'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

tisdag 7 juni 2011

Dansband vämjeligt, rumsrent och sliskigt? - Inte i Skåne

Dansband, för dem som nu inte lärt sig uppskatta denna underbara kultur, kan uppfattas som vämjelig och sliskig med rumsrena texter som förklär att man vill in inanför trosorna/byxorna i finare ordalag och där det är tabu att bli ofin i munnen. Åtminstone så uttryckte sig en gång en musikvetare om dansbandskulturen på det sättet för ett par år sedan. Han har inte varit i Skåne.

Efter Värmland och Västra Götaland så är Skåne ett av de största dansbandslänen i Sverige. En del rumsrena och rikskända dansband kommer därifrån och danskulturen är stor där.

Skåne har dessutom en stor del av den icke så rumsrena sidan av dansbandskulturen. Några av de stora representanterna för den "snuskiga dansbandskulturen" samt den lite mer samhällsskildrande delen av kulturen är Trivs Me' Brogrens, Johnny "Cosy", Chinox och Agaton Band. Här sjungs det om tjockisar, snus, luder, alkoholförtäring i diverse former och jag tänkte presentera några låtar för er genom klipp på filmsajten YouTube.

Ystadsbandet Trivs Me' Brogrens, med förgrundsfiguren Jan-Erik Brogren, eller Skånska Brogrens som de sedermera kallade sig, blev rikskända år 1997 med sin version av det gamla skånska skillingtrycket "Sandhammaren" eller "Jag Har Varit I Öja" som den också heter, men i Skåne slog de igenom stort redan 1984 med låten "Räfsa Och Rullebör" (kratta och skottkärra) som i sin tur är en svensk version av den danska "Snorkel Og Gummitær" av schlagerkungen Tommy Seebach.

Utöver den spelade Brogrens även in bland annat Queen Idas "Mazurka" med titeln "Det Var Bättre Förr" som handlar om hur tufft det var förr, Eddie Meduzas "Dunder Och Snus Och Lurviga Luder" samt "Kronofogden" för att nämna några, är också låtar som bandet har gestaltat. John Denvers "Country Roads" har även gestaltats av Brogrens under namnet "Bonnavägar" som handlar om hemlängtan till Skåne.

Agaton Band är ett annat icke alltid så rumsrent dansband från Skåne. Med Jack Juell som låtmakare så presterade bandet bland annat "Rö'a Hossor" (röda strumpor), "Ebbe Från Skanör", "Hembrännarvisan" och "Apparatvisan" för att nämna några. De två sistnämnda handlar om att göra eget brännvin hemma och där man tynger på att staten luras på pengar på grund av de höga priserna.

Jack Juell ägde och drev i många år det skånska skivbolaget Skåneton som gett ut skivor med bland annat rikskända Thor-Freddys, Claes Lövgrens och Danny's.

Just Agaton Band är inte representerat på YouTube, vilket är synd för originalen är bäst, men några av deras låtar gestaltas ändå ganska rättvist av enmansbandet Johnny "Cosy", som gett ut flertalet album med icke så rumsrena låtar i ett dansvänligt sväng och genom det har skördat en del framgångar i de skånska folkparkerna.

Chinox var först med att göra en svensk version av norska Ole-Ivars "Nei, Så Tjukk Du Har Blitt" som senare Fernandoz gjorde på svenska i duett med Git Persson mest känd som sångerska i Kelly's från Kinna. Låten handlar om viktökning och hur omgivningen på ett respektlöst sätt behandlar de som är överviktiga.

Utöver denna så finns även "Jag Vill Se På TV1000" och "Pågarna Vill Ha Alkohol" att finna på YouTube. Den förstnämnda dock i gestaltning av Jimmyz då Chinox version ej fanns att finna på YouTube.

Sydbandet från Söderslätt, med Leif Tillberg i spetsen, är ett annat skånskt dansband som valt att tränga djupare in i samhällsproblematiken än att bara sjunga om hjärta och smärta. Bland annat har förgrundsfiguren skrivit en nidvisa om allas vår käre operasångare Tito Beltran som ju har haft lite svårt att kontrollera "Titoliten" och därför hamnat inför skranket i Ystads Tingsrätt.

Ängelholmspojken Bo-Göran Svensson är ännu en i mängden av skånska musiker som valt att sjunga om de lite andra samhällsproblemen. Vad sägs om "400 Spänn" eller "Ge Mig En Bytta Med Rabbemos" (rabbemos = rotmos)? Den sistnämnda en svensk version av Dwight Yoakams "Guitars And Cadillacs".

Då kör vi väl då? Känsliga läsare bör undvika att se på filmklippen.

Vi börjar med Brogrens och först ut skillingtrycket "Sandhammaren". En långliggare på de skånska dansbandstopplistorna från 1990-talet:

Vi fortsätter med "Det Var Bättre Förr"...

... för att gå vidare med "Dunder Och Snus Och Lurviga Luder" som Jan-Erik sjunger ackompanjerad av tjejbandet Ito Vero:


John Denvers Country Roads nämndes; här är "Bonnavägar":


Vi avslutar Brogrens sejour med den tre år gamla "Kronofogden".


Vidare så går vi till Chinox och först ut blir naturligtvis "Nej, Så Tjock Du Har Blitt":


Vi fortsätter med "Pågarna Vill Ha Alkohol"...

... och avslutar med att låta bandet Jimmyz gestalta Chinox låt "Jag Vill Se På TV1000":


Dags då att beröra Agaton Band under gestaltning av Johnny Cosy och vi börjar med "Hembrännarvisan"...

... för att fortsätta med "Apparatvisan".


Utöver Agaton Bands låtar så gjorde Cosy även "Helsingborgsvisan" som är en version av "She'll Be Comin' 'Round The Mountain":


Dags då för Bo-Göran Svensson och jag har valt "400 Spänn"...

... och "Ge Mig En Bytta Med Rabbemos":


Så Sydbandet till sist då. "Bedor Och Panntofflor (betor och potatis)...

... samt nidvisan om Tito Beltran får gestalta detta band:


Till sist ovan nämnda bands hemsidor (eller de band som har hemsidor rättare sagt), var man kan få mer information om banden samt var man kan köpa deras skivor:

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

1 kommentar:

  1. Ett påpekande Dunder och snus har sjungits av Eddie Medusa, men textförfattaren är faktiskt Simon Brehm efter en amerikansk förlaga.

    SvaraRadera