'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

måndag 14 december 2009

Deltävling åtta: Total avsaknad av dansband bland utmanarna

Jag har nu bevittnat den åttonde och sämsta Dansbandskampen någonsin och alla deltävling åttas band har en sak gemensamt: De fick mig att lämna stadsparken långt innan kvällen var slut då de uppträdde där i somras.

Detta blogginlägget skall läsas helt ur en dansbands... ja vad det nu heter... Vad jag menar är att det jag skriver nu ska ses ur dansbandsperspektiv och inte som någon som helst kritik gentemot hur pass musikaliskt kunniga eller hur talangfulla medlemmarna i deltävling åttas band är för jag vet att de är väldigt duktiga musiker allihop. Det jag skriver är hur jag ser på banden som dansband eftersom jag inte har mycket positivt alls att säga efter att ha sett denna fruktansvärda deltävling.

Det var total avsaknad av dansband bland utmanarna i denna deltävlingen och jag var osäker på om jag ens skulle orka ta mig igenom andra omgången. Dock var det tur att jag gjorde det för det dök upp en väldigt positiv överraskning.
 • Blender: Efter att ha sett det här bandet i Borås stadspark i somras så har jag haft väldigt svårt att förstå hur de kan anses vara bra och än mindre förstår jag hur de kan vinna dansbandsrelaterade priser. De är så tråkiga och så långt från dansband man kan komma! Jag stannade kvar längre än jag egentligen hade lust med då de besökte Borås i somras bara för att jag var imponerad av trumslagaren Lasse Lundberg. Han var "en jävel på att banka trummor". Musikaliskt sett är de väldigt duktiga, men dansbandsmässigt var det ett urtrist band och inte var det roligare i deltävling åtta av Dansbandskampen.
  Hur de kunde gå till final bevisar bara hur lite de två jurymedlemmarna jämte Thomas Deutgen vet om dansband för jag förmodar att Deutgen, precis som jag, hellre hade sett det enda av alla de banden som juryn hade att välja på som var ett dansband i final. Nämligen Sannex.
 • Casanovas: Svemicke hade inga högre förväntningar här heller och de besannades. Inge' roligt att lyssna på det här heller och låtslakten av "Dra Dit Peppar'n Växer" som Sten & Stanley gjorde i orginal 1984 gjorde mig bara arg! Blev sugen på att leta fram orginalet och hela min själ, men det innehas i form av vinyl nedpackat i en låda som jag inte orkar packa upp så jag får sitta här med brusten själ.
  Dock blev jag överraskad positivt av att Casanovas lyckades få till en riktigt dansbandsliknande version av Brødrene Olsens "Smuk Som Et Stjerneskud", eller "Fly On The Wings Of Love" som den är mer känd som utanför Danmark. Den danska titeln betyder för övrigt 'vacker som ett stjärnfall' ifall någon undrar.
  Henrik Sethsson är en musiker jag beundrar mycket. Dels för hans insatser vad gäller låtmakeri, men även för hans tidigare insats i dansbandet Hjältarna, men Casanovas är inte min melodi.
 • Bhonus: Inte heller Bhonus imponerar Ulf Georgsson till trots. Ulf Georgsson har skrivit många låtar åt de riktiga dansbanden så honom är jag väl bekant med, men Bhonus? Nej, ingen bonus för mig.
 • Titanix: Jag har väl varit lite kluven till hur jag ska ställa mig till det här bandet och vad jag tycker om det här gänget har gått i vågor för att ytterligare en gång dra en ordvits baserat på deras namn, men jag har gått igenom deras framträdanden på Dansbandskampens hemsida ytterligare en gång under veckan och jag har blivit väldigt förtjust i dem och hade jag varit i Strängnäs under lördagens direktsändning så hade jag kysst Maria Rolfs fötter samt bugat hövligt inför resten av gänget för att de äntligen fick musiken i deltävling åtta att låta dansband!
  Deras version av Katy Perrys "Hot 'N' Cold" var riktigt bra! Orginalet kan få mig att vrida på volymen, men orginalet står sig blekt i jämförelse med Titanix version. Helt underbar basgång som lät dansbandsbugg och det blev en klar favorit! Titanix är ett av mina nya idolband.
  Att göra en bra version av urusla "Number One" av Elena Paparizou är inte lätt och Titanix fick en svår nöt att knäcka. Den blev dansvänlig och den blev bra. Nog så bra den kunnat bli, men det blev ingen wow-känsla och det är inte Titanix fel utan låten i sig för den är så dålig i sin uppbyggnad! Titanix gjorde dock ett väldigt bra jobb och jag gillade synthesizerkompet i verserna. Det var lite häftigt.
 • The Playtones: Undertecknade skånske påg har lite rötter i Blekinge. Närmare bestämt i Asarum utanför Karlshamn. Kanske dags att briljera lite med det nu när "Sveriges Trädgård" hamnat på kartan tack vare 2009 års Larz-Kristerz?
  För första gången under det här årets dansbandskamp så kom Svemickes "YIIII-HAAAAAAA!!!!!" och det var när The Playtones gjorde en totalt superb version av den norska pubertetspojkens urusla och totalvidriga Fairytale . Det var den positiva överraskningen jag nämnde ovan.
  Tarmgnidandet i orginalversionen byttes ut mot njutbar steelguitar och låten fick ett underbart gung. För första gången har jag kunnat lyssna på hela låten utan att kräkmusklerna har retats. Det här var årets bästa cover någonsin! Helt lysande! Tack The Playtones!
  Norge har både bidragit med tidernas bästa låt i Eurovision - Bobbysocks "La' Det Swinge" av Rolf Løvland från 1985 - samt en av de sämsta som var just "Fairytale". Men även en av de sämsta blev bra till slut. Bara den gjordes rätt! Och det gjordes den i deltävling åtta av The Playtones!
Final nu då? På lördag är det sista gången för i år som jag får utstå Melissa Williams ointressanta och intetsägande kommentarer om sådant hon inte vet något om, det vill säga dansband. Det är även sista gången i år som jag behöver utstå Magnus Carlssons dansbandstraditionsdödarkommentarer och jag kommer inte sörja.

Om Dansbandskampen skall återkomma nästa år så hoppas jag att Thomas Deutgen får tre bisittare som kan dansband. Jag har föreslagt Kent Finell och Leif "Loket" Olsson. En av mina bloggläsare har dock föreslagit mig, vilket ni kunde läsa i inlägget om deltävling sex. Nja, jag vet inte om jag gör mig i TV. En kollega från radion då jag var aktiv i den sa alltid att jag hade ett ansikte som gjort för radio.

Jag har redan förra veckan tippat Torgny Melins som vinnare, men The Playtones kan överraska. Tittarna som röstar kan inte mycket om hur dansband ska låta, det har jag ju märkt så det finns risk att även Date eller Blender tar hem spelet och om nu någon undrar nyfiket vilket av de två banden jag hellre ser som vinnare eftersom jag totalsågat båda så är nog Date det band jag föredrar i så fall. Det är verkligen som att välja mellan pest och kolera, kan jag lova!

Årets Dansbandskampen i en summering:
Schytts
och Sannex var bäst. Zekes var det stora överraskningsmomentet. Unga grabbar som körde traditionell dansbandsmusik och dessutom väldigt bra. Dock tror jag inte att deras insatser räcker till vinst.

Nej, jag tror att Torgny Melins kommer etta, tätt följt av Titanix. Såvida The Playtones inte går om Titanix. Så kommer nog toppstriden att se ut. Jag är i alla fall säker på att det är dessa tre banden som lär hamna på prispallen.

Jag blir glad vilka band som än hamnar där bara det inte blir Date eller Blender för de har, enligt mig, inte ens i en tävling som innehåller ordet "dansband" att göra.

Bor jag kvar i Borås under sommaren2010, vilket jag nog lär göra, så hoppas jag, från årets Dansbandskampen, få se Titanix, Sannex och Zekes i stadsparken under 2010 års Sommartorsdagar.

Väl mött till nästa vecka!
 • Besök SVT:s sida om Dansbandskampen 2009 här.
 • Besök Michael Nystås dansbandsblogg som även lär beröra Dansbandskampen här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar