'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

måndag 25 oktober 2010

Deltävling 2 avklarad

Ja Du, Deutgen, jag valde SVT Play framför MovieBox och det fick resultatet att jag på natten mellan söndag och måndag såg deltävling 2 av Dansbandskampen.

Mitt motto som jag redovisade förra veckan lever kvar. Min extas över förra veckans program ledde till att jag tänkte väldigt positivt om deltävling två och jag blev besviken. Nu blev det flams och trams igen. Inte lika bra.

Men mitt motto blev än mer förkunnat när jag tänkte negativt om... Ja, ni vet vem. Just det. CC & Lee. Redan innan jag startade programmet hade jag ju bestämt att de borde åkt i denna deltävlingen och det fick jag verkligen äta upp, för det var ett väldigt bra framträdande! Vem Håkan Hellström är, som gjorde originalet till deras låt, "Känn Ingen Sorg För Mig Göteborg", hade jag ingen aning om så jag "googlade" och fick hört originalet och det var horribelt! Killen är ju totalt tondöv! Tog bort rätt fort kan jag säga, men denna gången imponerade CC & Lee verkligen på mig. Bra gjort!

Men nu hoppas jag att vi snart slipper de här förbannade Rix Megapol-uttjatade skitlåtarna i omgjorda dansbandsversioner! Det var roligt förra och förrförra året, men nu börjar det bli tjatigt. Dels för att vi kan det konceptet nu, men mest för att modern musik är så jävla tråkig! Det tjatas och tradas i radion om och om och om och om igen. Även om jag personligen inte sjunker till det lågvattenmärkta stadiet att jag lyssnar på musikradio så hörs det ju överallt ändå.

Patrik Zackrisson i Patrik's Combo hade en enormt stor dansbandsskivsamling, men det räcker inte för att imponera på mig. Deras tolkning av Rune Walleboms "Aj Aj Aj" var rena låtslakten. Inte heller Wizex trots sin långa erfarenhet imponerade på mig. Visserligen var deras version av "Keep On Walking" bättre än det ursliskiga originalet, men det räckte inte för mig.

Det kanske inte beror så mycket på bandens prestationer utan på att jag, efter förra veckans extas, återgått till att vara rätt trött på den här tävlingen nu? Mitt enormt bankande dansbandshjärta till trots så kände jag, efter att ha sett deltävling 2, att det får räcka nu.

Förra veckan skrev jag upp Pure Divine till skyarna. Slängde mig rakt in i deras "Gilla"-grupp på Facebook, men denna veckan så var jag inte riktigt lika imponerad. Fortfarande tycker jag väldigt mycket om dem, men jag håller med Thomas Deutgen; det är för intetsägande och anonymt. Ni behöver något som sticker ut inför nästa vecka.

Så kom Elisa's och med risk för att låta gubbsjuk nu, men varför fanns det inte en Elisa Lindström i mitt liv när jag var tonåring? Efter att alltid ha varit den musikaliska outsidern bland mina jämnåriga med ett överdrivet intresse för den genre jag avgudade, så kunde det varit en rejäl boost för självförtroendet hos en kille i sista året på gymnasiet om det funnits en motsvarighet till Elisa Lindström i hans liv då.

"Vad svamlar han om nu?", tänker ni. Jo, mina föräldrar har alltid undrat varför jag inte skaffade flickvän som alla andra då jag var ung och gick i gymnasiet. Det hör ju liksom till tonåren att man ska upptäcka det motsatta könet.

Förklaringen fanns att finna i att det inte fanns en musikalisk jämlike för mig. Mitt liv bestod till 75, 80 % av dansband och någon musikalisk kompromiss var inte att tänka på. Jag hade slaktat stereon om det kommit ut annat än dansband ur den och var hittar man en tjej i tonåren som lyssnar på dansband?

Ja, som ni förstår så gick det inte så där värst bra för mig på kärleksfronten då jag var ung. Det gör det visserligen inte nu heller, men nu har jag annat i livet än bara dansband, så nu kan jag glädjas åt det istället.

När mina jämnåriga gick ut och festade och umgicks med varandra i 20-årsåldern, då gick jag in i radiostudion och spelade mogendansband för äldre eller gick ut på dans och blev uppbjuden av damer som skulle kunna vara både min mor och min mormor. Några till och med friade till mig och då fick jag upplysa dem om att deras "bästföre-datum" redan hade gått ut.

