'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

tisdag 10 november 2009

Det här är sanslöst!

Deltävling tre gick ju alldeles utmärkt. Jag var jättenöjd med slutresultatet. Jag var beredd att lägga upp ett riktigt glädjetjut, men...

Date blev utröstade, men får tydligen fortfarande vara med och leka av någon outgrundlig anledning och det är sanslöst. Jag trodde att jag äntligen skulle få slippa plågas mer av det här usla bandet, men tydligen inte.

På tal om det. Uppretade läsare har hört av sig även i år. I fjol fick jag ju några kommentarer också, de kommer kanske även i år, men än så länge har några bara hört av sig via mailen. Trevligt med feedback.

Någon ifrågasatte mitt "egenmäktiga utnämnande till musikexpert" och vilken musikutbildning jag gått för att vara berättigad min kritik gentemot musikerna och juryn i programmet. Därför vill jag göra följande uttalande:

Jag kritiserar inte någon deltagares musikaliska kunskaper i Dansbandskampen. Jag skulle aldrig få för mig att gå emot bedömningar som rör det särskilda musikaliska framträdandet. Den kritik jag framlägger rör huruvida banden låter som dansband och de som känner mig väl vet att jag är väldigt insatt i hur dansbandsmusik skall låta och det är utifrån det jag skriver i den här bloggen.

Mailet kom eftersom dess skribent reagerat på att jag råsågar Date och skribenten tyckte att Dates musiker är heltidsmusiker och bör kunna mer om musik än jag.

Det betvivlar jag inte. Jag kritiserar inte heller musikerna i Date för deras musikaliska framträdanden. Det kan jag visserligen inte eftersom jag i de tidigare programmen spolat förbi dem, men jag kritiserar Date för deras brist på dansbandsinnehåll. Som dansband (vilket jag inte vill titulera dem) är de urtrista. De var i stadsparken i Borås och spelade i somras och jag gick efter fem låtar för det var inget att höra på.

Jag har ingen musikalisk utbildning och att jag skulle sitta här och uttala mig som en musikexpert vore lika sanslöst som att Date gick vidare till nästa deltävling trots att de inte gjorde det, men jag vet hur dansband ska låta och det är just dansband som skall avhandlas i denna tävlingen.

Nu till deltävling tre:

Marko "Markoolio" Lehtosalo. Kan man göra annat än gilla honom? Killen har humor, träffsäkerhet och har gjort så enormt mycket inom underhållningsbranschen. Han är cool. Något som dessvärre Thomas Deutgen har missat. I deltävling tre var det han som var gästjurymedlem. Eller juryns gästmedlem. Hur ni nu än vill ha det.
 • Torgny Melins: Säfflebandet som var bättre förr. De var i stadsparken i Borås och spelade både 2006 och 2007. Jag lämnade deras spelning 2007 eftersom jag inte gillade deras nya repertoar. Jag pratade med Torgny Melin själv i pausen och efterlyste lite av de gamla klassikerna. De körde dem 2006, men 2007 hade de lagt om till helt ny stil och Torgny upplyste mig om att man plockat bort den gamla repertoaren helt. Då gick jag.
  "Boten Anna" som jag inte ens vet vem som ligger bakom, lät exakt så som Torgny Melins låter numera. Tråkiga poplåtar i halvtaskiga dansbandsversioner och det här var inte bra alls. Dock lyfte bandet sig lite med Markoolios "Sola Och Bada I Piña Colada", men albumet "Dansbander" var det sista jag gillade med dem. Efter det så sade min dansbandssmak adjö till Torgny Melins och det är synd för de har gjort så himla mycket bra dansbandsmusik förr.
  Album som 15 År och CD-singeln med bland andra låtarna "Alla Tiders Bästa Gåva", "Det Var En Sommar" och "En Kväll I Folkets Park" är riktigt härliga inspelningar och det är synd att Torgny Melins inte låter så längre.
 • Sweetshots: Jag håller med juryn i jämförelsen med CC & Lee från förra året. Det här var inte dansband, men det var väldigt klämkäckt och jag gillade verkligen det här bandet. Hoppas få se dem i Borås nästa sommar. Två av bandets medlemmar är tydligen härifrån stan, enligt artikel i Borås Tidning.
  Deras version av Markoolios "Millennium 2" var störtskön. Jag satt och smågungade i stolen när jag hörde den.
 • Gamblers: Det här bandet var till och med tråkigare än Date. Totalt värdelöst och det var ingen sorg att vi slapp höra mer av dem.
 • Zekes: Trots att de här killarna är så unga så vet de exakt hur man ska låta som dansband och de har blivit mina nya favoriter. Alla medlemmarna i bandet är födda mellan 1989 och 1991 och det är riktigt imponerande att de är ett traditionellt dansband. Jag håller med dansbandstalibanen Deutgen; De är värda all framgång i denna tävlingen, men ett tips om ni läser detta grabbar: Skaffa lite saxofoner och mer behagliga ljud ur klaviaturerna till finalen. Det är lite tråkig ljudsättning som det låter nu.
 • Date: Okej, med tanke på mailet jag fick så tänkte jag ge Date ännu en chans, men nej... Det var total låtslakt av Frödingdikten "Dans Bort I Vägen" med falsksång av både basisten Jan Lindberg och trummisen Emil Esborn.
  Dock gillade jag faktiskt deras version av Markoolios "Rocka På". Den var riktigt medryckande och det lät nästan som dansband med klaviaturen i refrängen, men basisten Jan Lindberg borde låta bli sången för det lät inte bra, men gitarristen Peter Svensson har en hyfsat bra sångröst. Det räcker ändå inte för att jag ska gilla dem.
Ja, man vet inte. Scotts fick mig att vända i min uppfattning om dem förra året. Kanske Date kan göra det samma den här säsongen? Under har väl skett förr?

Men jag är nöjd med deltävlingens slutresultat. Zekes och Torgny Melins var de bästa banden i deltävlingen och jag är glad att Zekes gick till final och att Torgny Melins får fortsätta.

Nästa vecka är det dags för Schytts. Detta kultband från 1970-talet. Visserligen lämnade jag stadsparken 2006 väldigt fort när de var här i Borås och spelade för det lät inte som Schytts en gång har gjort, så jag vågar inte säga att Schytts per automatik borde gå vidare. Jag lämnar det påståendet öppet än.
 • Besök SVT:s sida om Dansbandskampen 2009 här.
 • Besök Michael Nystås dansbandsblogg som även lär beröra Dansbandskampen här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

2 kommentarer:

 1. Zekes kommer från Skövde och har säkert en hel del att göra med Bert Karlssons utbildningscenter i Skara som lär vara av det gedignare slaget. Den gode Bert har faktiskt en hel del goda sidor också.

  SvaraRadera
 2. Har Bert några dåliga sidor?

  SvaraRadera