'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

söndag 22 januari 2012

Svemickes dansbandstips: Drifters gör det roliga roligare

Det ska vara roligt och uppiggande att lyssna på dansbandsmusik. Man ska kunna njuta av det och vilja skruva upp volymen istället för att sänka den. Många av dagens band vill "föryngra" kulturen och i sin drift att göra detta så faller vi som gillar dansband så som det ska låta bort. Dock finns det band som lyckas kombinera de båda företeelserna genom att sätta ihop en kul och underhållande blandning av låtar och tolka dem på helt rätt sätt. Band som uppfyller kraven för att falla under "Svemickes dansbandstips".

Ett av de banden är Drifters. Jag skrev en recension på deras förra skiva - "Stanna Hos Mig" - att det var en av de bäst sammansatta dansbandsskivor som någonsin getts ut låtmässigt på senare tid. Dessvärre försvann det inlägget när jag stängde ner min förra blogg, för jag glömde att flytta över det inlägget hit.

Nu har bandet gjort det igen. Senaste skivan - "Vi Får Hoppas På Det Bästa" - inehåller en ung och fartfylld låtblandning som lockar till en yngre publik utan att skrämma bort oss som vill ha kvar dansbandsmusiken så som den alltid har låtit.

Jag skrev ju ett väluppmärksammat inlägg för ett tag sedan om Sannex, vari jag uttryckte en besk bitterhet över att bandet blivit väldigt mycket - ja, enormt mycket - sämre än vad det en gång var. Den åsikten står jag för. Även Drifters har genomgått en del förändringar sedan tiden med Marie Arturén, men det är ändå inte så att jag får avsmak för resultatet.

Visserligen tycker jag fortfarande att Drifters är Marie Arturén och jag har väl aldrig riktigt vant mig vid att det numera är Erica Sjöström som personifierar bandet. Vilket hon visserligen gör väldigt bra, men jag är ju konservativ som ni vet.

Hur som helst: Skall man föra ett bandnamn vidare så måste man göra det med finess och det får jag verkligen säga att Drifters gör.

På nya skivan finner vi låtar som ABBA:s "Nina Pretty Ballerina" i svensk version och Olivia Newton Johns "Xanadu" i vilken hon blev kompad av det utomordentligt briljanta popbandet Electric Light Orchestra. Vi hittar också Katrina And The Waves "Sun Street" på skivan.

De två sistnämnda blev även dansbandsförevigade av Ingmar Nordströms på sin tid. Dock båda i svenska versioner ("Sun Street" hette "När Du Ler") och jag får nog säga att Drifters version av "Xanadu" faller rätt platt och är rätt ointressant, vilket gör att detta är skivans sämsta spår. Att ta bort syntheffekterna i introt är inget bra drag. Här föredrar jag, förutom originalet, Ingmar Nordströms instrumentala version. Kika in på den om ni får möjlighet.

Precis som Drifters piggade upp och ansiktslyfte Ann-Christine Bärnstens "Ska Vi Plocka Körsbär I Min Trädgård?" på förra skivan så lyfter de upp Lill Lindfors "En Man I Byrån" rejält på denna skivan. Just när sådana gamla godingar får nytt liv är rätt kul om det görs på rätt sätt. Man ska inte bara spela in en gammal låt, man skla göra det med finess också och det måste jag säga att Drifters gjort här. Just att plocka upp lite unika låtar på sin repertoar är något jag verkligen uppskattar. Återigen nämner jag Ingmar Nordströms som har en hel del udda låtar på sin repertoar.

Likaså har nu Drifters plockat upp ett litet roligt inslag på skivan, nämligen "Pack Up" av Eliza Doolittle. Ingen genuin dansbandslåt precis, men rytmen är helt klart dansband och jag jämförde den med Lotta Engbergs "Åh Vad Jag Älskade Dig Just Då" som är rätt snarlik i sin rytm och konstaterade att det bara är en skillnad på låtarna. "Pack Up" får spelas på radion, men inte "Åh Vad Jag Älskade Dig Just Då" för den är inspelad av ett dansband. Dansbandsmusik hänvisas numera till söndagskvällar i SR P4 när folk gör annat än att lyssna på radio.

Favoritspåren är dock "Hallå, Jag Ringer På" av Ulf Georgsson, Thomas Berglund och Peter Samuelsson. En riktigt bra bugglåt som lockar på volymknappen samt sistaspåret "September", även detta komponerat av Ulf Georgsson. Denna gång hade han Anders Wigelius till sin hjälp.

Kort sammanfattat: Drifters lyckas klart att föryngra dansbandsmusiken utan att skrämma bort oss som vill ha kvar den som den alltid har varit. Med en fartfylld, pigg och ung musikalisk blandning i en traditionell musikalisk tappning så gör de få besvikna. Skivan är helt klart värd varenda krona och vi skådar här ett av 2010-talets bästa dansband. Vill man dessutom gå ut en kväll och dansa så bör man kika in när Drifters besöker den lokala danslokalen.

Betyg då?
Fyra av fem möjliga, helt klart.
  • Besök Drifters hemsida här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar