'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

tisdag 29 januari 2013

Bättre kan ni, Kindbergs!

Som dansbandsrecensent kan man ibland bli lite besviken när man berömmer en orkester för deras goda insatser med att ge ut ett CD-album som kan föra dansbandskulturen in i framtiden, och bandet sedan kontrar med ett nytt CD-album som blev lite tråkigare, slamrigare och anonymare. Nu blev det absolut inte lika bra trots att man konsulterat en av branschens stora legender.

Kindbergs nya album, "Den Dagen Vi Möttes", innehåller i princip bara två spår vära att nämna. Däribland inledningsspåret, "Tänk Om Allting Vore Country" där sångaren Joakim Ekelund sjunger duett med ingen mindre än Mats Rådberg. Att Mats får göra sin röst hörd i dansbandssvängen igen är verkligen kul.

Det andra spåret är där bandet "gjort en ICA". Alltså ändrat datummärkningen och gjort att vi kan använda varan ett bra tag till. Jag syftar på "Twisting The Night Away" av bland andra Sam Cooke. Det är definitivt det spåret på skivan som jag kommer att slita ut mest. Den låten blev verkligen super i Kindbergs tolkning. Så skall gamla godingar göras!

Bandet har även valt att göra en tolkning på kräkmedlet "Vart Jag Än Går" som ju tradas överallt i radion numera. Visserligen blev det bättre än originalet, men om man ska göra en så tråkig låt så kan man väl göra den lite roligare?

Dags att tolka Gösta Linderholm igen tydligen. Ni minns väl "Så Kom Jag Till Provence" (dock ej Göstas originallåt) som Callinaz gjorde i en mycket bättre version än Gösta själv på sitt senaste album? Kindbergs kör "Rulla In En Boll Och Låt Den Rulla". Visserligen fick även den ansiktslyftning värd att nämna, men Göstas version är kultstämplad och dit når inte Kindbergs.

Frånsett att bandet troget nyttjar saxofon, vilket ni ju vet att jag tycker om, så är det mer drag åt "fjunpop" på nya plattan. Vill ni veta var jag fått ordet fjunpop ifrån så kan jag meddela att det kom till en gång för längesedan när dåtidens ungdomar skulle modernisera dansbandskulturen och blanda in ljudeffekter, gitarrvrål, slammer, dunka-dunka och allt vad det nu var tillsammans med ett anonymt och tråkigt låtval med sångare som skriker i de högre registren än sjunger behagligt. Alltså mer popmusik än dansband. - Av den yngre generationen. Därav "fjunpop".

Även om Kindbergs ändå håller sig borta från det mesta av fjunpopen, vilket är tur, så blev det tyvärr lite mer av den varan än kvalitativ dansbandsmusik på nya plattan. Det är synd.

Utöver första spåret med Mats Rådberg, ansiktslyftningen av "Twisting The Night Away" och "Rulla In En Boll Och Låt Den Rulla" så är det inte mycket på Kindbergs nya som sticker ut. Inget som kan tilltala en dansbandsfascist som jag. Bättre kan ni, Kindbergs! Det vet jag och det hoppas jag ni bevisar nästa år på nästa platta.

Betyg då?
3 av 5. Det är ju trots allt Kindbergs vi pratar om.
  • Läs min recension av Kindbergs förra platta här.
  • Besök Kindbergs hemsida här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar