysk schlager i svensk tappning. Andreas Martins "Der Himmel Kann Warten".
  • Jigs - "Mamma Maria". Ricchi E Povieris italienska schlager.
  • Vikingarna - "Djinghis Khan", "Hallelujah" alternativt "Moskva". Eller kanske "Save Your Love"? Eller varför inte "Albatross"? Den sistnämnda är förvisso en originallåt ämnad för bandet, men det är en riktig schlager.
  • Schytts - "Avsked i San Juan". Tommy Steiners "Die Fischer Von San Juan" på svenska.
  • Flamingokvintetten - "Emmanuelle Farväl". Ännu en klassiker av G.G. Anderson på svenska. - "Manuel Goodbye".
  • Matz Bladhs - "Jag Såg I Dina Ögon". Svensk version av den tyska schlagern "Ich Schau' In Deine Augen", framförd av Mireille Mathieu. Även denna komponerad av G.G. Anderson.
Ja, jag märker att ni börjar gäspa nu, men som ni ser så finns det enormt mycket schlager med riktigt älskade dansband att plocka fram och samla på skiva om det skulle vara nödvändigt, men jag lider av en enorm allergi mot samlingsskivor framplockade av skivbolag. De känns så onödiga. Dessutom är ju i regel titlarna på skivorna missvisande, vilket vi märkte här.

Betyg då?
1 av 5. Totalt meningslös utgivning som dessutom var missvisande redan i titeln. Enda fördelen är det låga priset. Dumheten att ta ut hutlöst höga priser för samlingsskivor i stil med denna tycks äntligen ha upphört.


Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

1 kommentar:

  1. Hej!
    Vi vill bara uppmärksamma dig om utställningen som startat på Torsås bibliotek i lilla småland och utställningen som hyllar festplatsen Masten i Kristianopel, och i lördags gjorde Claes Freddys en spelning på utställningen inför en mycket nöjd publik, dock fanns det tyvärr inte mycket plats för dans...men nostalgi och 100% charm!
    Hälsningar=)
    David& Maja
    Nostalgimacken i Bergkvara

    SvaraRadera