Så nog är det lite av ödets ironi att jag själv sitter här med utgånget bästföre-datum idag och har hittat den jag sökte efter redan som 20-åring. En ung tjej som bara utstrålar "dansband all the way"! För Elisa Lindström är framtidens dansbandsdrottning och tar inte hon och hennes orkester hem alltihop så ska jag sluta titta! För i mina ögon är vinnaren redan utsedd. Det är proffsigt och det låter precis så som ett bra dansband skall göra om Elisa's. Skaffa fanclub eller åtminstone "Gilla"-sida på Facebook, för jag vill gå med!

Ja, jag har redan gjort upp min prispall. Elisa's är det självklara förstaplatsbandet. Underbar utstrålning och sång från sångerskan Elisa Lindström och en klockren "dansbandsk" musikalitet från övriga bandet. På andra plats vill jag ha Donnez. Deras tolkning av en låt komponerad av och ursprungligen framförd av urtrista Lars Winnerbäck var suverän! Tredje platsen lämnar jag öppen än, men Lotten Hansson i Pure Divine (som jag anser borde heta Divinez istället kan placera en av sina fötter där, för hon och hennes band är de som jag tycker ligger närmast bronsplatsen.

Men vad vet jag? Jag har bara varit dansbandsfascist sedan jag var jätteung. Kanske bättre att lyssna på de som ringer in och röstar? De har ju haft fel förr.

Men en sak vill jag säga så här på slutet: Fy fan vad jag är trött på det där countryköret nu! Vad är det som är så märkvärdigt med country? Skitigt sound och nasala sångare som låter som skendräktiga fårtackor! Nej, skall vi få in utländska influenser i dansbandsvärlden så ta in den europeiska kontinentala schlagern istället i så fall. Både tysk, holländsk och italiensk schlager är så mycket bättre än den usla countryn!

Jag gled in på området med tanke på att vi i Dansbandskampen 2010 har Jeppez & The Cowboys. NÄ-Ä, säger jag bara! Visserligen gillade jag den lite annorlunda rytmen i Katy Perrys "Hot 'N' Cold", men jag är så trött på cowboyhattar och countrystuk!

Sen kan jag upplysa de novisa dansbandsproducenterna på SVT om att dansband inte tvunget behöver vara dans. Den nya dansjuryn och de där intervjuerna på slutet om folk som inte blir uppbjudna eller vad det nu var är ett moment som stör mig, för jag är intresserad av det själva musikaliska framförandet och inte hur folk dansar för det är totalt ointressant!

Jag blir själv irriterad om jag blir tillfrågad ifall jag vill dansa när jag är ute och lyssnar på dansband. Jag är där för att lyssna på musiken. Inte kana runt på ett golv hållandes en svettig käring i handen och som gnolar mig i örat. Ännu värre är det om de börjar prata med en under dansen. "Brukar du gå hit ofta?" Liksom, "Håll tyst! Jag lyssnar på musiken!" Vad fan?!

"Men tänk om det är en snygg tjej som bjuder upp dig då", har man ju hört några säga då man uttryckt sina protester över det här dansfenomenet. Nja, inga problem. När man har nått upp till min ålder och ser ut som jag gör så är det ingen större risk att någon med potential att få mig intresserad bjuder upp. Till det ska läggas att jag är charmig som en rotfyllning hos tandläkaren. De som brukar fråga mig om att dansa med dem är mer de som vill pröva på att hålla något annat än sin rollator i handen under tre minuter och det är jag föga intresserad av att ställa upp på.

Hmmm... Kom vi inte ifrån ämnet här? Jo, det gjorde vi. Nu när CC & Lee verkligen visade att de kunde trots allt, så blev det lite svårt här. Det är nog falsksjungande Willez eller Patrik's Combo som jag ser åker ut nästa vecka. Och som sagt: Åker Elisa's ut innan finalprogrammet så behöver ni inte snurra inom här för att läsa mer om Dansbandskampen 2010 för då har jag slutat titta.
  • Besök SVT:s hemsida om Dansbandskampen 2010 här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar