'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

onsdag 30 januari 2013

Dags att höja sig ett steg, Elisa's!

Så har de gjort det igen! 2010-talets mästare har återigen visat var skåpet ska stå vad gäller dansbandsmusik. Dock efterlyser jag lite mer egna versioner på andras låtar och lite mer utstickande arrangemangsidéer istället för nästan bara en massa nyskrivet material i slätstrukna versioner jämt och ständigt. Det och så kanske lite instrumentalt, då vokalissan ju trakterar trumpet. Dock har jag blivit bönhörd. På nya plattan kan man avnjuta lite saxofon.

Elisa's inleder nya året med musikaliska fyrverkerier med ännu mer högklassig dansbandsmusik. Nya albumet "Be Mig! Se Mig! Ge Mig!" är ännu ett bevis för att dansbandskulturen långt ifrån är död om man bara förvaltar den rätt.

Inledningsspåret, tillika titelspåret, är en typisk Elisa's-låt. Redan vid starten hör man vem det är som det handlar om och det lär väl bli nästa låt med bandet på Svensktoppen?

Finns väl egentligen inte mycket att skriva om nya albumet? Det är ett nytt traditionellt dansbandsalbum med en ung och frisk fläkt, men nu är det dags att förnya sig lite.

Favoritspåret är helt klart "Sanna Mina Ord". Lyssnar ni på det så förstår ni varför. Klatschigt, svängigt och saxofonarrangemanget är precis så som det ska vara. Undrar månne om herr Anders Engberg haft ett finger med i spelet, tro. Det låter nästan som det med tanke på stämmorna, bland annat. Om inte herr Engberg varit delaktig så är det bara att gratulera den som gjort arrangemanget för vederbörande vet verkligen hur det ska låta!

Roligaste och charmigaste spåret är definitivt Elisa Lindströms härliga tolkning av "Diamonds Are A Girls Best Friend" till ett charmigt musikaliskt arrangemang. Riktigt kul drag! Det är så man ska göra! Den tolkningen kommer från hjärtat, det hör jag.

Dock kom väl inte "Bonnavägar" lika mycket från hjärtat? Förlåt; "Take Me Home Country Roads" heter den ju. Det är bara vi skåningar som gnolar "Bonnavägar" istället på den. En av John Denvers klassiker som blivit tolkad i så många tusen olika versioner, därför hade det väl varit på sin plats med en lite roligare arrangemangsidé än en slätstruken version som denna? En WOW-känsloframkallande version i stil med Larz-Kristerz tolkning av "Purple Rain". - Något annorlunda, men ändå 'dansbandigt'.

'Sha-la-la-la, den känslan'. Att få höra en låt som "Den Känslan" av ett band som Elisa's bevisar verkligen att de kan sin dansbandsmusik med detta inslag av "Doo-wop". Här skulle man dock konsultera saxofonisten igen. Lyssna på Kylie Minogues tolkning av "Tears On My Pillow", eller ännu bättre; Berth Idoffs version, "Regn I Mitt Hjärta", så förstår ni vad jag menar.

Ska jag gnälla på något, om nu det skall göras, så är det för mycket slätstruket vad det gäller det musikaliska. Det känns lite som 'jo, det har vi hört nu'. Det finns vissa utstickare, men tre utstickare av 13 spår är att betrakta som lite för lite. Förlåt, Elisa's, men nu behöver ni nog lyfta upp er en nivå till inför nästa album. Med låtar som "Sanna Mina Ord", "Den Känslan" och "Diamonds Are A Girls Best Friend", så visar ni att ni har potential. Även lite instrumentalt hade varit trevligt, faktiskt.

Betyg då?
4 av 5 möjliga. Det är ju trots allt Elisa's vi avhandlar här.

Får väl bjuda på "Bonnavägar" då? Egentligen är det Trivs Me' Brogrens som gjort den känd, men den finns inte längre att uppbringa med dem, så då får vi väl ta en annan version, av Michael Bondeson som tydligen är upphovsmannen bakom den svenska (skånska?) texten. Han har sin egen kanal på YouTube, så är ni intresserade av att veta mer om honom, kan ni ju läsa vidare där.


Nu har jag inte tid att skriva här längre, för nu ska jag spela "Sanna Mina Ord" så att grannarna flyttar.
  • Besök Elisa's hemsida här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar