'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

måndag 21 februari 2011

TV21 - en nästintill renodlad dansbandskanal på 1990-talet

På 1990-talet hade dansbandsmusiken fler kända spridningskanaler än idag. En av de viktigaste kanalerna på den tiden var Svensktoppen som i princip tjänstgjorde som en renodlad dansbandstopplista och som hjälpte såväl kända som okända band samt kända och okända kompositörer att nå ut till publiken med sitt material, men en annan viktig kanal var TV21.

TV21 startades i början av 1990-talet av bland annat Eklundgruppen, samma organisation som låg bakom Bingolotto och rätt snart fylldes kanalen av många dansbandsrelaterade program på kvällstid, däribland ett specialprogram baserat på de band som besökte lördagens sändning av Bingolotto. Det programmet hette Dansbandsdags, det varade en halvtimme och sändes varje dag klockan 20.30. Samma program repriserades hela veckan och ett nytt program i serien lanserades varje måndag.

Trots sitt säte i Göteborg så bestod kanalen av mycket skåneproducerat material. Däribland Dansband I Non-Stop samt Tittartoppen. Båda programmen var väldigt viktiga för dansbanden.

Ett av banden som fick en stor hjälp för sin karriär genom TV21 är höganäsbaserade Martys, som på 1990-talet fick göteborgsfödda Sussie Rohdin som sångerska. Efter en del exponering i de olika dansbandsprogrammen i TV21 så fick de till slut in sin "Vi Är På Väg" på Svensktoppen och framgångarna var ett faktum.

Er trogne bloggskribent fick den höga äran att träffa denna dam år 2000. Då hade de valt att lägga ner sin orkester och Sussie arbetade som servitris på sin och hennes respektives egna restaurang i Lerberget utanför Höganäs. Jag kände igen henne och då hon frågade ifall jag önskade något mera så sade jag att jag gärna sett henne på dansbandsscenerna igen.

Tittartoppen var en topplista för de skånska dansbanden och den leddes av Christina Nilsson. Tittarna fick särskilda telefonnummer att ringa och rösta på i anslutning till varje låt som spelades och ny lista presenterades varje vecka.

Dansband I Non-Stop var ett program där orkestrarna uppträdde i studio och låtsasspelade till studioproducerad playback. Här kunde man bland annat se Soundix, Torgny Melin's, Essex, Cosmix med flera, men även ovan nämnda Martys med Sussie Rohdin. Programmet varade i en halvtimme och bestod i varje program av två band som uppträdde en kvart var.

Just Torgny Melin's som nu fått ett rejält uppsving tack vare sina punkrocklåtar i dansbandstappning för fem år sedan var på denna tiden väldigt okänt för undertecknad. De spelade många låtar med sättningen två altsaxofoner, där både Torgny Melin själv samt stadigvarande saxofonisten Stefan Haglund stod för saxofonspelandet. Detta är ett koncept man helt lagt av med.

Ja, TV21 var väldigt viktig för dansbandsmusiken. Det var även TV21 som tog Hänts Meloditävling - dansbandens melodifestival omnämnd i tidigare inlägg - ut i TV-luften.

TV21 sände bland annat i Televerkets numera Com Hem) och Sweden On Lines kabel-TV-nät. Kanalen sände mellan åren 1992 och 2000. Utöver dansbandsprogrammen så sändes även Sverigespelet, en geografisk kunskapsfrågetävling ledd av Lennart "Hoa-Hoa" Dahlgren, samt, lokalt över Skåne, med Gunnar Bernstrup. Kanalen sände även interaktiva hasardspel där tittarna, genom sina telefoner, kunde ringa in och spela bland annat kortspelet 21 samt ett roulettespel som bestod av ett lyckohjul.

Jag tänkte avsluta detta inlägg med att bjuda på ett klipp från just TV21, där Martys framför sin stora hit "Vi Är På Väg" och där sångerskan Sussie Rohdin sedan blir intervjuad.


  • Läs tidigare inlägg om Hänts Meloditävling här.
  • Besök TV21:s hemsida här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar