'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

torsdag 30 augusti 2012

Säg inte nej till slopad moms!

Jag får en del mail från er läsare angående hur man ska föra in dansbandsmusiken i framtiden och recept på skrål, skrän och slammer istället för riktig dansbandsmusik har varit några förslag som det vurmats rätt mycket för bland er som tittar i en grumlig spåkula, men det allra viktigaste som behövs för att rädda vår kultur måste ske på det politiska planet.

Först och främst vill jag än en gång påpeka att jag tycker det är enormt kul med all respons som jag får från er läsare. Även om jag inte alltid håller med er.

Jag hävdar att man inte måste modernisera dansbandsmusiken för att föra in den i framtiden. Det går helt enkelt inte, för moderniserar man den så är det ju inte dansband längre och då har man ju ändå misslyckats med sitt projekt. Det är som att lägga blodkorv (eller blodpudding om ni hellre föredrar den benämningen) mellan två hamburgerbröd och kalla det för en Big Mac bara för att lura barn till att äta det. Trots sin kamouflering så är blodkorven fortfarande lika vidrig. Ja, nu vet ni vad jag tycker om blodkorv.  Precis samma sak som jag tycker om hårdrockskopierande så kallade dansband med taskig musikkänsla och usel fantasi.

Nog om det. Det är faktiskt så att om vi ska lyckas rädda dansbandskulturen och folkparksdansen så krävs det istället politiska åtgärder och nu är nog bollen förhoppningsvis i rullning. Det är - läs och häpna - faktiskt en socialdemokrat som nu föreslagit att en översyn av den så kallade "dansbandsmomsen" görs. Han heter Kjell Nordström.

Vad är då "dansbandsmoms" för något? Jo, för ungefär 13 år sedan så tog det kulturella etablissemanget, tillsammans med politikerna i det parti som styrt vårt land under längst sammanlagda tid av de år som man påstått att vårt land är en demokrati, beslutet att dansbandskulturen skulle utrotas. Svensktoppen, som då var en av dansbandskulturens allra största fästen, skulle förändras. Dansbanden måste ut och Lars Gurell - listans producent och en av orsakerna till alla dansbanden på listan - fick ta sin kompis, Kent Finell, i handen och lämna skutan.

SR:s enväldige och dansbandshatande musikhärskare för runt en tio år sedan fick ta över musikansvaret även för denna lista. Programledarrollen tillsattes av Annika Jankell och på bara några månader förvandlades Svensktoppen till ännu en kopia av reklamradions så kallade hitlistor med samma trista ljudtapeter som kunde avlyssnas över allt annars.

Även TV4:s Bingolotto skulle gå samma väg. Inte gick det väl ändå att ha dansband i TV? Nej, man struntade i att försäljningen av bingolotter minskade drastiskt och att den nya ekonomiska räddningen för många föreningars fortlevnad, vilket Bingolotto faktiskt var, nu åter skulle försätta en del av föreningarna i nya ekonomiska krislägen. Dansbanden försvann ju och det var det viktigaste. Det gjorde även programmets maskot, Leif "Loket" Olsson, samt en stor del av tittarsiffrorna och programmet har inte hämtat sig ännu. - 13 år senare. Dansbanden försvann och det var det syfte man ville uppnå.

Inte nog med det. Dansbandskulturen överlevde motgångarna och något måste göras! Bosse Ringholm och Marita Ulvskog med flera högt uppsatta socialdemokrater införde "dansbandsmomsen". En skatteregel jag vill likställa med alkohol- och bensinskatten. Det man inte vill att folk ska nyttja, det skattebelägger man.

"Dansbandsmomsens" syfte är luddig. Mycket luddig. Jag har inte lyckats begripa dess faktiska syfte trots att jag har försökt i över tio års tid. Bosse Ringholm försvarade den med något om att det var en anpassning till övriga Europa (?!).

Den enda orsak jag kan finna lämplig är att man vill utrota dansbandskulturen helt. Den kultur som i alla år redan mötts av enorma elakheter från de kulturellt förirrade (ja, förirrade) människor som funnit det fullt legitimt att håna, bespotta och baktala oss som håller på med dansbandsmusik på ett eller annat sätt. Vi kanske skulle skriva till Diskrimineringsombudsmannen? - "Hets mot folkgrupp"? Om ni bara visste vad jag har fått höra och blivit kallad genom åren.

Så vad är då den faktiska orsaken till "dansbandsmomsen"? Ärligt talat så har jag inte en susning faktiskt. Spelar man illtjutande, öronbedövande, tinnitusframkallande, uppviglande och våldsbejakande rockmusik så behöver man bara betala sex (6) procent i moms. Likaså om man uttrycker sig musikaliskt på ett sätt som förespråkar narkomani, alkoholism, våldtäkter, mord och dylikt i enformiga rytmer som kan påverka vilken hjärna som helst negativt. Skulle man däremot framföra mjuk musik i lagom ljudnivå som förespråkar kärlek, ömhet, glädje samt gemenskap och som dessutom hjälper folk att mötas genom dans, ja då kostar det 25 % i moms. Det är tydligt åt vilket håll våra politiker egentligen vill styra oss.

Tycker ni att jag verkar flummig nu? Jo, då har ni samma åsikt som jag, men ändå är jag inte ens i närheten av hur flummiga de var som kom på att dansband skulle kosta mer än all annan kultur. Eller de som vill bibehålla den korkade skattesats vi fått lida av under lång tid nu, det vill säga dem som sitter i Skatteutskottet.

Nej, sammanfattningsvis kan jag meddela att det som verkligen är ett måste för dansbandskulturens överlevnad är en slopad "dansbandsmoms" och nu verkar det som att någon vill föra skutan åt rätt håll. En skuta som drivit fritt och okontrollerad ute på haven i allt för lång tid. Nu sätter vi vårt hopp till att det äntligen sker något som går i rätt riktning avseende ärendet. Att diskrimineringen gentemot oss 'dansbandare' får ett slut! Så att framtidens band kan spela riktig dansbandsmusik så som det ska låta istället för att kamouflera det i pop- och rockliknande oväsen bara för att kringgå skattereglerna.

"Vad då 'kringgå skattereglerna'?" tänker ni kanske nu? "Det är ju inte sant." Nej, kanske inte, men håll med om att det lät väldigt bra.

Det är i alla fall hög tid nu att vi får till en förändring! Nu får det vara slut på gamla tider! Momsen måste bort och det är bättre att ni säger "kanske, kanske" än nej så det dröjer länge tills att vi når de sista ljuva åren och att vi slipper gråta några tårar eller fly till vårt eget Blue Hawaii! Istället tycker jag att "dansbandsmomsen" kan dra dit peppar'n växer och ta med sig dem som förespråkar den! Då kanske vi åter kan dansa Fågeldansen utan att behöva be om en grindslant efteråt?

Hur många dansbandsstandards kände ni igen i stycket ovan och vilka var de?
 • Läs artikeln "Nya turer kring dansbandsmomsen" i Aftonbladet här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

5 kommentarer:

 1. Jag måste säga ett par (eller tre) saker angående lite av vad du skriver!

  Okej, då kör vi:
  Tycker personligen att du generaliserar lite väl mycket vad gäller andra musikgenrer. Men eftersom jag, precis som Ferdinands mamma,är en förståndig varelse så förstår jag att du gör det för att belysa din poäng ytterligare! NEXT!

  Nu över till en annan sak som egentligen skulle kommenterats under ett senare skrivet alster, men jag sparar gärna på mustryck så här kommer det i alla fall. Av all fascism som finns är nog dansbandsfascism en av de bättre! NEXT!

  Till sist känner jag mig nödd och tvungen att vara lite allvarlig. Det underliga med att dansband har högre moms är för mig att genren faktiskt innehåller TVÅ kulturyttringar i ett paket, dans och musik! Dubbelkultur skulle man kanske kunna kalla det. Natürlich, som tysken skulle sagt, ska momsen vara densamma oberoende kulturell inriktning. NEXT!

  Nej, skämt åsido så var förra stycket det sista, förutom detta då. Nu har jag hamrat färdigt för denna gång och återkommer eventuellt med nya funderingar någon gång! Tills dess, lev väl!

  SvaraRadera
 2. Glömde en sak:

  Coolt att du har BÅDE gillaknapp och ogilla.

  Är inte valfrihet underbart!

  SvaraRadera
 3. Tack för Dina intressanta kommentarer. Egentligen behövs det inte tilläggas något, men en fråga som uppstår är:

  Jag som inte dansar, som inte ens förstår nöjet med att "skaka till decibel", som en gammal historielärare en gång uttryckte det; varför skall jag behöva betala dansmoms? Jag går på dans enbart för musikens skull. Fast vem har sagt att skatt- och momspolitik är rättvist?

  SvaraRadera
 4. Det finns en konstig sak.

  Om du är ute på "lokal" för att tillgodogöra dig lite kultur och skulle bli sugen på en tjock, grillad med bröd så betalar du högre moms för maten än för själva uppträdet (gäller dock inte dansbandstillställningar). Alltså högre moms för mums!

  (Att sedan mycket av musiken troligen får dig att vilja kasta upp maten igen är en helt annan historia)

  SvaraRadera
 5. haha... Beror dock på vad för musik som spelas.

  SvaraRadera