'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

söndag 1 januari 2012

Nytt år, nya utmaningar

Som jag skrev på Nyårsafton så stundar en del intressanta skivsläpp detta året och jag tänkte att vi skulle titta lite närmare på ett av dem redan nu.

Men först en liten replik på mail som kommit in. Jag har fått en del upprörda mail angående mitt inlägg om Sannex som jag publicerade för några dagar sedan och jag kan nog erkänna att jag var lite onyanserad i författandeskapet där. Jag har därför reviderat inlägget lite och rekommenderar er att läsa igenom det igen. Länk följer nedan. Den roligaste reaktionen jag fick var dock denna:
  • Sannex är bäst och det har de alltid varit!
Nu råkar det ju vara tre helt olika band med tre helt olika sound förpackat i ett namn och en logotyp, vilket jag ju poängterade i inlägget. De var väldigt bra förr, men de är mindre bra nu, men det finns ju inget som säger att de inte kan bli lika bra som de har varit igen.

Nog om det. Jag tillstår att jag var lite onyanserad i inlägget om Sannex och av den anledningen så reviderade jag det lite. Gå in och läs igen!

Men nu över till det jag egentligen skulle ta upp - Elisa's. Nytt album på gång och vi får redan nu provsmaka lite på YouTube:Detta unga band besitter en unik förmåga i sin generation. Jag vet att jag tidigare rosade Zekes, för deras debutalbum. Det var ett välarbetat, välarrangerat och välproducerat album. Dessvärre lyckades de inte upprätthålla succén med sin uppföljare. Jag har lyssnat på det uppföljande albumet, men det är inget jag tänker upprepa.

Att upprätthålla succén verkar dock Elisa's ha förmågan att göra. Att döma av det jag fått ta del av genom ovan publicerade klipp så får vi ännu ett kanonalbum med traditionell dansbandsmusik som ändå låter modern och ungdomlig. Elisa's är unika i sitt slag med att lyckas med detta.

Nu har vi dock det här med instrumenteringen igen. Om jag nu tvunget skall peka på något, vill säga. Blir det bara gitarr och dragspel rakt igenom här också? Jag skrev ju om Stensons i ett tidigare inlägg och där vill jag ge ett tips till Elisa's att lära lite av dem om hur man kan experimentera för att få fram ett riktigt delikatessound.

Låtvalet är väldigt intressant och med både Jackie DeShannons "When You Walk In The Room" och Lynn Andersons "Rosegarden" så visar bandet på att de verkligen vet vad de sysslar med och att de är professionella. Är väldigt spänd på att få höra fullversionerna av dessa faktiskt och just att man nu tar med lite rejäla örhängen i blandningen är ett kul och uppskattat inslag.

Man har nu lämnat "göra-om-pop-till-dansband" samt "spela-in-dansbandsklassiker-igen" från Dansbandskampen bakom sig och börjar sikta in mer på sig själv och det är bra. Visserligen är det kul med lite sådana inslag, det har jag alltid tyckt, men påtvingade låtar i nio veckor x 3 blev lite väl mycket.

På vilket sätt då?
Jo, men att göra om låtar till sitt eget sound är en kul grej. Om de kommer från hjärtat och inte blir framtvingade. Om artristerna får välja själva och arbeta fram en idé på egen hand kan det bli bra, men att tilldela dem en låt och sedan tvinga dem att göra om den på fem dagar, var inte alltid ett så lyckat recept. Det tyckte åtminstone inte jag.

Elisa's visade även på en utsökt arrangemangsinnovation under sin tid i Dansbandskampen, så jag har rätt höga förväntningar på det nya albumet och jag tror det kommer bli väldigt bra.

För att återknyta till Sannex igen så plockade de ju bland annat upp Cliff Richards "I Could Easily Fall In Love With You" på senaste skivan och det borde jag ju gilla. Nja... Efter tidigare rejäla ansiktslyftningar av Neil Sedakas "Living Next Door To An Angel" samt The Rubettes "Sugar Baby Love" från tidigare år, så blev det en rätt intetsägande version av Cliff Richardlåten. Jag tycker fortfarande att Matz Bladhs gör den bäst ("Det Är Lätt Att Bli Kär I Nån Som Dig", Leende Dansmiusik 85).

Det är risken även med Elisa's. Att vi efter ett tag "vet hur det låter" redan innan vi har hört det. Det är därför jag påtalar det här med instrumenteringen, för variationen av låtar finns där och kunskapen att sätta ihop ett bra och njutbart album finns där också. Det är precis så här som dansbandsmusik ska låta, men det är med musik som med matlagning. Ibland kan det vara kul att tillsätta nya kryddor i såsen för att få en godare smak.

Jag nämnde ju tidigare att vi bara fick ett och ett halvt bra band genom de tre åren med Dansbandskampen. Jag syftade där på nya band som är värdiga efterträdare till Curt Haagers, Thorleifs, Ingmar Nordströms, Vikingarna och de andra väletablerade banden och Elisa's är det ena. Nu räknar jag ju inte med Wizex, Bengt Hennings och dem, för de har ju funnits ett bra tag utan jag syftade på nya band som kan ta dansbandskulturen in i framtiden. Håll även utkik efter min nya serie med dansbandstips för där kommer jag att tipsa om fler band som kan bli hopp för framtiden.

Elisa's gör braksuccé och de tar verkligen in den traditionella dansbandsmusiken till de yngre generationerna och det här är nog bandet som bidrar mest till kulturens framtida överlevnad. Jag gillar dessutom det jag har fått höra hittills av nya skivan och en stor eloge skall delas ut till Elisa's för deras arbete! Mycket bra gjort! Grattis än en gång till ett kanonalbum!

Men jag måste klaga på en sak. Får väl se om jag gör lika stor succé och orsakar lika stor läsarstorm som de där modebloggarna nu. Det är ju tydligen där pengarna finns. - Elisa skulle aldrig ha klippt av sitt långa, fina hår. Det borde hon låta växa ut igen. Min åsikt!
  • Besök Elisa's hemsida här.
  • Läs tidigare inlägg om Sannex här.
  • Läs tidigare inlägg om Stensons här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar