'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

måndag 20 augusti 2012

Skaraborgare avslutade årets sommartorsdagar

Årets upplaga av sommartorsdagarna är slut. Den andra, respektive den nionde augusti var de två sista sommartorsdagarna och Borås Stad valde att avsluta det hela med två unga band från Skaraborg. Den andra augusti var vädrets makter inte så blida mot boråsarna medan de, den nionde augusti, var lite snällare, men trots vädret så talade publikmängden sitt tydliga språk, och jag fick återigen vatten på min kvarn avseende det jag hävdat hela tiden.


Först och främst vill jag be om ursäkt för mitt något sent publicerade inlägg avseende de två sista sommartorsdagarna som ägde rum i början av augusti. Anledningen är den att jag drabbades av ett datorhaveri och det föranledde att jag inte kunnat skriva här på ett tag, men nu är jag tillbaka.

Den andra augusti gästades Borås stadspark av Sveriges just nu största och mest populära unga dansband; Elisa's. Jag har berört dem tidigare och jag vidhåller fortfarande min åsikt, så det finns väl egentligen inte mycket mer att tillägga? Det är ett högkvalitativt ungt dansband som spelar den musik som man ska spela exakt på det sätt som man ska spela den. Repertoaren bestod av både gamla dansbandsörhängen, lite axplock från bandets två CD-album samt en djupdyklning i det svenska schlagerarkivet med nångra inslag av ABBA därtill.


Trots att vädrets makter inte var nådiga mot oss i Borås då Elisa's var här, så var parken fylld till bredden av publik och årets publikrekord slogs med råge, vilket kan ses på bilden ovan. Medan det var glest mellan människorna på Stora Torget under "huvudnumret" så stod vi och trängdes så att vi knappt kunde andas i stadsparken redan från start. - I hällregn, och trots kortslutning.

Jo, bandet drabbades av en kortslutning, vilket ledde till att kommunens tekniker fick rycka in akut och trots den oförutsedda pausen så stannade publiken förväntansfullt kvar och det de väntade på; ja det var ju naturligtvis att musiken skulle komma igång igen. Det var faktiskt inte förrän först efter att den musikaliska kvällen var över i parken som folket började glesas ut.

I år bjöds vi dessutom på ett dansbandsmedley med bandets favoriter och här hittade vi en del överraskningar. Bland annat Torgny Söderbergs "Hallå (Om Jag Ringer Till Dig)" . Det är en låt som jag brukade spela ofta hemma i pojkrummet, men att få höra den tolkas av ett band bestående av 1990-talsgenerationen var oväntat, men väldigt positivt överraskande.


Elisa tog med sig trumpeten i år och det tackar undertecknad för. Detta ledde också till att bandet bjöd på sin superba tolkning av Redd Stewart och Pee Wee Kings slagdänga "Tennessee Waltz" som jag hoppas bandet spelar in på nästa skiva, för Elisas trumpetande lyfter verkligen låten till nya höjder.

Elisa's är verkligen exakt det som dansbandskulturen behöver för att överleva in i nästa årtionde. Skall dansbandskulturen fortleva så är det fler band som Elisa's som vi behöver och inget annat!

Betyg på framträdandet är definitivt en stark fyra. Ta bort den allt för originaltrogna "Tusen Och En Natt" och betyget blir en femma. Den fyller föga ett syfte då den inte skiljer sig något nämnvärt från Wizex original från 1999.

Ett band som däremot inte drog lika mycket publik, trots uppehåll från himlen var Zekes som gästade Borås stadspark veckan efter. Där var det snarare tvärtom. Det var hyfsat med folk till en början, men det avtog mer och mer under kvällens lopp och det var inte så konstigt. Det var ingen danskväll utan snarare en missljudande rockkonsert och jag lämnade framträdandet en bit in i andra akten med att kunna konstatera att det inte var många som stannade kvar, för det var rätt glest med folk i parken.

Exakt vad som har hänt med bandet vet inte jag, men det de presterade i Dansbandskampen 2009, samt på sin första skiva, "En Så'n Natt", verkar vara lika borta som publiken var under spelningen i stadsparken den nionde augusti, för det var ett fruktansvärt framträdande. Hade jag velat gå på en rockkonsert så hade jag gjort det och låtit bli att gå in i stadsparken för att lyssna på "kvällens dansband". Jag kunde dessutom notera att det saknades en klaviatur, vilket är ett måste om man ska spela dansbandsmusik.

Jag har hört ryktas om att Zekes skall lägga av. Huruvida det är sant eller ej vet jag inte, men det jag vet är att jag då inte lär slita ut några näsdukar på grund av detta om det nu skulle föreligga viss sanning i ryktet.

Min teori är bevisad, mest då med tanke på det mail jag fick och som jag publicerade i mitt förra inlägg. Det är när man spelar dansband på rätt sätt som det kommer folk. Jag verkar nog veta mer om historien dansband än vad mailskribenten verkar vilja erkänna. Det behövs ingen föryngring, "popifiering", hårdrocksförvandling eller liknande för att föra dansbandskulturen in i framtiden. - Man skall uppenbart fortsätta i samma spår som företrädarna och spela genuin dansbandsmusik. Det är ju bevisligen så att dansband skall vara dansband och ingen blek kopia av andra musikgenrer för att locka till sig publik. I detta inlägg kan ni se bildbevis för detta. Inte ens ungdomarna var Zekes trogna framträdandet ut.

Betyg på Zekes spelning i Borås då?
Tja, en svag etta. Det var riktigt uselt! Vad som har hänt med bandet sedan min förra recension vet jag inte, men helt säkert är att de definitivt inte har någon avsiktlig framtid i sikte.
  • Läs mitt tidigare inlägg om Zekes här.
  • Läs mina tidigare inlägg om Elisa's här, här, här, här och här.
  • Besök Elisa's hemsida här.
  • Besök Zekes hemsida här.
  • Läs mitt tidigare inlägg, vari ovan nämnda mail blev publicerat här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar