'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

torsdag 1 november 2012

Svemickes dansbandstips: Jontez

Under kategorin Svemickes dansbandstips hamnar de band som, under 2010-talet, väljer att spela traditionell dansbandsmusik och föra den traditionella dansbandsmusiken vidare in i framtiden. Detta har jag instiftat då dansbandsgenren på senare tid befläckats med popinfluerande fjollmusik som fått acceptans i media som någon form av dansbandsmusik. Detta anser jag vara oacceptabelt och därför vill jag premiera de band som håller fast vid den musik vi älskat och lyssnat på i många år och nu är det är dags att beröra ett nytt band som för den genuina dansbandskulturen in i framtiden.

Vi ska bege oss till Katrineholm och ett band som fortfarande håller fast vid den genuina dansbandstraditionen och då är bandet värt att uppmärksamma här. Bandet heter Jontez och det startade redan år 1996, men ännu ger bandet ut skivor med välklingande traditionell dansbandsmusik samt sprider musiken på våra dansbanor.

Bandet grundades av Kjell Andersson och en av hans söner; Jon Andersson. Bandet började spela på heltid år 2002 och består idag av Benny Hedlund (som var med och grundade Mats Bergmans), Magnus Franzen, Mattias Berghorn, Håkan Nöjd och Ole Hansen.

Hela fem skivor har bandet hunnit att ge ut under sin verksamma tid. Det senaste vid namn "Du Gör Mig Lycklig"som släpptes i år.

Jontez använder sig av dansbandens instrument nummer ett. - Just det; saxofonen och den kan vi bland annat avnjuta i en underbar instrumental version av den gamle välkände "Spinnrocken", eller "The Old Spinning Wheel" som den heter i original. Låten har fått ett fräscht arrangemang som passar i vår nutid, men ändå håller vi oss inom ramarna för hur dansbandsmusik ska låta.

Albumet inleds av, även det, ett saxofonklingande spår. "Om Jag Ber Dig Stanna" är en fartfylld bugglåt som säkerligen kan locka fram farten på dansgolvet en lördagskväll på en danstillställning.

Spår tre utgörs av en ansiktslyftning av The Shirelles "Will You Still Love Me Tomorrow", som ju tolkats i oändliga versioner.

Jontez uppfyller lätt de krav som ställs för att hamna under Svemickes dansbandstips. Med lite gammalt och nytt, lite botaniserande runt om i världen efter låtar som kan passa på en dansbandsplatta, samt att man plockar upp gamla schlagers/standards och ger dem nytt liv.

Jontez senaste album får fyra av fem möjliga i betyg och jag kan lätt rekommendera ett besök på en danstillställning där Jontez spelar. Ni lär definitivt inte bli besvikna!
  • Besök Jontez hemsida här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar