'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

söndag 22 november 2009

Deltävling fem: Äntligen får vi en välbehövlig paus från Date!

[Dansbandskampen2009.jpg]Jag har fortfarande inte smält att Schytts åkte ur förra veckan men nu får vi en paus från Date och det om något är ju positivt.

Om det någon gång blir ett Hip-Hopkampen i SVT så funderar jag på att ställa upp som jurymedlem. Jag kan ingenting om hip-hop och jag lär inte tillföra något heller. Precis som Melissa Williams inte tillför ett skit i Dansbandskampen. Varför sitter hon där???!! Kan man inte ta in någon mer än Thomas Deutgen som kan dansband till nästa säsong? Om det nu, Gud förbjude,. skulle bli en sådan. Fast ärligt talat så föredrar jag Melissa före Anna Mourou som vi fick stå ut med förra säsongen.

Jaha, vad drabbades vi av i deltävling fem nu då?

Jurygästen var Nanne Grönvall. Jag lyssnar sällan om ens aldrig på hennes musik för den tilltalar mig inte, men jag har stor respekt för henne både som artist och människa. Hon skriver med glimten i ögat och har en rejäl dos humor i det hon framför, så även om Nanne inte riktigt är min melodi så högaktar jag henne för allt det hon gör och har gjort genom åren.
 • Mannerz: Stockholm och dansband har aldrig varit en bra kombination och jag blev väl inte övertygad om motsatsen efter Mannerz framträdanden. Bengt Palmers "Michelangelo", ursprungligen framförd av Björn Skifs gick väl an. Nanne Grönvalls "Det Vackraste" var inte lika tråkig i Mannerz tappning som orginalet, men den var inte rolig heller.
  Det är det som är tjusningen med dansband. Att man ska slippa sådana ursliskiga ballader där sirapen fullständigt sprutar ut ur högtalarna som en fontän.
  Dock är jag villig att hålla med Thomas Deutgen. Detta är en karamell jag gärna suger lite mera på. Det var nämligen inte dåligt överlag. De kunde bara gjort något roligare av "Det Vackraste".
 • Carina Jaarneks: Denna geografiskt bevandrade tjej har spelat i dansband sedan 1989. Visserligen imponerade inte direkt Jaarneks version av Petra "September" Marklunds "Satellites", men jag har "Låt Sommaren Gunga Dig" från mitten av 1990-talet i bakhuvudet så jag vet att Carina kan om hon vill.
  Det var dock första gången i tävlingen som vi fick höra en svensk version av en internationell låt. Något som är en av de mest stereotypiska dansbandsvanorna och som ligger till grund för många av dansbandshatarnas kritik.
  Magnus Carlsson vände sig om och frågade publiken hur de kunde rösta ut Carina Jaarneks och jag vill nog ställa mig bakom den frågeställningen. Hur kunde man rösta ut Schytts förra veckan?
 • Spootlajtz: Melissa Williams, vad har klädsel och Ullared (som för övrigt heter GeKås i Ullared) med dansband att göra? Snacka om att fokusera sig på oväsentligheter som inte hör hit!
  Först tänkte jag att det här bandet kanske gör sig på Svedala Marknad eller Svenshögsdagarna i Arlöv, men inte längre upp i landet än så.
  Jag hade tydligen fel och efter att de gjorde en alldeles lysande version av Nannes "Avundsjuk" så att till och med mina öron kunde njuta av den låten så steg de lite. Den var rätt kul och Nanne gillade den själv, men håll er till de skånska marknaderna är nog ändå mitt råd. Det kan bli lite malplacerat annars.
 • Torgny Melins: Ja, vad kan jag säga? Tycker jag har sagt allt redan. Jag blev inte imponerad nu heller. Stefan Rüdens "Sofia Dansar Go-Go" var inget roligt att lyssna på och visserligen är "Jag Måste Kyssa Dig" inte direkt skriven för dansband och i det fallet måste jag säga att ni är ursäktade, men det var inte roligt att lyssna på det heller. Hade nog hellre hört Torgny Melins köra en kul buggversion av "Det Vackraste" så man kan ösa på lite.
  Känns trist att behöva såga Torgny Melins, vilket jag gjort nu det senaste. De har ju varit så jävla bra en gång i tiden och jag vet att de kan bättre.
  Innerst inne är jag ju glad för att det går bra för dem i tävlingen. De gör oss dessutom kvitta en massa skitband i och med sin närvaro, men jag saknar dansbandskänslan som de en gång har haft.
  Det känns mer som att de måste ha med saxofonen bara för att ha den med. Den låter inte glad som en dansbandssaxofon ska göra längre. Snarare ansträngd och intvingad. Nej, det här är inte bra! Jag önskar jag kunde säga tvärtom, men jag kan inte ljuga.
 • Titanix: Jag har förlåtit er för totalslakten av "Gråt Inga Tårar" förra deltävlingen. Vi snackar respekt här! Det här gänget kan spela dansbandsmusik! Deras version av "Dance With Somebody", som jag inte vet vem som har gjort från början, visade på att det här gänget verkligen kan. Det lät dansband, mitt blod rusade och mina fötter rörde sig.
  Om det här är det som kallas för ett modernt dansband så har Date, Scotts och de andra banden mycket att lära. Det här var dansbandsmusik som inte var allt för poppig. Det här bandet gillas och kommer de till stadsparken i Borås till sommaren så räkna med att jag är där!
Jag hoppas visserligen att Torgny Melins går vidare hela vägen till final för mer skit är att vänta. Nästa vecka kommer Shake tillbaka. De var inte mycket att ha dem heller så det finns inga höga förväntningar inför deras "comeback" heller.

Nu är inte det den enda anledningen till att jag vill att bandet ska gå vidare. De har en rutinerad dansbandsbakgrund med sig i bagaget så jag är inte direkt ledsen över att de får gå vidare till program efter program. Snarare glad. Jag bara saknar gamla roliga Torgny Melins.

"Jag är så tokförbannad på det här odansbara bullshit..." Orden kom från Melissa som för övrigt sjunger (sjöng?) i en orkester som är mer bullshit än dansband när hon recenserade Spootlajtz och jag undrar fortfarande: What a hell are you doing in that jury?! "Det här suger!" sa hon sen. Det gjorde hon med sitt band Zlips också i förra omgången. Det sög fett!

Följande skrev jag om Zlips i förra omgången:
 • Jag skrev inför deltävlingen att jag var beredd att hålla dörren öppen för det här gänget. Den dörren är nu stängd, kommer att bytas ut till säkerhetsdörr och jag ska installera alla lås som är möjliga för det här var så hemskt att mjölken surnade, blommorna vissnade och hade jag haft en katt så hade den gått och gömt sig. Mina öron bad om nåd!
  Första låten hette "Rehab" och den har jag aldrig hört förr och vill definitivt inte göra det igen. I alla fall inte med Zlips för den var horribel! Hur orginalet låter vet jag inte, men kan det låta värre?
Sedan sitter Melissa, som inte kan ett skit om dansband och säger att man inte ska lyssna på Thomas Deutgen som är den enda i juryn som kan dansband. Hon är ju ett skämt! Ut med henne och in med Leif "Loket" Olsson eller Kent Finell istället!!

Jag har inget ont av Melissa som person, hon är säkert jättetrevlig, men när det gäller dansband och Dansbandskampen tillför hon inte mycket, varför jag ställer mig frågande till vad hon gör där.

På tal om Titanix så kom jag till att tänka på en kul grej som hände mig då jag sände dansbandsradio i närradion för runt tio år sedan; Det var ett deltidsband som tog kontakt med mig efter att jag spelat deras skiva i radion och sa att de lät jättebra.
 • "Det känns som en ära att få höra av dig att vi låter bra. Du verkar veta vad du snackar om när det gäller dansband och att få ett sådant beröm av dig glädjer oss alla i bandet!"
Det kändes lika roligt för mig att få det erkännandet av bandmedlemmen kan jag lova.

'Til next time!
 • Läs hela mitt inlägg om Zlips från förra årets Dansbandskampen här.
 • Besök SVT:s sida om Dansbandskampen 2009 här.
 • Besök Michael Nystås dansbandsblogg som även lär beröra Dansbandskampen här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar