'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

söndag 27 februari 2011

Kvalitetsribban är lagd i den svenska Melodifestivalen

Efter deltävlingen i gårdagens "Skräposkitfestival" så kan vi nu konstatera att kvaliteten i denna form av så kallad underhållning inte är av så hög rang samt att den gör skäl för mitt egenutnämnda namn. En uppfattning som jag visserligen har haft sedan några år tillbaka. Jag lade av att följa jippot då operaarior från annat århundrade fick vara med utan att bli diskvalificerat.

Själv ägnade jag inte så stor uppmärksamhet åt den licensfinansierade dagisverksamheten igår då jag och mor utnyttjade den skånska förmånen med dansk TV och istället såg den danska uttagningen till Eurovision Song Contest i DR1. Det måste jag säga att där har SVT mycket att lära! Varierad musik och olika genrer i ett lite mer sofistikerat och seriöst upplägg. Inte så mycket trams i pauserna som i SVT heller, vilket vi tacksamt tog emot hemma i mammas TV-soffa.

Själv hade jag två favoriter. Låten "Sleepless" med Anna Noa samt "Hvad Hjertet Lever Af" med Stine Kinck. Den sistnämnda hade varit en riktig vinnarlåt som placerat Danmark högt upp i eurovisionen. Tyvärr var det en annan låt, "New Tomorrow" med gruppen A Friend In London som vann. Den var inte riktigt så bra, men säkert bättre än den Sverige kommer skicka. - IGEN!

Ingen av dem lät direkt som dansband och detta är en dansbandsblogg, jag vet. Därför kan jag meddela att Henrik Sethson och Thomas G:son, detta dansbands- och schlagerlåtmakarpar även hade en låt med i den danska uttagningen. - "25 Hours A Day" med Le Freak som de komponerade tillsammans med Erik Bernholm och den tänkte jag bjuda på nederst i det här inlägget. Den blev dock utröstad i andra semifinalen till förmån för vinnarlåten.

Synd att ni i övriga Sverige inte kunde få ta del av denna uttagning istället för den höll högre klass än vad någon jippokväll á la Christer Björkman någonsin har gjort. Godt gået Danmark!

Men på tal om jippot i SVT då. Fick mail av er läsare om att Lasse Stefanz inte fick fortsätta utan blev utslagna direkt. Tack och lov! Något annat hade jag inte förväntat mig heller då vi ju ser vad det är för nollor som år ut och år in vinner och när Linda Bengtzing gick vidare istället så är väl ribban lagd? Eller hur?

Lät jag bitter? Absolut inte! "Skräposkitfestivalen" är "amatörernas afton" och det är ju bevisat nu. Lasse Stefanz är alldeles för professionella för den skara Idolartister som de tävlade emot och jag är mer besviken på dem för att de ställde upp från första början än vad jag är på att de blev utröstade.

Dessutom vet vi ju av erfarenhet att det sällan blir något av vinnarna i den svenska uttagningen. Se på den som vann ifjol. Har vi hört något mer från den artisten? Vem nu det var. Har vi hört låten? Jag såg faktiskt finalen förra året i en lägenhet i Ljungskile, men jag minns inte vem som vann. Det enda jag minns från ifjol är tjejerna i Timoteij. För dem verkar det gå bra än.

Lasse Stefanz "En Enda Blick" av låtmakartrion Norell, Oson, Bard är en klar dansbandshit! Hade nu inte dansband varit bannlyst i radion så hade den fått många speltimmar lite här och var, men så blir det inte för "dansband kan vi ju inte spela".

Nu har jag ju inte alls följt med i år så jag vet inte vilka låtar som deltagit, men både jag och mor konstaterade igår att det var inte en enda låt, förutom Le Freaks som lät typisk svensk melodifestival i den danska uttagningen. I Sverige har vi tidigare år överösts med det där 150 bpm-dunkandet genom låt efter låt. Efter låt. Efter låt... Jag tror inte årets festival var något undantag.

Dansbandspubliken är lojal sina artister förvisso, men de sitter inte och uthärdar fyra veckors oväsen bara för att få höra sina favoriter i en låt. De lär nog få höra den ändå i sinom tid. De ringer nog även väldigt sällan och röstar, vilket är bevisat igår. Hade alla Lasse Stefanz fans ringt och röstat så hade Linda Bengtzing stått hemma och kokat makaroner idag. Ja, det gjorde hon kanske ändå, det vet ju inte jag, men ni fattar.

"Skräposkitfestivalen" är helt fel forum för dansband. Tittar vi dessutom på artistskaran som är med så är det ju framträdande de här "bra-för-SVT-att-ha-när-det-krisar"-artisterna som är med år efter år. De som sitter hemma och hoppas på att det är SVT som hör av sig när telefonen ringer istället för Arbetsförmedlingen. "Ett gig i SVT! Vad bra, då spar jag a-kassedagar!"

Det är Shirley Clamp, Linda Bengtzing, Jessica Andersson, en massa artister från Idol och annat löst folk år efter år. Shirley var väl med i år igen? Jessica kunde väl inte för hon skuttar ju runt i TV4 nu. Bra med timanställning. Då kan man välja sin arbetsgivare själv.

Det känns lite som att SVT fick övertala Lasse Stefanz att vara med.
  • Lasse Stefanz: "Melodifestivalen? Det har vi inte tid med."
  • Björkman: "Jo, men snälla! En lördag! Vi kan lägga upp det så att vi säger att ni inte gick vidare. Fan ingen som vet hur många röster ni fick ändå."
  • Lasse Stefanz: "Hmmm... Vi har faktiskt en lucka den 26 februari."
  • Björkman: "Så ni ställer upp?!"
  • Lasse Stefanz: "Det sa vi inte."
  • Björkman: "Jo men snälla! Jag har ju för fan bara skitartister här! Det är mitt jobb det handlar om! Jag måste presentera resultat för SVT. Folket börjar ju hata mig!"
  • Lasse Stefanz: "Ja, men vi har bara tid den 26. Inga fler dagar."
  • Björkman: "Det är lugnt! Det löser jag! Ni går, som sagt, inte vidare och då fattar ingen att det är uppgjort."
Så gick det förmodligen inte till, men jag sitter här ändå och lurar på om ifall deras medverkan inte var uppgjord i förtid i alla fall. Jag vet inte, som sagt. Kan bara spekulera, och med en blogg som denna så medföljer ett ansvar. Jag har ju redan fått mail från artister som läst min blogg. Risken finns att Christer Björkman ringer och skäller ut mig för ovan fiktiva telefonsamtal. Hemska tanke! Killen är ju från Borås med så jag kan ju inte direkt gömma mig. Han lär ju hitta mig, menar jag.

Så, nej alla dansbandspaladiner där ute som läser min blogg troget; ni behöver nog inte känna någon större sorg över Lasse Stefanz nederlag igår. Med tanke på kvaliteten i den svenska Melodifestivalen så är det nog snarare en komplimang istället för en skymf att bli utröstad direkt?


Gruppen Le Freak med "25 Hours A Day" från Dansk Melodi Grand Prix 2011

  • Besök SVT:s hemsida om Melodifestivalen här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar