'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

onsdag 30 mars 2011

SVT kan lära av TV 2 Charlie


"TV 2 Charlie räddar dansktoppen" står det att läsa på danska TV 2 Charlies hemsida och Dansktopsexperten säger att programmet är en oumbärlig livlina för den danska dansbandskulturen.

Minns ni inlägget jag skrev om Danmarks Radios satsning "Dansk Poplic Service" för ett tag sedan? Det inlägget gav upphov till ett mail som jag fick från en svensktalande "dansker" som ville uppmärksamma mig på programmet "Top Charlie" i danska TV-kanalen TV 2 Charlie.

Hon hade läst inlägget samt mina inlägg om vad SVT:s Dansbandskampen har gjort för den svenska dansbandskulturen och tyckte att jag borde kika närmare på just "Top Charlie".

Sagt och gjort. Eftersom TV 2 Charlie dessvärre inte kan ses i Sverige. Det är bara Danmarks Radios DR1 samt huvudkanalen TV 2 som sänds över marknätet i Skåne och på grund av det så har jag dessvärre totalt missat detta program.

TV 2 Charlie är en betalkanal som endast sänds i det danska kabel- och satellit-TV-nätet och den riktar sig till en publik över 50 år, enligt engelska Wikipedia och kanalen storsatsar på just dansktoppsprogrammet "Top Charlie".

I och med kanalens begränsade sändningsformat, så når den ju inte hela den danska publiken, så även om TV 2 Charlie har gjort mycket för dansktoppsmusiken, så kunde mer göras genom att flytta programmet till huvudkanalen TV 2 istället. Fast då hade jag blivit ovän med min, i Skåne boende, mamma för jag hade bett henne spela in vartenda avsnitt. Så fick ni reda på vilken dansbandsnörd jag är.

Dansktoppsartisten Richard Ragnvald säger till TV 2 Charlie:
  • Det är obeskrivligt vad TV 2 Charlie har gjort för dansktoppsmusiken. Förr när jag var ute och spelade så sade fansen: "Vi hörde dig i Dansktoppen". Nu säger de med stor entusiasm: "Vi såg dig Charlie". Vi artister är djupt tacksamma för att TV 2 Charlie sänder dansk underhållning för en vuxen publik.
Dansktoppsexperten, och den som i Danmark vet mest om Dansktoppen, Carsten Michael Laursen säger att TV 2 Charlie har givit dansktoppsscenen en oumbärlig livlina. Carsten Michael Laursen säger:
  • Utan program som "Top Charlie"skulle det bli en nedgång för dansktoppsmusiken. Dansktoppen är dessvärre lite föraktat och få medier ägnar sig gärna åt genren. Det gör det svårt för dansktoppsartister att komma ut med sin musik.
Problemet känns igen även här i Sverige. Fler och fler medier har övergivit genren och nästan helt slopat den i sina utbud. Som ni trogna bloggläsare har kunnat se i mina inlägg så har vi haft en mer sprudlande dansbandskultur i media förr än vad vi har idag och TV 2 Charlie statuerar ett utmärkt exempel på vad även svensk media kan göra för kulturen här hemma.

Men nu ska det sprudla igen! Åtminstone i Danmark och TV 2 Charlies programchef Maiken Wexø är stolt över TV 2 Charlies insats för dansktoppsmusiken. "Dansktoppsmusiken har blivit väldigt lågt prioriterad trots sin stora och lojala fanskara", säger Maiken Wexø.

"Top Charlie" är en TV-sänd topplista endast innehållande dansktoppsmusik. Eftersom det inte finns någon renodlad dansbandskultur i Danmark så som här i Sverige så får de danska dansbandsartisterna dela utrymme med övriga danskspråkiga musikgenrer.

I Danmark sänds en renodlad dansktoppslista i TV varje vecka under större delen av året. I Sverige får vi dansbandsnördar nöja oss med en nio veckor lång talangtävling för dansband med varierande kvalitet de sista veckorna på året, och inte ens där är det renodlat med dansband.

I Danmark produceras det TV-sända dansbandsprogrammet av dem som kan branschen. I Sverige produceras dansbandsprogrammet i TV av glada amatörer (undantaget Thomas Deutgen då förstås).

I Danmark har man "Top Charlie". I Tyskland, Österrike, Nederländerna, Belgien och Schweiz har man diverse TV-sända schlagerparader flertalet gånger om året. I Sverige har vi Dansbandskampen. Så ironiskt!

Ja, jag vet att Dansbandskampen är viktig för nya oetablerade dansband så det fyller ju sin funktion, men mer kan göras. Mycket mer! Tyvärr är Dansbandskampen tydligen även viktigt för icke-dansband också och det är mindre trevligt.

Vi fick höra Elisa's, Willez, Donnez, Wizex och Pure Divine med flera... I nio veckor ja, men vad händer sen då? Jo, vi får läsa oss till deras aktiviteter på deras Facebook-sidor.

Om nu "Top Charlie" skulle exporteras till Sverige så finns ju risken att det hamnar hos TV4-koncernen. Även om danska TV 2-koncernen är statlig så har många paralleller med TV4 alltid kunnat dras både i programutbud och upplägg.

Fördelen med dansk lagstiftning är att det är förbjudet att avbryta program för reklam om man sänder från Danmark. En motsvarande lag har inte vi i Sverige så ni kan ju bara gissa hur TV4 lär reklamslakta en motsvarighet till "Top Charlie" ifall det sänds här. Så jag ska nog vara tyst med vad jag ber om här?

"Top Charlie" leds av den danska schlagerkungen Keld Heick. Det är ungefär den information jag lyckats få ut om programmet. Det är ett topplisteprogram för den danska dansbandskulturen med liveframträdanden av diverse gästartister.

Med ett av de framträdandena lät jag överst illustrera det här blogginlägget genom ett klipp hämtat från "Top Charlie" år 2008. Det är Kim & Hallo som uppträder med låten "Den Eneste Ene". "Den enda" på svenska.

Kort sammanfattat: Det måste satsas mer på dansbandskulturen även i svensk media och så önskar jag att även jag kunde få se TV 2 Charlie och "Top Charlie".
  • Läs hela ursprungsartikeln, varifrån jag hämtade ovan citat, på TV 2 Charlies hemsida här.
  • Besök "Top Charlies" hemsida här.
  • Läs mitt tidigare inlägg om dansktoppsmusik här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar