'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

lördag 29 oktober 2011

Kandis nya - en god blandning

Danmarks största dansband är tillbaka med ett nytt album och vi bjuds på en härlig blandning av olika musikstilar samt diverse kulturerfarenheter, men ändå utan att avvika från det traditionella dansbandssoundet.

Det är inte första gången som Kandis visar på ett eget unikt och innovativt musikaliskt framförande. Vi har tidigare haft den egenkomponerade låten "Vild Med Dans" som berör kvasiunderhållningsprogrammet med samma namn och som i Sverige är känt som "Let's Dance", där en massa C-kändisar skuttar runt till decibel och gör sig till riksåtlöjen. Låten framfördes i traditionellt dansbandsutförande.

Förra albumet tog bandet Facebook in i dansbandskulturen, även den egenkomponerad och tidigare har bandet levererat låtar som "Vi Mødtes På Internet" och "En SMS Fra Dig" som även dessa har introducerat dansbandskulturen till den nya tekniken och kulturen.

I år blir dock inga nymodigheter introducerade i dansbandsvärlden, men på nya albumet så får vi njuta av en rad olika musikstilar vackert omslutet av ett traditionellt dansbandssound och man blir långt ifrån besviken. Även denna gång har man sneglat åt Lasse Stefanz håll. Bland annat "Himlen Græder For Dig" låter som en låt av det Lasse Stefanz vi känner idag med något smutsigt bluesinslag.

"Cheerio" av Gerd Grabowski - eller G.G. Anderson, som han är med känd som - är också representerad på skivan. Lasse Stefanz tolkade den redan år 2002, men nu är det alltså Kandis tur. G.G. Anderson spelade in den själv redan på 1970-talet och då i ett helt annat arrangemang.

Tidigare år har bandet kapslat in svenska låtar av de moderna banden i et mer traditionellt dansbandssound. Bland annat Kindbergs "Donna Bella Donna" och Barbados "Rosalita" och får jag välja så föredrar jag dessa två med Kandis. Så även låten "Hold Me".

Det är inte för inte som Kandis är Danmarks mest populära och största dansband. Ännu en gång har de visat varför med sitt nya album Kandis 14 (EMI/Frituna) och det roligaste inslaget är nog den renodlade tyska schlagern "Ich Fange Nie Mehr Was Einem Sonntag An" som till och med sjungs på tyska av sångaren Johnny Hansen. Det är första gången som vi får höra Johnny sjunga på tyska.

Till sist vill jag rekommendera låten "Chevy 66". Varför? Jo, för den låter precis så som en dansbandslåt skall låta med välklingande synthar, gitarrer och saxofoner. Något som dessvärre är mer undantag än regel numera hos de svenska banden. Lyssna på den och ni förstår vad jag menar.

Betyg då: Kandis 14 får fyra plus av fem möjliga av mig. En utsökt musikalisk blanding samt en högkvalitativ musikalisk prestation. Danmarks dansbandsmästare har än en gång försvarat titeln!


  • Besök Kandis hemsida här.
  • Kandis 14 går att förvärva även i Sverige hos CDON.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar