'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

tisdag 31 maj 2011

Skivbolagen har åter igen uppfunnit hjulet

Jag har alltid haft svårt för det där med redan utgivet material inpackad i "nytt album". På detta tar skivbolagen fullpris och det är rent lurendrejeri, tycker jag.


Thorleifs är här med nytt album! - Eller inte...

Nej, "Golden Sax", med instrumentala kärlekssånger, är inget nytt album. Det är en kompilering av redan utgivet material från år 1989 och fram till år 2000. Förvisso inget fel varken på musikalisk prestation, låtval eller ljudteknik, men låtarna är redan utgivna en gång.

På albumet hittar vi "Don't Cry For Me Argentina" från albumet "En Liten Ängel", utgivet 1997, "Spanish Eyes" från albumet "Tillsammans", utgivet 1991, "I'm Forever Blowing Bubbles" och "Andante Andante" från albumet "Med Dej Vill Jag Leva", utgivet 1992, "The Great Pretender" från albumet "Halva Mitt Hjärta", utgivet 1989 samt "Sway" från albumet "Ingen Är Som Du", utgivet år 2000. Resterande sex spår är hämtade från albumet "Saxgodingar 4", utgivet år 1998.

Det börjar bli väldigt mycket "återutgivningsskivor" med Thorleifs nu och här är ännu ett. Samtidigt slåss skivbolagen mot fildelningen som de lyckats få kriminaliserad, men det här om något anser jag borde vara brottsligt. Att ge ut en skiva med 12 låtar som redan blivit utgivna x antal gånger och på det avkräva konsumenten 149 kr för skivan borde lyda under lagen om bedrägeri. För det är precis vad det är! Bedrägeri!

Gillar ni Thorleifs och överväger att köpa skivan "Golden Sax"? Gör inte det! Köp istället originalutgåvorna om ni inte redan har dem. Det kostar visserligen lite mer, men ni får mer för pengarna.

Ni som redan har alla ovan nämnda album med Thorleifs, köp inte skivan "Golden Sax"! Ni har nämligen alla låtarna redan!

Jag trodde begreppet "kommersiell färdmusik" var ute. Ja, men ni vet det där med att man kunde köpa en sammanställning av ett bands låtar på kassett till en billig penning på bensinstationerna för att ha i bilen. Farsgubben köpte en del sådana när jag var liten och jag har en hel uppsjö med "Baldakinenbanden", "Team-toppen", "14 Jubileumshits" och allt vad det hette. Låtar hämtade från de olika bandens egna originalutgivningar.

Nuförtiden blandar ju folk själva. Helt lagligt, så nu behövs ju inte längre denna service med sammanställda album åt oss. Du får lov att sammanställa egna CD-samlingsalbum med låtar från tidigare inköpta album. Du får till och med lov att sammanställa samma material till några kompisar i icke vinstdrivande syfte.

Så har ni en kompis som har alla Thorleifs skivor, gå hellre till denne med en tom CD-R-skiva och be er kompis göra denna sammanställning istället för att lägga 149 kronor på den här CD:n. Det är mitt tips.

De enda samlingsalbum jag kan acceptera är de som innehåller nyinspelningar av tidigare låtar. Då har åtminstone någon prestation gjorts, men att plocka ner originalinspelningarna och ge ut dem på en ny CD är bara rent och skärt bedrägeri! Nej tack! Kom igen med nytt material istället! Varför inte en "Saxgodingar 5"?

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar