'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

onsdag 10 november 2010

En försmak på 2010-talets bästa dansband

Trots fortsatta framgångar i Dansbandskampen så smygflörtar Elisa's med danspubliken genom sin nya singel "Om Du Säger Att Du Älskar Mig". Singeln är välarbetad och visar tecken på rutinerad dansbandsmusik. Förmodligen ligger en full-CD i faggorna inom snar framtid från detta skaraborgska band.

Elisa Lindström och hennes grabbar, även kända som Elisa's, kan inte vänta. CD-singel ute redan och den finns på Spotify.

Likt Zekes från fjolårets dansbandskamp så är detta ett band som jag vill dela in i min egen nyskapade kategori "brådmogendansband" och det är ingen förolämpning utan snarare en fin komplimang då jag verkligen uppskattar att en generation, som inte ens var med när dansbandskulturen var som störst, spelar en rutinerad och traditionell dansbandsmusik så som det verkligen ska låta.

För att spinna vidare på detta så kan nämnas motpolen Date, Scotts, Casanovas och Bhonus för att nämna några. De kallar sig dansband men jag vill mer titulera det de utövar som dansbandsslakt.

Även om jag kritiserar Linus Troedsson från Willez för sin falska sång så är det också ett band som jag skulle vilja kategorisera som ett brådmogendansband och detta nya epitet skall bli något som jag kommer att hylla framöver. Med just benämningen brådmogendansband så är det alltså 1990-talsgenerationen och efterkommande generationer som spelar en dansmusik med samma höga kvalitet som de riktigt stora, exempelvis Vikingarna, Thorleifs, Matz-Bladhs, Curt Haagers med flera som åsyftas och det gör verkligen Elisa's.

"Det fanns en tid då det var kul när dansband gjorde om rock- och poplåtar till dansbandslåtar. - Sen kom Dansbandskampen." För just detta eviga tjatande med samma genomältade radiolåtar hela tiden börjar bli tråkigt nu. Något jag skrivit tidigare och med Elisa's nya singel så får vi höra en dansbandslåt, skriven och producerad för dansband. Inget som är framtaget av SVT:s amatörproducenter. Jag har försökt ta reda på kompositörerna bakom, men ej lyckats nå framgång med detta.

Ja, medan deras jämnåriga ränner på hip-hopklubbar, drömmer om popkarriär eller totalt avgudar en nolla från Idol eller liknande så satsar Elisa's med flera på en riktig musikalisk utstickare betraktat ur deras generations ögon. Det är just det jag gillar och det jag valt att kalla för brådmogendansband och det är något jag verkligen kommer att älska! Funderar på att utnämna ordet brådmogendansband till decenniets finaste ord.

I "Om Du Säger Att Du Älskar Mig" så har vi en riktig dansbandsshuffle med inslag av ett så udda instrument som dragspel. Jo, vi vet att Elisa's använder mycket dragspel, det har vi lärt oss från TV, men jämför man med de band jag nämnde tidigare som totalt slaktat dansbandsmusiken så är det mycket discodunk, skrålande gitarrer, urtrist låtval och övrigt slammer hos dem och det är det inte i Elisa's singel.

Den är en verklig aptitretare inför vad som komma skall. Och Elisa's visar lördag efter lördag i TV att de verkligen kan det här med RIKTIG dansbandsmusik. Här har ni mycket att lära, Scotts, Date och ni andra! Om ni nu vill kategorisera er som dansband alltså.

Dansbandsdrottningen Elisa gör en alldeles lysande sånginsats och hennes kompisar i bandet låter som om de spelat ihop i 45 år. Det låter väldigt rutinerat och välarbetat och Svemicke gillar! Gillar MYCKET!

Inför kommande full-CD vill jag dock ge er lite tips. Ett riktigt dansband har ofta förekomst av saxofon så om ni kan få tag på en bra saxofonist så ta gärna med denna i bandet. Elisa's består bara av fyra musiker, men normalsättningen för ett dansband är en kvintett. Jag räknade inte med Elisas egna trumpetinsatser eftersom det är svårt att både spela trumpet och sjunga samtidigt. Annars är trumpeten ett kul och lite annorlunda inslag som bara beprövats av Curt Haagers och Leif Bloms tidigare.

Sedan bör ni nog experimentera även lite med klaviaturerna. Få fram lite trevliga ljud även ur dessa. Det brukar alltid krydda till dansbandsmusiken lite.

Denna singeln får fyra poäng av fem möjliga utav mig! Ja, till och med fyra plus. Riktigt bra! Fortsätt så här och låt bli "Tusen Och En Natt" på kommande skivan om ni nu ska ta med låtar från Dansbandskampen. Den är nämligen bra som den är från början.

Välkomna till dansbandsvärlden, Elisa's! Hoppas ni stannar länge! Emotser full-CD från er!
  • Lyssna på Elisa's singel "Om Du Säger Att Du Älskar mig" på Spotify här.
  • Besök Elisa's hemsida här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

2 kommentarer:

  1. Roligt inlägg, just ordet bårdmogendansband var fyndigt. Att många band över ge ”Grunderna” och gå över till popen tycker jag är tråkigt. Där ett speciellt band irritera mig på just kalla sig dansband fast det mer likna ett svenskt popband. Ett band som slog igenom i dansbandskampen för två år sen, med fyra medlemmar gissa vilket? Kollegor emellan låtskrivarna bakom ”Om du säger att du älska mig” är Sethsson/ Liljefjäll/ Georgsson.

    SvaraRadera
  2. Tack för info! :) Just Sethsson och Georgsson är med i två likadana band, men det känns nu som om brådmogendansbanden börjar ta över och popbanden går tillbaka igen. Känns skönt för jag var rädd att det var framtidens dansband, men nu verkar det inte bli så.

    SvaraRadera