'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

lördag 10 december 2011

ABBA smygspred dansband världen runt

ABBA - vårt allra största internationella popband som ju skördade enorma framgångar jorden runt med sin musik, men har någon funderat på att de faktiskt redan då i smyg spred lite dansbandsmusik till hela jordens befolkning?

Nu tror ni kanske att jag fått solsting mitt i december, men häng med i inlägget så kanske ni förstår vart jag vill komma.

Roxette, Robyn, Pandora, Ace Of Base... Detta är bara några av alla de artister som skördat enorma framgångar utanför vårt rikes gränser och de har bidragit till att placera vårt lilla land på musikkartan. Alla är enormt duktiga och bra artister och jag har bara positiva saker att säga om dessa, men ingen av dem har bidragit något nämnvärt för att marknadsföra oss invånare i dansbandsvärlden internationellt.

Men att hjälpa oss dansbandsinvånare att sprida vår kultur internationellt har faktiskt ABBA gjort. Vi kan ju börja med den här:

ABBA - "I Do, I Do, I Do" från albumet "ABBA", utgivet 1975.

En riktigt smäktande dansbandsfoxtrot med välklingande saxofoner och genuin dansbandsbasgång. Hela världen gick runt och lyssnade på denna utan att ha en aning om att den faktiskt representerade en hel kulturyttring i landet den skrevs i. För den har alla ingredienserna som behövs till en äkta dansbandslåt så som det verkligen skall låta!

Året innan gav bandet världen en dansbandsbugg, även den genuin:

ABBA - "Honey Honey" från albumet "Waterloo", utgivet 1974.

På samma album hittar vi även två andra typiska dansbandsfoxtroter:

ABBA - "Hasta Mañana" från albumet "Waterloo", utgivet 1974.

ABBA - "Dance (While The Music Goes On)" från albumet "Waterloo", utgivet 1974".

Även om ABBA valde att gå lite mer åt pop- och discohållet år 1976 inför albumet "Arrival" så stannade de ändå kvar lite i dansbandsvärlden även det året med denna, som även den är en typisk dansbandslåt med rätt basgång och smäktande saxofonspel:

ABBA - "Why Did It Have To Be Me?" från albumet "Arrival", utgivet 1976.

Sedan blev det lite musikal och mer disco, men 1979 hittade bandet tillbaka till dansbandsvärlden igen Både med denna:

ABBA - "I Have A Dream" från albumet "Voulez-Vous", utgivet 1979.

Och med denna:

ABBA - "Chiquitita" från albumet "Voulez-Vous", utgivet 1979.

1980 började vi dessvärre nå slutet för detta band. Med bara två år kvar som existerande popband, så släpptes det nästsista albumet och detta innehöll denna låten:

ABBA - "Andante Andante" från albumet "Super Trouper", utgiver 1980.

På samma album hittar vi visserligen en annan låt, som inte direkt faller in i kategorin dansbandsrelaterad i den bemärkelsen, men som ändå inte ligger allt för långt ifrån:

ABBA - "On And On And On" från albumet "Super Trouper", utgivet 1980.

Bandet splittrades sedan och vår tids allra största och bästa internationella popband försvann. - Ett band som till och med influerat Madonna i sitt musikskapande. Jag tänker på hennes lån av slingan från "Gimmie, Gimmie, Gimmie (A Man After Midnight)".

Nu är det säkert en del som vill påpeka att nästan allt ABBA-material blivit förevigat av diverse dansband och jo, det är ju nästan sant, men jag har här valt att dokumentera bandets egna bidrag från tiden då de var aktiva.

Att Simons, Sannex, Vikingarna med flera har valt att spela in ABBA-material på skiva i efterhand är ju i sammanhanget ointressant. Det intressanta här är att ABBA själva, i egenskap av världsberömt popband under sin aktiva tid, faktiskt berikade världen med äkta genuin dansbandsmusik.

Idag kan vi som bor i Sverige njuta av Benny Anderssons symfoniska orkester som lite då och då snuddar vid dansbandsgenren. Eller vad sägs om denna långkörare?

Benny Anderssons Orkester med Helen Sjöholm - "Du Är Min Man" från albumet "BAO!", utgivet 2004.

Och inte nog med det; även i år blev vi av detta mästerliga band berikade med en riktig kanonlåt:

Benny Anderssons Orkester med Helen Sjöholm - "En Dag I Sänder", ny singel från 2011.

Ja, och när vi ändå är inne på ABBA och dansband, så har vi ju denna föredetting som försöker göra comeback på att härma ABBA:

Jenny Silver - "Something In Your Eyes."

Ja Du, Jenny, Du skulle ha stannat kvar i Candela!

Till sist - och jag hoppas att alla ni som tycker om riktig dansbandsmusik hänger med på detta - och riktar ett stort tack till Björn, Benny, Agnetha och Anni-Frid för att de spred vår dansbandskultur till omvärlden under deras storhetstid som världskända popartister!

Och till alla dessa skräpband som vi nu har fått och som vill kalla sig för moderna dansband, alltså inte riktiga dansband; gå hem och lär er av ABBA och återkom efter det! Ta rätt ABBA nu! För som det låter idag så skulle man kunna tro att ni har studerat innehållet i en kaviartub eller en löksillsburk istället! Eller det kanske rentav är lutfiskinläggning ni har studerat? För det låter ju rejält slemmigt, sliskigt och smaklöst!
  • Besök ABBA:s fansida på Facebook här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar