'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

tisdag 8 november 2011

Så ska det låta Fernandoz!

Jag var inne på det där med hur dansband skulle låta för ett tag sedan i tidigare recension och nu har vi ett band till som vet exakt hur det ska låta. Kan det ha att göra med att bandet kommer från Värmland? - Dansbandsmusikens vagga. Stilrent, traditionellt och i det ljuvaste dansbandssound så levererar de en ny välgjord platta. - Precis som det ska låta för att tituleras dansband!

Ibland är det svårt att med ord eller text beskriva vad det är som gör en platta "välsvarvad", men värmlandsbandet Fernandoz från Torsby har verkligen lyckats leverera ännu ett mästerverk med nya plattan "Se Mig I Ögonen" (Frituna) och inledningsspåret "Vem Är Den Du Drömmer Om" är en sådan låt som vi mycket väl kan höra i smutsig gubbrockversion á la "nya Lasse Stefanz". Fernandoz lyckas att kombinera LS gung med äkta dansbandssound med både piano och välklingande saxofoner.

Inledningen på spår 2, som för övrigt är titelspåret, för associationerna till Arvingarna, men dessa går snabbt över när sångaren Anders Nordlund levererar en ren och klar sång med pondus istället för göteborgspôjkarnas gnäll eller hårdrocksimiterade rasp i allt för skrikiga tonarter. Barytonsångare med låga register tycks bli mer och mer sällsynta i dansbanden av idag. Tyvärr! Fernandoz besitter dock ett av undantagen.

Sedan blir det ett typiskt humoristiskt Fernandoznummer i form av "Mulliga Gulliga Ann-Katrin" med lite utstickande och klatschig text med både svängande höfter och slängande bilringar (!).

Elvis Presley får vara med även på denna plattan. "Kissin' Cousins" inleds med lite distgitarr, men övergår sedan till en mer originaltrogen tolkning men ändå med lite personlig stil á la Fernandoz. Elvis har aldrig tillhört någon av mina favoriter, men hans låtar i dansbandsversioner tackar jag sällan nej till. Så även i detta fallet.

Behöver jag sedan säga att "Jag Vill Dela Mitt Liv Med Dig" tillhör storfavoriterna på skivan? Bara lyssna på introt så förstår ni varför. Förr i tiden var ett sådant sound mer regel än undantag. Nu är det tvärtom dessvärre. Det är precis så här en äkta dansbandsfoxtrott ska låta!

Det är en fröjd för öronen att lyssna på nya plattan med Fernandoz! Fernandoz är ett av de få band vi har kvar som verkligen låter dansband och som levererar en förstklassig dansbandsmusik fortfarande! En mycket bra skiva och det blir fyra plus av fem möjliga i betyg!

Nu har jag dock ett uppdrag till Fernandoz inför kommande plattor. Bli vårt lands motsvarighet till Kandis! Det vill säga inför lite mer vardagsrelaterade texter i låtarna. Det är fortfarande mest enbart hjärta och smärta. Lite SMS, Facebook, MSN Messenger och övriga moderniteter vore trevligt om det infördes även i svensk dansmusik.
  • "Jag sitter vid min TV och zappar. Hittar en reklamfilm om olika appar... bam, bam ... till min telefon."
Kan det vara något?


Sedan vill jag även höra en riktig version av ovan låt. Detta fruktansvärda larmande och skrikande är bara förfärligt! Har aldrig förstått mig på det där skrikandet och de höga tonarterna. Låten har potential att bli en bra dansbandslåt om den framförs på rätt sätt och jag tror att grabbarna i Fernandoz kan göra denna låt rättvisa, till skillnad från de band som gett sig på den hittills.

I övrigt hoppas jag bara på att Fernandoz fortsätter i denna takt för att uttrycka sig lite vitsigt. Fernandoz - ett av 2010-talets få riktiga kvarlevande dansband. Det är så här det ska låta!
  • Besök Fernandoz hemsida och köp nya plattan här.
  • Läs tidigare blogginlägg om Fernandoz här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar