'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

lördag 5 december 2009

Deltävling 7: Dansbandskulturens fågel Fenix

Detta är nästan snudd på katastrof! Deltävling 7 innehöll ju bara bra band och jag fick inget att klaga på! Nåja, nästan...

Denna deltävlingen, som var den näst sista, var bäst hittills. Jag vet att jag skrev så även om deltävling sex men det bevisar bara att tävlingen blev ännu bättre, men den toppen går i botten nästa vecka för alla tre utmanarbanden i nästa vecka har två saker gemensamt: De har varit och spelat i stadsparken i Borås och de har fått mig att lämna samma plats långt innan deras spelningar var över eftersom de inte var någonting alls att hänga i julgranen, så jag skulle redan nu våga säga att nästa vecka kommer bli den sämsta. Detta trots att två av banden har varsin duktig dansbandslåtskrivare och veteran i sammanhanget som medlemmar. Henrik Sethsson och Ulf Georgsson.

Men nu ska vi inte gå händelserna i förväg utan koncentrera oss på den näst sista deltävlingen innan final och jag sade redan i onsdags att Candela inte skulle gå vidare. Jag vill inte gå ut med detta för starkt och det jag skriver nu ska ni ta med en nypa salt, men jag misstänker att tävlingen är lite uppgjord sedan innan och intervjun med Candelas Billy Heil i Skånska Dagbladet i veckan fick mig att misstänka det ännu mer. Han sade nämligen att bandet har alldeles för mycket att göra och att de inte riktigt hade tid med Dansbandskampen. Då misstänkte jag lite att de stora banden bara är tecknade för en kväll för att piffa upp det lite oc då heter det att de inte gått vidare.

Nåja, men det är bara vad jag tror. Över till deltävling sju:

Lill-Babs i dansbandsversion är inget nytt. De flesta av hennes kända låtar har spelats in och framförts av dansband så det var inget nytänkande där precis, men hennes medverkan i programmet höjde verkligen upp den musikaliska statusen i tävlingen.
 • Svänzons: Idol och dansband? Nej, det var ingen bra kombination. Det här bandet är ett väletablerat gäng och varit en föregångare till det som idag kallas modernt dansband för redan på 1980-talet körde detta gänget dansband med mer popinfluenser än andra dansband. Dock var sånginsatsen inget vidare, men vad kan man vänta sig när man rekryterar "artister" från Idol som är så dåligt.
  Låtslakten av Lill-Babs "Jag Kan Inte Leva Utan Dig" eller "La Plus Belle Pour Aller Dancer" som den heter i orginal var inget vidare den heller.
  Jag säger som producenten i filmen Black-Jack (spelades inte han av Loa Falkman?): "Ska ni komma någonstans, borde ni byta ut sångaren". Nu tycker inte jag att Tony Ljungström i Black-Jack borde bytas ut, men väl Idoldeltagaren i Svänzons. Låt oss hålla dansbandsvärlden fri från Idolinfektion please.
 • The Playtones: Häftigt! Förutom saxofonen så är steelguitaren ett av mina favoritinstrument vad gäller dansband och för första gången i Dansbandskampen fick vi njuta av äkta steelguitar. Jag gillade det här bandet skarpt även om jag föredrar Sten & Stanleys version av "Dagny". Verkligen kul att ni gick vidare och det lär väl vara den enda anledningen över huvudtaget att se nästa veckas deltävling med tanke på vilka band som ska spela nästa vecka.
 • Candela: Jo, nog saknades Jenny Öhlund, men ovan nämnda Billy Heil har lyckats hålla hög klass på bandet trots det. En välgärning för bandet var när Lotta Nilsson lämnade dem för nu har statusen hos Candela höjts och nu har de fått en svensk Édith Piaf i sångerskan Maria Knutsson, vilket märktes i "Jag Ångrar Ingenting", vilket torde vara en så nära direkt översättning av orginaltiteln som möjligt - "Non, Je Ne Regrette Rien".
  Att Magnus Carlsson hade synpunkter på det låtvalet bevisar bara hur lite han vet om hur dansband verkligen ska låta. Det var en helt underbar version av den låten.
 • Torgny Melins: Så där ja! Äntligen börjar det gamla välkända Torgny Melins komma tillbaka igen! Bravo gôbbs! Ni gjorde en mycket bra och roligare version av "den däringa" ljudtapeten ni spelade i första omgången och som tradas i radion stup i ett, vars ursprung är lika okänt för mig som för Thomas Deutgen, men i orginal är den så jäkla tråkig!
  Lill-Babs "Som En Gummiboll" blev riktigt klatschig med en gladklingande saxofon. Bra arr! Särskilt saxofonarrangemanget gillades utav mig! Hoppas få höra mer av gummibollen med er i framtiden. Även ljudtapeten i första omgången vill jag hellre höra med er i framtiden än orginalet, som jag för övrigt aldrig velat höra, men oligopolradion tvingar en till det mot sin vilja. Oligopolradion är lika dålig som Idol för övrigt.
 • Titanix: Nu är det nog stilla vatten för det här gänget för framträdandena i deltävling sju var varken bra eller dåliga. Det kändes dock lite som att vi hört det förr för det lät lite likadant som i Titanix tidigare framträdanden i tävlingen. Inget nytt under solen kändes det som.

Som jag skrev ovan så är det bara The Playtones som verkar intressant i nästa delrtävling, men man vet aldrig; Kanske både Ulf Georgsson i Bhonus och Henrik sethsson i Casanovas överraskar nästa vecka. de är ju väl etablerade i dansbands- och schlagervärlden och Sethsson var med i ett väldigt bra band under 1990-talet - Hjältarna, så vi får väl se.

Ulf Georgsson har för övrigt satt en ny svensk text på Kim Larsen och Gasolins "Lille Du" och den tänkte jag bjuda på här. Den är hämtad från ett av mina favoritband, Matz Bladhs senaste platta - "Entré", som släpps i handeln den 23 december. En platta som kan rekommenderas för den trogne dansbandsälskaren.

Även om jag anser att det är lite av ett artistiskt självmord att helt ändra innebörd i denna låtens kultstatusaktiga orginaltext så tycker jag att Matz Bladhs har gjort en utmärkt inspelning av låten.

Vågar jag sia om segraren i Dansbandskampen 2009 redan nu? Jag tror nämligen att Torgny Melins tar hem hela kalaset. Har jag fel så har jag, men har jag rätt så vill jag att ni ska komma ihåg datumet när detta ni läser nu blev skrivet samt vem som skrev det.

Väl mött tills nästa gång.

 • Besök SVT:s sida om Dansbandskampen 2009 här.
 • Besök Michael Nystås dansbandsblogg som även lär beröra Dansbandskampen här.


Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar