'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

onsdag 27 oktober 2010

Låtlistan för lördagens deltävling klar

SR-koncernen borde göra något åt sina musikproducenter och ja, varför inte alla programproducenterna med för den delen när de ändå är igång? Låtvalen som läggs av "proffsen" i radion är inte mycket att ha och det får jag säga att det gäller för låtarna i Dansbandskampen med.

SVT presenterade idag låtlistan för lördagens deltävling av Dansbandskampen 2010 och det blev inte något att direkt hurra för. Tänkte återkomma till det lite senare för jag har fått en del mail från er läsare efter förra inlägget om Dansbandskampen.

Trots att Wizex själva är med i tävlingen så är det mina personliga favoriter i den här kampen, Elisa's, som fått uppdraget att framföra deras "Tusen Och En Natt". Varför inte Wizex själva nu när de ändå är med?! Det är nämligen en del av dansbandskulturen just att man spelar sina egna gamla slagdängor. Ge Elisa's något bättre!

Mina andra favoriter i den här kampen, och som jag gratulerat till skivkontraktet - Pure Divine (som jag fortfarande anser borde heta Divinez), har fått uppdraget att göra en version på sliskgruppen Barbados "Kom Hem". En alldeles utmärkt version på den är redan gjord av 2008 års deltagare Jenny Saléns. Onödigt att ta med den igen.

Jag skrev till Pure Divine på deras Facebook-sida, och jag förmodar att det är frontflickan Lotten Hansson själv jag samspråkar med, var jag uttryckte förhoppning om att de skulle få en bra låt denna gången så att de kunde profilera sig mer. Jag kände då inte till att låtlistan redan var presenterad. Jag skrev att de är väldigt bra, men tycker inte de får rätt låtar att profilera sig med. Och det fick de inte nu heller och det var synd.

Jeppez & The Cowboys har fått en låt som heter "I Wish I Was A Punkrocker". En högst olämplig titel i ett dansbandsprogram! Vad fan tänker SVT med?! Punkrocken står för allt det som dansbanden inte står för! Dessutom handlar det om musikaliska uttryck i originalversionen som inte kan återges i dansbandstappning. Ja ja, vi får la se hur det går, som de säger här i Västra Götaland.

Donnez, som också är mina favoriter i den här tävlingen har fått Shirley Clamps "Min Kärlek". Det var ett bättre låtval än ovan nämnda och det tror jag på. Det kan nog bli riktigt bra.

Wizex själva fick Timbuktus "Alla Vill Till Himmelen". Lika vansinnigt det. Det är en hip-hop-låt och är så långt ifrån dansband man kan komma. Ser inte SVT kontrasterna? Hip-hop går ut på att få in så många ord som möjligt i en takt. Det finns ingen rytmisk harmoni utan det är budskapet i texterna som skall förmedlas.

Jag har, tack vare min kusin som sysslar med hip-hop, lärt mig mycket om den och dess uppbyggnad och att kombinera det med dansband är inte att tänka på såvida man inte gör som Thorleifs och Just D gjorde i "Hur E De Möjligt" från 1996. Att Wizex kompar och sjunger refrängen medan en rappare sköter verserna.

Willez är nog det band som fått bäst låt att spela? Caroline af Ugglas "Snälla Snälla" och eftersom den framförs av en falsksjungande artist redan i original så verkar den klippt och skuren för Willez. Det kanske rentav blir deras livlina i tävlingen?

Och så idkar vi homoäktenskap i tävlingen med. Jo, vi ska ju vara öppna och toleranta mot allt. Det är ju 2010. Flickorna i CC & Lee ska nämligen förklara sin kärlek till "Nathalie". Hujedamig! Ja, inte för den lesbiska kärleken då utan för låtvalet. Det känns som att vi, efter lördagens fina framförande av en horribel låt, nu återgår till CC & Lees berömda slammer igen. Ja ja. Den som lever får se.

Patriks Combo fick en låt som heter "Manboy". "Googlade" och fick fram att det tydligen var en låt från årets melodifestival. Ingen höjdare precis och det tycker jag inte att Patriks Combo är heller så vi kanske vinkar adjö till dem på lördag?

Det var väl alla? Länk till låtlistan på SVT:s hemsida följer nedan i vanlig ordning.

Jo, jag har fått mail från en dansbandsmusiker som inte håller med mig om att Dansbandskampen borde läggas ner eftersom det ger många nya band en chans att komma fram.

Jag håller med och jag har inte påstått att det ska läggas ner heller. Ändra bara om programkonceptet. Nio veckor med uttjatade låtar är inget kul. Gör om programmet så att det mer liknar Melodifestivalen. 32 band på fyra veckor som spelar låtar komponerade av dansbandslåtskrivare. Två går till final från varje program och i finalen den femte veckan så kör banden en annan låt. En de själv fått välja.

Vi som lyssnar på dansband lyssnar på det just för att slippa det vanliga tradandet av samma poplåtar om och om och om igen, men när SVT vill gynna oss så får vi utstå skiten ändå.

Det finns dessutom miljoner bra dansbandslåtar som bara vi känner till. Man behöver inte bara tjata "Till Mitt Eget Blue Hawaii", "Leende Guldbruna Ögon", "Inget Stoppar Oss Nu" och de andra hela tiden. Det är tydligen bara dessa som SVT känner till?

Funderar på om jag inte skulle komponera en låtlista på Spotify med bra dansbandslåtar som ingen mer än vi som känner till musiken vet om och lägga ut i ett framtida blogginlägg. Vad tycker ni? Det var Peter Settman som körde med "dansbandsklassikern" i 2008 års version men i regel undviker jag dansbandsklassikerna för de är rätt uttjatade.

Hur som helst: Följer SVT mitt förslag så får även många låtskrivare en chans att komma fram. Nu tycks det kanske som att jag talar för egen vinnings skull då jag själv skriver musik, men det var inte syftet. Syftet var att få fram att Dansbandskampen inte är den dansbandskulturrepresentant (långt ord) som vi som sysslar med musiken på ett eller annat sätt vill ha. Programmet av idag får bara alltihop att framstå som patetiskt och löjligt.

Sedan var det någon som tyckte det var osmakligt att jag använde bloggen för att förklara min kärlek till Elisa Lindström. Skrattade när jag läste det för det har jag nog inte gjort och tycks det som att jag gjorde det så har det blivit missuppfattat.

Kan väl ändå inte förklara min kärlek för någon jag inte känner och som inte känner mig?! Dessutom har jag slutat att jaga 19-åringar för fem år sedan. Hann aldrig ifatt dem ändå. Det gick inte att trimma rollatorn! Tjejen som fick mig att flytta till Borås för snart fem år sedan var nämligen 19 år då.

Det jag skrev om Elisa skrev jag för att uttrycka hur imponerad jag var av att hon, som är så ung, får den riktigt traditionella dansmusiken att leva kvar. Att hon och hennes band utstrålar "dansband all the way". Jag trodde nämligen att den traditonella dansbandsmusiken var på väg att dö ut i och med de yngre generationernas övertagande, för 60- och 70-talsgenerationen har ju visat att man vill demolera den totalt. Titta på Scotts, Bhonus, Date och dylikt. Ja även Magnus Carlsson uttryckte ju sitt förakt till den i tidigare utgåvor av Dansbandskampen.

Elisa Lindström är född bara tio år innan jag själv lade dansbandsmusiken på hyllan eftersom jag inte trodde den hade någon framtid. Hon har gett mig hoppet tillbaka. Kommer det fler som henne som axlar Vikingarnas, Thorleifs, Ingmar Nordströms och Curt Haagers mantlar så finns det kanske chans även för mig att fortsätta med dansbandsmusiken trots allt.

Jag skrev det jag skrev i förra blogginlägget enbart för att beskriva varför jag tycker att hon och hennes band borde vina hela tävlingen. Fast det är klart, att ha Elisa i bekantskapskretsen hade varit kul. Vi hade ju haft ett gemensamt intresse att prata om, men kärlek...? Nä, hon är nog för ung för mig.

I så fall skulle nog Lotten Hansson i Pure Divine vara mer i farozonen om jag skulle uttrycka kärlek för människor jag inte känner (vilket jag inte gör). Hon är busschaufför, dansbandsmusiker, lite äldre och mer vuxen och hon är kvinna. Det sistnämnda skrev jag mest för att det är förutsättningen då jag inte är intresserad av mitt eget kön trots att man ska vara öppen och tolerant även för sådant. Det har ju våra politiker (Göran Hägglund går fri från den anklagelsen) bestämt. Det är ju 2010.

Nej, min blogg använder jag inte som ett kärleksforum utan för att uttrycka mina åsikter om saker och ting. Svemicke sysslar dessutom inte längre med kärlek. Hans livserfarenhet har lärt honom att låta bli just det området.

Fast just Lotten Hansson kan man läsa mer om i Ystads Allehanda genom att klicka här. Tjejen som lämnade Rydsgård i Skurups kommun för Uppsala för att bli dansbandssånger... sorry "sjungerska" och som numera är bosatt i Örebro. Som dessutom har fått skivkontrakt och nog har en lysande framtid framför sig med eller utan Dansbandskampens hjälp.

Fast jag undrar hur hon står ut med att åka från Örebro till Ystadsbygden för att hälsa på familjen. Jag tycker det är drygt nog att åka från Borås hem till Burlöv och tillbaka och det är inte fullt så långt.

Va? Dansbandska...? Ja just det! Det var Dansbandskampen vi berörde. Ja, på lördag får vi se resultatet av hur låtvalet blev. Blogginlägg om det kommer troligtvis inte förrän på söndag, men håll utkik på lördagkväll ändå.
  • Se låtlistan och röstningsnummer på SVT:s hemsida här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

2 kommentarer:

  1. Hej Micke se du hade en länk till mig, kul. Upptäckt din blogg och den ser bra ut! /Jimmy

    SvaraRadera
  2. Tackar! Välkommen att fortsätta läsa! :)

    SvaraRadera