'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

måndag 21 december 2009

Så var det över för detta året

Finalen av Dansbandskampen 2009 är nu över och det gick i retrobandens tecken även i år. Okänt lokalband i retrostil vann svenska folkets hjärtan även i år.

The Playtones "tog hem hela skiten", som Melissa Williams förutspådde redan efter andra låten och hon fick rätt. Inte ofta den donnan haft klart för sig genom den här tävlingen, men nu fick hon det.

Jag blev väl hyfsat nöjd med utfallet av finalens omröstning. Hade väl hellre föredragit Zekes i duellen istället för Titanix, men jag är supernöjd med att Date och Blender åkte ur redan efter första omgången och det väger upp det negativa. Är även glad att det blev Date och Blender i final för då var det inga problem med att avgöra inombords vilka band jag skulle hoppas på skulle åka ur direkt. Svenska folket kan tydligen lite om dansband trots allt.

De fyra bästa banden fick tävla om finalplatsen och det enda jag kunde vara missnöjd med är just att det blev Titanix istället för Zekes som gick till duell, vilket framkom i stycket ovan.

Torgny Melins gjorde ett av de tråkigaste framträdandena ikväll och min spådom om vem som skulle vinna slog ej in. Hade Torgny Melins valt "Gummiboll", som de gjorde en alldeles lysande version av då Lill-Babs var gäst i juryn så hade det nog gått bättre för den var deras bästa uppträdande i tävlingen.

"Boten Anna" är en tråkig och värdelös låt redan i orginal och den faller under Torgny Melins numera tråkiga och intetsägande arrangemang av tråkiga poplåtar. Låten är perfekt att göra om i det som kallas shuffletakt och jag är förundrad över att Torgny Melins inte gjorde den i sådan takt istället.

Torgny Melins har nog missförstått att de är ett dansband för i "Vad Var Det Jag Sa", som var deras andra låt, så var det mer skrål och skrän än njutbart. Mina öron bad om nåd och varför saxofonisten Stefan Haglund jämt ska envisas med att blåsa så helvetes hårt i saxofonen begriper jag inte. En dansbandssaxofon ska inte låta som en gris som håller på att slaktas, den ska låta mjuk, härlig och glad!

Ja, Torgny Melins, jag vet inte vilket som är bäst eller värst. Att få Melissa Williams som fan eller förlora en mångårig dansbandstaliban som beundrare, men det är vad ni har gjort. Jag har fått nog av ert jävla oväsen nu och jag är glad om jag slipper höra mer från er om ni inte återgår till det ni en gång var - ett dansband!

Ni har varit så himla bra förr, vilket jag skrivit åtskilliga gånger på bloggen genom tävlingen, men den där Teddybearsgrejen måste ha stigit er åt huvudet för efter det har det bara blivit skit av alltihop! Eller som Melissa Williams skulle ha sagt: "Djag aer so trott poe den haer bullshit!"

På tal om Melissa så kan jag tala om för Dig, Melissa, att det ska vara mycket saxofoner i dansband. "Oh my God! liksom". Att Du kritiserat saxofoner bevisar bara hur lite Du vet om dansband. Undrar för övrigt varför jag alltid har tänkt på Frank Zappas "Valley Girl" när jag hört och sett Dig i TV de här veckorna. Ja, det får vi kanske aldrig veta.

Zekes gjorde ett lysande framträdande båda gångerna, men de skulle nog ha transponerat ner "Får Jag Följa Med Dig Hem Ikväll" minst två halva tonsteg för det tenderade att bli lite sprucken röst hos sångaren och kapellmästaren Richard Carlsson i refrängerna.

I övrigt är detta ett av mina nya favoritband som kommit fram i Dansbandskampen 2009. Unga killar som står stadigt med fötterna i dansbandsmyllan och spelar glad och traditionell dansbandsmusik. De är "dansband all the way, baby!" för att citera förra årets stolpskott i juryn - Anna Mourou. Ser fram emot att få höra mer, mer och mycket mer av det här bandet i framtiden.

The Playtones. Först och främst vill jag rikta ett stort grattis! Ni förtjänade verkligen segern och ni är ännu ett av favoritbanden hos mig som kommit fram genom Dansbandskampen 2009. Svängig retrodansbandsmusik som sitter som en smäck. Verkligen rätt val - och klokt dessutom - att köra Fairytale igen.

Andra låten, "Sofie", som var komponerad av Thomas G:son och Henrik Sethsson satt som en smäck den med. Trots medlemskapet i sitt tråkiga band Casanovas så är Henrik Sethsson en favorit hos mig av så många andra orsaker och här hade vi en av dem. Hans låtmakeri för han har en hel del bra låtar i bagaget.

Jag har dessutom utnämnt Thomas G:son till 2000-talets Lasse Holm för han är en värdig efterträdare till her Holm. Lasse Holm som är en av de bästa låtmakarna inom svensk schlager- och dansbandshistoria och Thomas G:son är på mycket god väg att bli likvärdig.

För att återgå till The Playtones så är saxofon ett nästan nödvändigt måste i ett riktigt dansband, men även ett annat instrument och det trakterar dem som ett standardinstrument, nämligen steelguitar. Ett helt underbart instrument och jag vet inget dansband som har steelguitar i orginalsättningen, men de flesta stora dansbanden brukar använda sig av en av Sveriges främsta studiomusiker vad gäller just steelguitar - Janne Lindgren, så det är nog ett säkert kort.

Det är nog inte många som tänker på hur mycket steelguitaren kryddar mycket av svensk dansbandsmusik eftersom instrumentet just inte ingår i orginalsättningen, men det gör det hos The Playtones och tolkningen av "Carina" var helt lysande och väldigt bra!

Titanix är, även de, ett av mina favoritband som kommit fram i Dansbandskampen 2009. Finalens uppträdande var väl inte direkt mycket att hänga i julgranen. Tyckte mest det var trist och intetsägande, men jag summerar hela tävlingen och jag tycker det här bandet är jättebra. De ligger och pendlar på gränsen mellan modernt och traditionellt och jag måste tillstå att säga att det är en ny och väldigt spännande kombination för mig. Ser fram emot att få höra mer från även Titanix framöver.

Blender och Date tänker jag inte ens beröra närmre. De är inte mycket att ha, något av dem och jag är, som sagt, glad att de inte gick vidare till andra omgången. Jag kommer inte att dyka upp på de här bandens spelningar för den tortyren tänker jag inte utsätta mig för mer. De är inte ens värda att tituleras dansband.

Med det så avrundar jag årets blogg om Dansbandskampen. Vi får väl se ifall vi ses nästa år. Jag avrundar med Magnus Carlssons "Åk Hem" som han sjöng i finalprogrammet och jag håller med i budskapet. I Dansbandskampen 2010 (om den nu blir av) så vill jag höra dansband all the way! Riktig dansbandsmusik!Jag tackar er för ert intresse av att läsa vad jag har skrivit om Dansbandskampen 2009.
  • Besök SVT:s sida om Dansbandskampen 2009 här.
  • Besök Michael Nystås dansbandsblogg som även lär beröra Dansbandskampen här.
Besök även finalbandens hemsidor:

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar