'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

måndag 5 september 2011

Det blir ingen dansbandskamp i år

När man inte uppdaterar här på ett tag så får man mail från trogna bloggläsare och det är enormt kul! Ja, jag får mail annars också, men när ni kommer med tips på saker jag kan skriva om eller frågor om mina åsikter i olika ämnen så är det roligt! En sådan fråga berör vad jag tycker om att SVT inte skall sända Dansbandskampen i år.

Jo, nyheten om att Dansbandskampen inte skall sändas i år har varit bekant för mig ett tag, men jag har väl inte riktigt bestämt mig för vad jag ska tycka om det - förrän nu och jag är faktiskt rätt glad! Även om vi har fått bekanta oss med en del bra band och att programmet har hjälpt många nya dansband att nå rampljuset så har vi också fått utstå en hel del dynga och jag föredrar en mer seriös programidé för denna, en av Skandinaviens största musikkulturer, än detta "dansbandsidol".

Dansbandskampen har varit tramsig, långdragen och producerats av noviser inom genren. När första säsongen sändes 2008 så var dansbandsmusiken av igår fortfarande tabustämplad och placerad i skamvrån i det etablerade Mediasverige och det var med stor förväntan jag såg fram emot första programmet, men ack vad besviken jag blev! Det blev mer en plojgrej än en seriös skildring av musikgenren och naturligtvis skall tittarna som vanligt ringa in och rösta för nio kronor och nittio öre trots att de betalar 512 kronor i kvartalet i straffavgift till Radiotjänst.

Jag har tidigare förespråkat ett "gör om, gör rätt" vad gäller programmet och nu verkar jag ha fått gehör. Det läggs ner. Tack!

Det är möjligt att dansbandskulturen fått ett rejält uppsving tack vare programmet, men samtidigt så har det varit med både hip-hop-band och hårdrocksband och då kan man ju undra vart SVT ville ta musikgenren? Det har dessutom varit en del band som utnyttjat programmet enbart för att få en plats i TV trots att de är så långt ifrån ett dansband som man kan vara.

Nu hoppas jag att projektgruppen på SVT sätter sig ner och arbetar fram något bättre alternativ åt Dansbandssverige än denna tarvliga talangtävling av amatörer. Konsultera proffsen! Kent Finell, Ragnar Dahlberg, Lasse Gurell, Diana Thylin med flera.

Vi som var med då minns ju ännu radarparet Gurell/Finells Svensktoppen från 1990-talet. Den största dansbandstopplistan i Sverige. Vi minns Leif "Loket" Olssons Bingolotto med den största dansbandsfaunan i svensk tv på 1990-talet och vi minns de olika caféprogrammen i SVT på 1980-talet som satsade hårt på dansbandskulturen. Däribland Ragnar Dahlbergs Café Norrköping, men även Hallå Sverige! som bland annat leddes av inga mindre än bröderna Sten och Ebbe Nilsson från Sten & Stanley.

Sedan kom vågen i början av 2000-talet. Dansbanden skulle sköljas bort! Nu skulle det bli kommersiell popmusik för hela slanten! Svensktoppen gjordes om. Likaså Bingolotto. "Loket" slutade i protest och därmed minskade den största insatsen för Idrottssverige i popularitet rätt rejält.

I den vevan såg de "moderna dansbanden", eller "dansbandspopbanden" som de också kallade sig, sin chans att servera framtidens framgångsrecept. Discotoner, en massa syntetiska ljudeffekter och de manliga sångarnas skrålande i allt för höga tonarter började helt plötsligt att kallas för dansband. Själv så kallar jag det för fjollpop och det har jag alltid gjort. Dansband består av pondus och känsla. Något inga av dessa band någonsin lyckats gestalta.

Det så kallade "framgångsreceptet" blev dock inte vad dess skapare hade förväntat sig. Dansbandskulturen sopades helt under mattan. Fram till 2008. Då kom Dansbandskampen. Efter sju års spott och spe så skulle det äntligen hända något positivt för dansbandskulturen i Mediasverige. Vad hände? Jo, det blev amatörernas afton och då syftar jag mer på dem bakom programmet än dem på scenen.

I de första två omgångarna så flankerades den ende som visste vad han pratade om, Tomas Deutgen, av noviser som såg sin chans att råsåga dansbanden ännu mer. Däribland Magnus Carlsson, men i hans fall är det väl förståeligt. Han var väl bitter för han var ju en av dem som var med om att ta fram "framgångsreceptet" som gick om stöpet.

Jag skrev för ett tag sedan ett inlägg om det danska programmet "Top Charlie". En dansbandstopplista som sänds i TV varje vecka i TV-kanalen TV 2 Charlie. Länk till detta följer nedan. Däri tipsade jag SVT om att ta lärdom av danskarna. Låt dem som kan något om dansband göra programmen istället. Då blir det bäst!

Varför inte återinföra Se & Hörs Meloditävling igen? Kanske inte i regi av denna pinsamma skvallerblaska, men konceptet kan ju behållas. Eller varför inte återuppta Streaplers- och Flamingoveteranen Bjarne Lundqvists Lördans? Programmet där dansbanden bjöds in för att spela live för TV-publiken. Danmarks Radio gjorde något liknande under 1990-talet under namnet Dansk Poplic Service. Även detta omskrivet tidigare i denna blogg.

Jo, jag vet att vi inte hade fått stifta bekantskap med den nya generationens traditionella dansband utan Dansbandskampen, men deras intressen bör väl gå att tillvarata i media ändå? Nu rullar ju hjulen för dansbandskulturen igen i alla fall.

Låt nu Dansbandskampen för evigt vila, men få gärna igång ett riktigt dansbandsprogram i TV igen! Ett program som dessutom ger dansbanden en rättvis bild istället för allt det trams vi fick utstå i Dansbandskampen!

Tänkte bjuda på några klipp från de superba caféprogrammen vi hade under 1980-talet:

Börjar med Sten & Stanley som uppträder med Grymlings "Mitt Bästa För Dig" där Sten Nilsson dessutom glömmer texten:Fortsätter med ett klipp från Café Norrköping, som var ett av de största dansbandscaféerna i TV och här är det Flamingokvintetten som spelar "Tintarella Di Luna":  • Läs mitt inlägg om Top Charlie här.
  • Läs mitt inlägg om Dansk Poplic Service här.
  • Läs Expressens artikel om årets uteblivna dansbandskamp här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar