'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

tisdag 15 mars 2011

Så er der tid for dans(k)band!

Under 1990-talets mitt och fram till 1998 så gjorde danska Danmarks Radio en insats för den danska motsvarigheten till vår dansbandskultur och förärade danskarna (och oss skåningar som bodde på andra sidan Öresund) med halvtimmeslånga specialprogram på lördagskvällarna med det bästa som danskarna kunde erbjuda i orkesterväg.

Ja, varje lördagskväll så kunde man avnjuta programmet Dansk Poplic Service från klockan 19.30 och en halvtimme framåt i Danmarks motsvarighet till SVT, då vid namn DR TV.

Under ledning av Henrik Krogsgaard (Danmarks motsvarighet till Anders Berglund) så TV-sändes en halvtimmeslång musikshow med de största dansbanden i Danmark.

Programmet var upplagt så att två band uppträdde i varje sändning och för den svenska sidan av Öresundsregionen så erbjöd programmet ett rejält bekantskapsstiftande med de danska dansbanden. Här kunde vi få bekanta oss mer med bland andra Johnny Reimar, Kim & Hallo, Richard Ragnvald, Lise, Birthe Kjær samt Bjørn & Okay för att nämna några.

Just det sistnämnda bandets försångare, Bjørn Hansen, är far till försångaren Johnny Hansen i det band som idag är Danmarks allra populäraste dansorkester; Kandis. Bjørn och Johnny har dessutom gett ut tre CD-album där de sjunger duetter med varandra.

Dansk Poplic Service fick även, vid flertalet gånger, besök av svenska band. Några av dem som figurerat i programmet är Vikingarna, Lasse Stefanz och Carina Jaarneks, men även Thorleifs - som stod inför en gigantisk lansering i Danmark med dansk sång på de flesta av sina låtar från den svenska repertoaren på den tiden - deltog i programmet.

Eftersom Danmark på den tiden inte hade någon speciell genreindelning för dansband så figurerade även andra artister än dansband i programmet. I Danmark kategoriseras de flesta dansbanden under benämningen "dansktopsmusik".

Dansktoppen, som benämningen härstammar ifrån, är det samma som vår Svensktoppen så som den var på 1990-talet och det finns ju de okunniga som än idag benämner dansbandsmusik med den fruktansvärt nedlåtande benämningen "svensktoppsmusik".

Henrik Krogsgaard överlämnade programledarskapet för Dansk Poplic Service till Keld Heick vid de senare säsongerna och det innebar att programmet fick en vändning från att, till största delen, innehålla dansband till en mer dansk popmusiksinriktning och det fick undertecknad att tappa intresse för programmet.

Keld Heick, för övrigt, är att jämföra med Lasse Holm. Han, tillsammans med Søren Bundgaard, är stora schlagermakare i Danmark. De ligger bakom hits som "Det' Lige Det" "Ka' Du Se Hva' Jeg Sa'e" och "Vi Maler Byen Rød" för att nämna några.

Vid millennieskiftet sände DR1 (som DR TV sedermera heter) en nyårsspecial av Dansk Poplic Service med en fullspäckad nyårsfest med de bästa dansbanden från Danmark. Även Vikingarna medverkade i denna sändning och vår egen dansbandskung, Christer Sjögren, önskade alla danskar ett gott nytt år just vid tolvslaget. Programmet var dock förinspelat.

Längst ner finner ni en länk till en spellista på Spotify som jag satt ihop innehållande de danska dansband som finns där för er som vill bekanta er mer med dessa.

Jag bjuder på ett filmklipp med Kandis och det är hämtat från en sändning på DR1 i slutet av 1990-talet. Låten heter "Hjertelig Tillykke" och betyder "hjärtliga gratulationer".


  • Ta del av spellistan med danska dansband på Spotify här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar