'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

måndag 18 februari 2013

Tommys nya - en perfekt stekt biff, men utan kryddor

Finlands stolthet är tillbaka. - Bandet som lanserade finsk dansbandsmusik till länderna utanför Finland, men det var inte direkt någon upplevelse värd att nämna. Jag saknar både musikalisk samt låtvalsmässig innovation. Det känns som att man lämnade ritbordet och gick ut i produktion lite förhastat för det känns som att man kunnat prestera lite mer i fabriken.

År 1980 bildade Hans Martin bandet Tommys. Ett finlandssvenskt dansband som skördat enorma framgångar även utanför Finland och bandet är väl mest känt för sin egen komposition "Vår Dotter" som även vårt svenska Matz Bladhs förevigat på skiva? Melodin återfinns även i "Den Som Söker Finner" av Tonix. Även den signerad Hans Martin.

Under många år i skivbolaget Fritunas stall så har det producerats toppkvalitativa och välklingande skivor under 1990-talet med många välkända hits. Den musikaliska innovationen var hög liksom lyssnarglädjen.

Hans Martin lämnade bandet år 2001 och satsade på en solokarriär, tidigare omskriven här på bloggen, men Tommys lever kvar och i år så har de presenterat ett nytt album - "Nånting".

Det nya albumet består av 14 traditionella dansbandslåtar och det är egentligen svårt att recensera albumet för det är långt ifrån dåligt, men det fattas lite kryddor. Jag upplever det som lite slätstruket och att det nog lämnat ritbordet lite för hastigt.

Här återfinns dock en del klassiker. Bland annat "Inga Blommor Växer På En Sjömansgrav", som blev ett örhänge på 1980-talet med Stefan Borsch. Samme kille förevigade även Paul Sahlins "Hipp Hurra", och även den återfinner vi på Tommys nya album.

Alf Robertson minns vi väl alla? Hans största låt, en svensk version på "Old Dogs, Children and Watermelon Wine" har vi väl alla associationer till? Tommys tar ut svängarna rejält genom att ge låten nytt liv och det måste jag betrakta som ett väldigt kul inslag.

Titelspåret, "Nånting" är en specialskriven låt till ett av den finska riksradions önskeprogram. Tydligen får dansband fortfarande figurera i finsk statsradio. Det är något vi inte är förunnade med här.

Jag har egentligen svårt att skriva ner vad jag tycker om albumet. Det är bra, det är traditionell dansbandsmusik när den är som bäst och det skall premieras, men det känns ändå som att det fattas något. Utöver Hans Martin då, vill säga. Låtvalet och arrangemangsidéerna kunde vara lite roligare, men jag vill vara försiktig med mina ord för jag vill inte såga produktionen. Snarare tvärtom. Detta är bra, men jag vill nog bara ge lite tips till kommande album. Lite roligare låtar i lite roligare versioner precis som förr i tiden. Visa att ni kan axla Hans Martins mantel vidare.

Låtar som sticker ut är förstaspåret; "En Duva Med Bruten Vinge", "Hipp Hurra" och Alf Robertsons "Hundar, Ungar Och Hembryggt Äppelvin". Kan även rekommendera "Det E Okej", en rätt kul låt i äkta schlagerstuk som är rätt trumhinnestimulerande som kan bli en trall som sjungs i det offentliga rummet av folk som är på festhumör. En blivande allsång på Skansken, kanske? Jag ser fram emot nästa album med förhoppning om lite mer musikalisk innovation. Mycket bra jobbat, Tommys, men det kan bli bättre

Betyg då?
3+ av 5.
  • Besök Tommys hemsida här.
  • Läs min recension av Hans Martins soloalbum "Här Är Jag Hemma" här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar