'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

lördag 16 oktober 2010

Dansbandskampen 2010

Ikväll är det dags igen! För tredje året i rad drar nu SVT på sig danskostymen och levererar nio veckor långa dansbandskvällar rakt hem till våra TV-apparater och datorer.

Har mottagit några mail från er trogna bloggläsare som undrar var min blogg om SVT:s Dansbandskampen 2010 blir av. Det blir ingen egen blogg om Dansbandskampen 2010. Eventuella inlägg om programmet hamnar här.

Jag ska köra in Dansbandskampens första program på SVT Play och bedöma programmet och dess kvalitet. Troligtvis sker detta imorgon kväll så håll ögonen öppna ni som uttryckt intresse över mitt bloggande om programmet för det kommer kanske ett inlägg då.

Bandet från tidigare omgång, CC & Lee, ska göra ett nytt försök att åter hamna i rampljuset. Bandets musikalitet imponerade på mig, men jag anser fortfarande inte att de är ett dansband.

Ett annat band som tydligen skall utnyttja Dansbandskampen för att nå rampljuset är Rigo & the Topaz Sound. Efter lite research om dessa herrar på nätet så kan jag bara konstatera att det inte är dansband och detta är ännu ett bevis på att SVT inte tar en av Europas största musikkulturer på allvar. Man är inte ett dansband bara för att man "är ett band som dansar" eller vad de nu sa i presentationen. Ja, och ni trogna bloggläsare vet att jag har erfarenhet från musikgenren sedan jag var mycket ung.

Mer kända orkestrar för mig är Donnez och Wizex. Att jag känner till Donnez kan jag nog tacka mina sju aktiva år som "dansbandsspridare" i närradion i Skåne för. Donnez är ett band som kör traditionell dansbandsmusik (så som det ska låta) och av det jag har hört från dem sedan tidigare så är det ett band som borde gå långt om man betraktar tävlingen ur ett äkta dansbandsperspektiv. Mer tänker jag inte skriva om dem. Vi får se vad de levererar i TV. Deras album "En Stjärna På Den klara Himmelen" är att rekommendera för er som gillar dansband!

Wizex är ett av de största banden vi har haft från Skåne. Så är det dessvärre inte längre. De har chanserat rejält och nu känns det mer som att de lever mer på namnet än på sin musikalitet. En medverkan i Dansbandskampen bevisar det. Det Wizex vi känner igen med Danne Stråhed och Lena Pålsson hade inte behövt en sådan medverkan.

Ett annat band jag känner till sedan innan är Patrik's Combo. Anledningen till det är att sångaren, förmodligen Patrik Zackrisson själv, iklädde sig rollen som Olle Jönsson i Lasse Stefanz och levererade en del kända svenska låtar i dansbandstolkning. Vad de tänker göra i årets dansbandskamp återstår väl att se.

Övriga band är okända för mig. Får väl se vad det blir av det. Om vi får ett nytt retroband som Larz-Kristerz eller The Playtones tätt följt av ett modernband som "inte når ända fram". Det kanske blir Patrik's Combo som kniper första priset tätt följt av CC & Lee. Om det blir så är det nog för tidigt att sia om.

Programmets skapare Peter Settman har lämnat över programmet till Christine Meltzer och med tanke på hennes fjantiga prestationer i årets melodifestival så är det väl inte direkt något att jubla över? Dock finns det regissörer, koreografer och annat folk med flashiga titlar och jävligt kass humor som bestämmer över innehållet i Melodifestivalen så att skuldbelägga enbart henne för hennes fjollerier där är kanske inte riktigt rätt?

Kvar är dock Tomas Deutgen och bara det gör programmet sevärt! Dessutom är hans två dansbandsimbecilla bisittare i den så kallade juryn borta. Det tackar jag för! Nu kanske Tomas expertis vad gäller genren får komma fram lite mer och inte tryckas ner av två stycken som inte har en aning om vad de pratar om. Trots att Magnus Carlsson varit frontfigur i Barbados så är han ingen dansbandsexpert för det. Något han fick två säsonger på sig att bevisa för oss. Dessutom tvivlar jag ju starkt på Barbados som dansband.

Vi får väl se vart det slutar, men nio veckor är fortfarande för länge!
  • Läs mina blogginlägg om Dansbandskampen 2008 här och Dansbandskampen 2009 här.
  • Läs mitt blogginlägg om CC & Lee då de besökte stadsparken i Borås förra året här.
  • Besök SVT:s hemsida om Dansbandskampen 2010 här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar