'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

fredag 29 juli 2011

Fernandoz skapade publikreklord i stadsparken redan från början

Borås gästades denna torsdagskväll av säsongens - och alla de här årens torsdagskvällar som jag bott i stan - bästa dansband. Alla låtarna klingade dansband och det var en repertoar som jag nästan kunde hela utantill.

Ja, det var ett kärt återseende med värmlänningarna från Torsby i Fernandoz. Det var ett tag sedan som jag var ute och såg dem live nu. Då hände det rätt ofta till och med. Sista minnet jag har av dem var från Malmöfestivalen år 1999 då man stod på helspänn för att inte åka i kanalen.

Det var nämligen så att Malmö Stad byggde upp en stor dansbrygga ute i kanalen vid Södertull för första gången år 1998. När Wizex med Charlotte Nilsson var där och spelade så brast golvet och danskvällen avbröts abrupt. Jag satt på en bänk mitt på golvet men bestämde mig för att gå närmare scenen. Precis efter att jag rest mig och gått bort till scenen så brast golvet och bänken jag satt på for som en projektil rakt ner i spadet.

Året efter provade kommunen en gång till med en större och mer robust dansbana. Det året höll den och en av kvällarna var Fernandoz där och spelade. Naturligtvis var jag där.

Det var då och nu fick jag möjlighet att se dem igen. Dock inte vid ett lika mysigt säte som då, för det var riktigt mysigt med en dansbana där ute, mitt i kanalen.

De är ett välrotat och traditionellt mogendansband och det finns inget att klaga på vad det gäller Fernandoz. Kan bara tacka Borås Stad för att de tog hit dem.

Det märks att det var det största bandet hittills:


Den bilden tog jag redan vid starten klockan 21.00 och det brukar i regel vara folktomt i parken vid den tiden. Folket brukar inte komma förrän vid 22.00 och först efter pausen så brukar trycket komma igång, men inte ikväll. Nej, boråspubliken gick ut starkt redan från början och sedan bara ökade den successivt. Om det var publikfiasko hos Veronica Maggio för några veckor sedan så var det publiksuccé hos Fernandoz ikväll.

Det jag däremot inte trodde att jag skulle få se så mycket av ikväll var ungdomar. Tänkte att Fernandoz nog mer drar en mogen publik men ack så fel jag hade. Det var fullt med ungdomar både som "diggade" och dansade. Det kändes extra kul. Då vet man att dansbandsmusiken lär stanna kvar trots att den inte "popifieras" som den har gjort av min generations så kallade dansbandsmusiker. Det var ett snedsteg. Man behövde bara vänta på 1990-talsgenerationen, för de vill ha riktig dansbandsmusik. Det om något har jag lärt mig under de här åren i stadsparken i Borås

Denna gången var jag till och med uppe på dansgolvet och "buggade". Var väl inget vidare på det, varför jag skrev "buggade" inom citationstecken, och det hör ju inte till vanligheterna att jag sviker viljan att lyssna på ett bra band för att susa runt på dansgolvet, men hade jag tackat nej till att dansa med flickan som bjöd upp mig så borde jag nog remitteras till en skallröntgen eller lobotomi.

Och så säsongens höjdpunkt. Om Face 84 var det enda bandet som bjöd på vals så är Fernandoz det enda bandet med...:


Just det: Saxofon. Men... Var var basisten? Sångaren Anders Nordlund körde ibland lite på bas, men mestadels av kvällen så spelades basen av ett spöke. Det är ett minus. En orkester som inte spelar allt själva är en liten besvikelse. Hyr gärna in musiker kvällen till ära, men detta fusk med pålagd musik eller "sequenser" som det heter är ett stort minus. Det kan de behålla i den kvantitativa popmusikvärlden, inte i dansbandsvärlden. Jag tycker att man kan kräva av en orkester att spela live.

Kommer ni ihåg blogginlägget jag publicerade där jag skrev om den danska topplistan "Top Charlie"? Om inte finner ni länk till det längst ner.

Hursomhelst; däri publicerade jag ett klipp ur programmet där danska dansbandet Kim & Hallo körde låten "Den Eneste Ene". Den fick vi nu höra ikväll i Fernandoz tappning med titeln "Det Finns Ingen I Världen".

Nästa vecka är det Donnez. Det blir min sista kväll i stadsparken för denna säsongen. Finalkvällen gästas nämligen av Nizeguys och de har inte imponerat på mig tidigare år och inte heller i Dansbandskampen då de var med där, så dem avstår jag med glädje. I år sparar nog Borås det sämsta till sist.

Dock finns det tröst, för på Stora Torget kommer - under finalkvällen - nämligen inga mindre än Smokie att uppträda. Om jag ska vara där? Att jag ska! Såvida jag inte behöver ge mig av mot sydligare breddgrader då förstås.
  • Besök Fernandoz hemsida här.
  • Läs mitt inlägg om "Top Charlie" och se Kim & Hallo uppträda med "Den Eneste Ene" här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar