'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

måndag 21 november 2011

Bjarne bjöd på Lördansgodis under 1980-taletLördagen den 28 februari 1987 lanserades dansbandskulturen i TV-rutorna på allvar. Från att tidigare haft utrymme i radion så klev nu dansunderhållningen in i TV-rutorna. Precis på samma sätt som i verkligheten. - Nämligen en TV-sänd danskväll med två band som turades om att underhålla till dansande publik.

Programmet hette Lördans och hela den svenska dansbandseliten medverkade. Börge Lindgrens, Vikingarna, Anders Engbergs med Lotta, Stefan Borsch med flera. Fritt från amatörer som kallar sig dansband för en dag i syfte att komma upp sig och fritt från 099-nummer vartill tittarna ska ringa och rösta en massa och avlägga avgörande utfall på saker de uppenbart inte begriper sig på.

Tidigare figurerade dansbanden mest hos Bosse Larsson i Nygammalt, men i Lördans koncentrerades underhållningen till största delen på bara dansbanden och de fick en hel programserie till sitt förfogande.

Programledare var Bjarne Lundqvist, känd från Streaplers och Flamingokvintetten och just programmet ovan hade undertecknad inspelad på något som hette VHS-band (googla på det). Vikingarna och Christer Sjögren var husgudarna i denna skåningens liv då, så självklart skulle de hamna på band!

Tyvärr hade jag inte förstånd på den tiden att föreviga alla programmen ur serien och senare såg jag till att förevigandet av detta avsnittet ej heller förevigades. På grund av bandbrist (har ni googlat på VHS så förstår ni nog vad bandbrist innebär) så spelade jag över mer än hälften av programmet . Så här sett i backspegeln kan jag meddela att det var enormt korkat gjort, men det förstod jag inte då. Då var jag ung och dum. Det ångrar jag nu.

Som ni såg så delade Vikingarna estrad med Svänzons, så ni förstår att pausknappen användes flitigt på familjens videobandspelare. Svänzons var inget att höra på då och de är inget att lyssna på nu heller, så min inspelning bestod enbart av Vikingarnas framträdanden.

Signaturmelodi till programserien var "Lördanspiing", skriven av Anders Engberg. Ingmar Nordströms förevigade låten på skiva och den återfinns på Saxparty 14 från samma år.

Det är med Lördans i färskt minne som man kan konstatera att utvecklingen inte direkt gått framåt för SVT vad gäller att spegla en av våra största kulturyttringar. Den så kallade Dansbandskampen var ju ett rent fiasko.

TV4 med Bingolotto, TV5 Nordic med programmet "Lördagsdansen" - varifrån jag publicerar ett klipp nedan - samt TV-kanalen TV21, som jag berört i ett tidigare inlägg, gav dansbandskulturen rättvisa under 1990-talet. Jag har även på senare tid fått ta del av en direktsänd danskväll med Grönwalls på VHS-kassett inspelad någon gång under åren 1991 eller 1992, och jag tror att även den sändes i TV5.

SR-koncernen valde ju att helt avliva kulturen under 2000-talet genom att ta bort dansbandskulturens sista respirator - Svensktoppen - och göra om det till ännu en topplista med samma tråkiga artister och musik som reklamradion. Vi kan väl bara hoppas på skärpning inför framtiden?

Som utlovat; ett klipp från "Lördagsdansen" som sändes i TV5 Nordic under 1990-talet. Det är Mats Elmes som spelar låten "Boogie Woogie För Två".


  • Läs mitt tidigare inlägg om TV21 här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar