'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

söndag 15 november 2009

Dansbandskulturen är död

[Dansbandskampen2009.jpgDet konstaterandet kan man göra efter att ha sett deltävling fyra av Dansbandskampen. Tur man inte var i Strängnäs för då hade öronproppar fått införskaffats.

Det enda dansbandet åkte ut redan efter första omgången. Schytts. Bara namnet säger ju dansband och de borde inte ens behövt vara med i den här fjantiga tävlingen eftersom de bär på detta namn även om det inte var det Schytts vi är vana vid. Det var det enda bandet i tävlingen hittills som lät dansband och nu börjar jag bli trött på den här jävla tävlingen!

Denna deltävlingen var den sämsta av de alla. Främst eftersom dansstudion var full med skrikiga snortöser och finns det något jobbigare? Sedan sitter Melissa Williams och lipar. Hallå? Kan man inte skärpa till sig lite när man sitter i TV? Det är ju för fan patetiskt!

Liksom Thomas Deutgen hade jag ingen aning om vem EMD var. Eller hade nästan ingen aning. Det var klippet från Melodifestivalen som gjorde att jag fick insikt om vem de var, men de har varit med i Idol. Kan det bli sämre än så? Jag är allergisk mot Idol! En massa bottennapp som ska provsjunga inför en jury för att de vill bli kändisar. Det är så kvantitativt som det bara kan!

Förr i tiden kom popartister och popband fram för att de hade något att erbjuda och komma med. Nu är popmusik en massindustri och inga av artisterna har åstadkommit något extraordinärt för att förtjäna det rampljus de har hamnat i. Det bara fortsätter och fortsätter. År ut och år in.

Nu till deltävling fyra:
 • Highlights: De här oljudsspridarna var tydligen med redan förra året och det var verkligen inget att lyssna på. Jag gjorde lite research från bloggen förra året om vad jag skrev då och jag håller fast vid den åsikten. Detta var inte dansband. Inget jag vill höra en danskväll i alla fall. Läs mitt inlägg om bandet från ifjol här.
  Dock gillar jag Staffan Hellstrand och hans "Lilla Fågel Blå", men jag lyssnar nog på den med orginalartisten helst.
 • Titanix: Låtslakten av Åke Hallgrens "Gråt Inga Tårar" gillade jag inte. Jag föredrar Thorleifs tolkning av låten i den nyinspelning de gjorde 20 år efter sin första inspelning, det vill säga 1995 från samlingsalbumet "Historien Thorleifs"
  Jag hoppades att vi skulle få slippa höra mer av Titanix efter att ha utstått ovan nämnda låtslakt men min uppfattning ändrades dock när de gjorde en riktigt bra version av fjollpopslåten "I Can't Say I'm Sorry" och jag blev mäkta imponerad.
 • Schytts: Schytts för mig är visserligen fortfarande Christer Oxenryd på sång och det är väl något som aldrig lär gå över. Herr Oxenryd slutade dock 1992 och efterträddes av sångaren vi hörde i deltävling fyra - Peter Danielsson.
  Eftersom jag trodde att detta var en dansbandstävling så trodde jag att Schytts hade en given plats i finalen, men uppenbart inte. Att inte Schytts fick följa med till andra omgången säger ju allt om hur dålig den här programserien är.
  Äntligen ett band som körde en riktigt underbar klassiker och lät som ett dansband ska låta! Det var som balsam för själen att få höra Mälarö Kyrka. Det är annat än kvantitativa EMD.
  Dock kan jag nog hålla med Magnus Carlsson att det hade varit kul om de kört en gammal klassiker från sin repertoar. Då hade jag hoppats på "De' E' La Gôtt" som innehåller lite saxofon och saxofon är det brist på i den här programserien.
 • Torgny Melins: Det var i mitten av 1990-talet. Jag satt och kollade på dansbandsprogrammen i TV21 och där blev jag imponerad av ett band vars medlemmar var iklädda röda kostymer och som körde bra dansbandsmusik med två saxofoner i sättningen. "Det Var En Sommar", "En Kväll I Folkets Park" och "Alla Tiders Bästa Gåva" var några av låtarna de körde. Jag stoppade i ett VHS-band i mammas video och spelade in dem. Bandet hette Torgny Melins. De var jättebra!
  Dessvärre är det inte längre så. Torgny Melins har blivit tråkiga. Ebba Gröns "800 Grader" gick visserligen i dansbandstakt men det fattades något. Lite som kyckling. Kyckling är gott men utan sås och potatis är det rätt tråkigt att äta. Likadant här. Det ska inte bara gå i dansbandstakt, det ska även innehålla lite struktur och framförallt glädje. Detta var inte bra. Som jag sa förra veckan. Tråkiga låtar i tråkiga arrangemang. Jag tror jag hellre vill höra "800 Grader" med Ebba Grön och Joakim Thåström.
  Roligt var dock att bandet fick kritik av den där Idolfjollan. Torgny Melins är heltidsmusiker och har varit så sedan 1980-talet. Att ens behöva få kritik av någon som varit tvungen att vara med i Idol för att "bli något" är ju bara löjligt!
 • Date: SVT plågade mig denna gången. De hade inte lagt ut deltävlingen i Windows Media-format så jag fick köra den i Flash och i Flash är det ett helvete att spola så jag fick utstå Date den här gången.
  Låten "Hurtful" är en sådan där tråkig "ljudtapet" som tradas i oligopolradion (reklamradion) och det är inget jag vill höra på en danskväll. Allmänt tråkigt och jag säger nej tack! Nu slipper vi dem dock fram till finalen för nu gick de till final. Hur nu det gick till.
  Låtslakten av Bryan Adams, Stings och Rod Stewarts "All For Love" tänker jag inte ens beröra.
Schytts åkte ut och Date gick till final. Highlights, som var urusla, gick till andra omgången. Schytts åkte ut redan efter första omgången. Dansbandskulturen är död!

Redan på 1950-talet stod småflickorna och skrek och tjöt. Då var det till bland annat Tommy Steele och Elvis Presley. På 1960-talet vrålade de till The Beatles, Rolling Stones och liknande. Artister som har hållit i sig och vars musik lever än. Nu vrålar småflickorna till kvantitativa bottennapp från Idol. Har musikkulturen och dess åhörare blivit sämre på senare tid? EMD är ju så dåligt! Var är kritiken och distansen till skiten?

Till sist tänker jag promota [nytt svenskt inneord]ett nytt dansband. Jag kom i kontakt med bandets sångare - Joachim Östergårds - efter at ha svarat på min bloggkollega Michael Nystås statusinlägg igår om Dansbandskampen.

Vi kom att diskutera just varför det alltid ska rackas ner på de traditionella dansbanden och det blev en mycket intressant diskussion. Vi kom senare att prata om hans band och det visar sig att det är de tidigare musikerna från Tommys som spelar i nytt namn. Just det. Finlandssvenska bandet Tommys som hade Hans Martin som sångare. Hans Martin grundade även bandet 1983. De gjorde bland annat "Vår Dotter" och "Hyllning Till Far Och Mor" och det kändes verkligen ärofyllt att få kontakt med det här gänget.

Det nya bandet heter Wilson och jag blev ombedd av Joachim Östergårds att sprida bandets existens vidare så jag tänker bjuda på ett kliåpp från YouTube där bandet framför Peter Grundströms, från det nu saligt insomnade bandet Thor-Görans, låt "Ingen Som Du". Klippet är uppladdat av Wilsons egen basist Jan Enqvist. Håll till godo:


 • Besök SVT:s sida om Dansbandskampen 2009 här.
 • Besök Michael Nystås dansbandsblogg som även lär beröra Dansbandskampen här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar