'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

söndag 8 april 2012

Så ska det gå till!

Att titta på licensfinansierad kvasiunderhållning med lågvattenmärkta och rampljusdesperata skräpartister i TV hör inte till mina favoritsysselsättningar precis, men ikväll fick jag lära mig att det beror mycket på vilket "fôlk" som medverkar för att göra vilket TV-program som helst till högkvalitativ underhållning.

Så Ska Det Låta fungerar ju för det mesta som konstgjord andning för de så kallade artister som är på väg ut för att evigt falla i glömska. Ett sista hinder för att bli förpassade till den eviga gårdagens begivenheter och som är livrädda för att strålkastarljuset över scenen skall lysa på dem för sista gången. Dem som inte har något mer att komma med efter fjärdeplatsen i Idol 1975, men som ändå vill fortsätta att vara kändisar.

Ja, nu har väl inte Idol funnits så länge? Jag vet inte hur länge det har funnits och jag bryr mig föga om det, men ni förstår nog min överdrivna sarkasm? Det känns lite som att 'Så Ska Det Låta' ofta är "Andra chansen" en gång till. "Snälla, glöm inte bort mig", liksom.

Jag har blivit kallad för pessimist, gnällröv, avundsjuk och allt vad det är, och må vara att jag är gnällig och pessimistisk. Avundsjuk dementeras dock av det bestämdaste, men i dagens Kultursverige, inspirerat av 100-årig amerikansk skräpkultur, så behövs det inte mycket för att någon skall kallas kändis och få en massa plats i TV.

Det är skillnad på så kallade artister/kändisar och riktiga artister/kändisar. Jag beundrar de artister som förtjänat sin plats i rampljuset. Oavsett genre egentligen, men dessa nollor som envisas med att ställa upp i dokusåpor, talangtävlingar och dylikt bara för att bli kändisar och som sedan är ständigt återkommande i 'Så Ska Det Låta' och andra liknande program? Ne-ej! Det är skillnad på att själv klättra upp i ljusrampen och rikta strålkastaren mot en eller att låta strålkastaren själv söka upp en.

Kvällens upplaga av 'Så Ska Det Låta' bjöd däremot på högklassig underhållning med högkvalitativa artister och det var en fröjd att se programmet. Med rutinerade artister som bjuder på sig själva på ett bra sätt och med glimten i ögat blev programmet riktigt sevärt. Dansbandskungen Christer Sjögren och musikundret Gunhild Carling mötte dansbandsprinsessan Elisa Lindström och legenden Hasse Andersson.

Dessa artister är raka motsatsen till den där tjejen med tandställning som stod och gnydde framför Claes af Geijerstam och två andra i TV för några år sedan. Det var väl ur Idol? Jag tycker just den lilla sekvensen återspeglar hela syftet med den programserien. Jantelag vad då? Som Ainbusk Singers sjöng; "Se mig för här är jag".
 • Christer Sjögren. Mannen som, 18 år gammal, började spela dansbandsmusik med ett mindre känt band vid namn Jupiters. Sedan blev det Pelles orkester, för att sedan bli tillfrågad ifall han ville ersätta Stefan Borsch i Vikingarna. Resten vet vi och resten gav honom en framgång utan dess like.
 • Gunhild Carling. Ett musikaliskt geni - vilket hon bevisade i kvällens program - och jazzexpert som blev känd för hela svenska folket efter att hon var dansbandsoraklet Tomas Deutgens bisittare i Dansbandskampen 2010.
 • Hasse Andersson. Presentation överflödig. Han skrev en låt om en man som ville ta med sin hund till himlen för 30 år sedan och resten vet vi. Dessförinnan lät han oss lära känna "Skomagare-Anton". En av våra mest folkkära artister och låtskrivare som nästan aldrig har berört området hjärta och smärta utan nästan uteslutande enbart skrivit om händelser ur vardagen. Att lyckas med detta och att få det att rimma också är genialt.
 • Elisa Lindström. Tjejen som, redan vid 14-års ålder år 2005 deltog i Melodifestivalen - om än den för juniorer, och som sedan i nio veckor på hösten år 2010 visade på en dansbandsprofessionalism utan dess like tillsammans med pojkarna i sitt band Elisa's.
Dessa fyra lyfte 'Så Ska Det Låta' till en helt ny nivå och med den meritlistan anser jag att man är väl förtjänt av att stå i rampljuset och dyrka kändisskap. De fick programmet att bli högklassig underhållning som eder trogne bloggskribent varmt och väl kan rekommendera. Om SVT nu envisas med fler säsonger av denna uttjatade programserie så är det på kvällens nivå som programmet borde läggas!

Det blev dessutom ännu roligare när det blev samarbete "över gränserna". När Gunhild instrumentalt assisterade Elisa och Hasse i deras framträdanden eller när Elisa bjöd upp Christer för en foxtrot till Hasses framträdande av "Save The Last Dance For Me".

Tänkte på en sak medan jag såg programmet. Christer Sjögren och Gunhild Carling borde göra något ihop. Det hade nog kunnat bli riktigt bra. Ett lite annorlunda, men ack så kul samarbete. Bättre det än att han ska tolka tönten Gagga i skräp-TV:n. Jag väntar fortfarande på skivan med Frank Sinatrahits ackompanjerat av ett storband, Christer. När kommer den? Bättre med Frank än Elvis.

Det blev en säsongssorti av 'Så Ska Det Låta' med salut! Såg ni inte programmet ikväll så se det vid tillfälle, för det var riktigt bra! Med beröm godkänt! Sådana konstellationer vill vi se mer av! Åtminstone jag. Se programmet helt enkelt!
 • Fram till den åttonde maj kan ni se ovan nämnda program på SVT Play genom att klicka här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

2 kommentarer:

 1. ...Hasse Andersson, snacka om att mjölka ur de sista sekunderna i rampljuset!

  En sak till, lyssna på Brolles "Jag är född i en liten by". Denna torde väl kunna fungera på dansbanorna runtom i Sverige!

  http://www.youtube.com/watch?v=WUbHev0ZfKM

  SvaraRadera
 2. Glömde att hylla Brolle för hans integritet, lämnade kändisträsket i Stockholm för sitt högt älskade Norrland. Så skönt med en artist som inte verkar villig att offra sitt inre för att svansa runt på Stureplan med Herr Björkman och dylika tomtar.

  Ps. Björkman får sig en släng av sleven för att han nyligen uttalat att Prao-elever är otacksamma då de inte föll på knä och började tala i tungomål när de fick träffa Bengt Magnusson. Måntro Björkman retar sig på att dagens ungdomar inte direkt ser B & co som något annat än vanliga människor.

  SvaraRadera