'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

lördag 27 november 2010

Deltävling 7: 2010-talets bästa dansband var bäst ikväll

Elisa's visade verkligen att de är 2010-talets bästa dansband i deltävling sju och levererade åter igen välarbetad och bra dansbandsmusik precis så som den ska låta. Jag vidhåller även min uppfattning om Patrik's Combo. "Ut med dem någon gång nu då!"

Om någon hade sagt åt mig för sex år sedan att det skulle bli ett uppsving för dansbandskulturen inom väldigt snar framtid samt att jag skulle skriva blogg om dansband så hade jag bara skrattat åt dem. Då var dansbandskulturen riktigt bespottad och jag trodde att den var på väg att dö ut.

Det var bara vi fantaster som valde att fortsätta spela våra dansbandslåtar på skiva eller som MP3 i tysthet för att slippa höra all nedslående kritik från allt och alla och därigenom leva i vår egen skyddade dansbandsvärld. Idag är det - som då kunde varit en felriktad klärvoajant prognos - verklighet. Dansbandskulturen tycks ha fått ett rejält uppsving tack vare SVT:s Dansbandskampen.

För sex år sedan tog dessutom dansbandskulturen en vändning åt ett håll jag inte gillade. De moderna banden (bland annat Scotts, Date och Bhonus) "popifierade" hela kulturen och jag valde att avsluta mitt intresse för genren och höll mig istället kvar vid mina gamla skivor från 1980- och 1990-talet med de traditionella banden.

Om någon då, alltså för sex år sedan, dessutom hade sagt att det skulle komma flickor och pojkar som var födda på 1990-talet och ta tillbaks kulturen dit den hör hemma så hade jag nog än mer skrattat åt dem, men det är precis vad som händer nu. Ifjol fick vi Zekes och i år är det Elisa's och Willez. De jag valt att kalla för brådmogendansband och jag är verkligen enormt glad för denna utveckling!

Innan vi går in på kvällens deltävling så vill jag börja med att be om ursäkt. Ni var några stycken som hörde av er via mail och undrade över varför jag inte nämnde ett ord om Lasse Holms medverkan förra veckan. Jo, det var dumt av mig. Får skylla på att jag skrev under press, men det är ju precis det jag efterlyst. En assistent till Thomas Deutgen som kan dansband istället för Magnus Carlsson och de andra herr Deutgen haft jämte sig tidigare år. Mer sådant nästa år! Lasse Holm, Torgny Söderberg, Leif "Loket" Olsson, Kent Finell med flera. Lars-Åke Wilhelmsson var dessutom ett kul inslag ikväll.

Sedan är det några som hörde av sig angående att jag presenterade min My Space-sida förra veckan. Kul även det! Lägger ut länk till den idag igen för er som missat.

Dock glömde jag att skriva i förra veckan att fullversionerna på mina låtar på min sida där för närvarande inte är ämnade åt privatpersoner. Några har nämligen hört av sig med önskemål om att få mina låtar i fullversioner, men det låter sig inte göras. Dessa är i dagsläget endast ämnade åt dem som håller på med musik på ett eller annat sätt.

Nu över till kvällens deltävling: Willez inledde med en go' tryckarlåt som hette "Jennie Let Me Love You". Dess original har jag aldrig hört faktiskt, så huruvida denna versionen var bättre eller sämre än originalet kan jag inte uttala mig om. Dock var det ett underbart arrangemang och Linus Troedsson börjar bli riktigt bra vid sångmikrofonen nu.

Martin "E-Type" Eriksson annonserade för ett tag sedan att han skulle börja skriva dansbandsmusik. Jo, det är ju där stålarna och framgångsmöjligheterna finns i längden eftersom dansbandspubliken inte sviker sina idoler efter 15 minuter så som är brukligt i popvärlden.

Hur som helst så var hans låt "Ikväll Är Det Vi" en riktigt bra dansbandslåt så välkommen till dansbandsvärlden, herr Eriksson! Hoppas att Du ska trivas!

Willez gjorde ett riktigt fyndigt arrangemang av herr Erikssons låt med en kul blandning av Black Jack och Peps Persson. "Peps Persson?" tänker ni. Jo, men lyssna bland annat på hans "Sicket Elände" så förstår ni nog vad jag menar.

Patrik's Combo imponerade inte lika mycket ikväll som förra veckan trots försök att härma både Olle Jönsson och Eros Ramazzotti. Detta trots att det faktiskt liknade Olle själv mer ikväll. Låten "Madeleine" av bland andra Thomas G:son (en av mina stora musikkompositörsfavoritrer) som de sedan fick i andra akten kunde nog gjorts bättre av någon annan. Låten hade potential men inte med Patrik's Combo.

Donnez fick ytterligare en tuff uppgift. De skulle tolka överreklamerade och uttjatade Britney Spears och det gick väl sådär. Så värst imponerad blev jag inte och låten kändes inte riktigt genomarbetad. Dock kunde detta lätt glömmas till deras specialskrivna låt "Nu Vill Jag Dansa". Den var jättebra, men precis som i deras tolkning av Shirley Clamp så nynnade jag på saxriff som inte fanns.

Och så sparade vi det bästa till sist. Elisa's! De är så himla duktiga! Jag blir bara mer och mer imponerad av deras dansbandskunnande! En alldeles underbar tolkning av Lars Winnerbäcks och Miss Lis slisktråkiga ballad "Om Du Lämnade Mig Nu". Nu blev den riktigt bra och jag, precis som Lars-Åke Wilhelmsson, fick gåshud! Ett alldeles lysande arrangemang! BRAVO!

I övrigt tycker jag faktiskt att Linda "Miss Li" Carlsson är en väldigt klämmig och glädjespridande artist och henne gillar jag i övrigt. Bara jag slipper höra den ursliskiga balladen!

Ja, ni som läst min blogg vet ju att Måns Zelmerlöv inte står högt upp på min lista över folk jag beundrar. Mycket av det beror nog på att han varit med i Idol och jag tycker om Idol på samma sätt som alla dansbandshatare tycker om dansband. Idol består av en massa nollor som vill bli kändisar över en natt och det är en självömkande och hybrisfrämjande skräpunderhållning, men fortsätter Måns som han gjorde med "På Varenda Veranda" så kan han höjas upp på min lista. Elisa's gjorde ett lysande och klämkäckt uppträdande med hans låt.

Ja, vi närmar oss final med stormsteg. Bara tre veckor kvar och två program nu. Hur ska det gå? Ser oroväckande ut att Patrik's Combo fortfarande är med. Tänk om det vill sig så illa att de går till final. Hemska tanke! Må vara hänt att det är äkta, men lika mycket som det är äkta så är det tråkigt. Jag håller fortfarande på Elisa's och nästa vecka har ett av de utröstade banden chansen att komma tillbaka in i leken igen. Vi får se vilket av dem det blir.
  • Besök Dansbandskampen på SVT:s hemsida här.
  • Besök min My Space-sida här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar