'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

lördag 24 oktober 2009

Så var det dags igen

Inlägget ursprungligen publicerat på bloggen Svemicke.


Det är nu ett helt år sedan jag satt förväntansfull. Min musikstil som varit älskad att hata så länge jag kunnat minnas skulle äntligen få specialtid i TV under nio lördagar framöver. Dock resulterade min förväntan i totalt missnöje ju fler program som gick och ju längre fram mot finalen vi kom desto drygare kändes det att följa programserien.

Jag syftar naturligtvis på Dansbandskampen i SVT som stal nio lördagskvällar ur våra liv förra året. Och så värst mycket dansband blev det inte heller. De orkestrar som körde traditionell dansbandsmusik så som det skall låta blev råsågade av två av juryns tre medlemmar. Totalt imbecilla vad gäller dansbandsmusik skall tilläggas.

Jag skapade en egen bloggsida för att ge min syn på programmet. Efteråt blev jag ombedd av en del läsare att fortsätta mitt bloggande om dansband även efter att programserien var slut, men det önskemålet infriades inte då jag inte kände att jag hade så värst mycket att skriva om. Min hängivenhet till dansbandsmusiken har svalnat. Jag har helt enkelt tappat intresset då jag tycker att genren blivit sämre så min alternativa dansbandsblogg försvann inom kort efter att programserien var slut.

För att kort inflika för er som inte riktigt vet min bakgrund vad gäller dansband så kan jag meddela att jag mellan 1998 och 2003 ägnade mycket tid i den lokala närradion jag då var aktiv i åt att spela dansband och jag gjorde specialprogram med inriktning på dansbandsmusiken som musikstil. Jag har haft musikstilen som intresse sedan jag var liten och ur stereon i pojkrummet flödade det dansbandstoner nästan dagligen.

Då kan man ju tycka att jag borde fortsatt med detta och jag påbörjade ett litet återtåg till min specialiserade inriktning avseende musikstilen i och med fjolårets Dansbandskampen, men mitt intresse för musikstilen har, som sagt, svalnat på grund av att jag inte längre tycker dansbandsmusiken ges rättvisa av alla de nya band som nu kommer. Jag spelar fortfarande Thorleifs, Vikingarna, Ingmar Nordströms, Matz Bladhs, Lasse-Stefanz och de andra gamla go'a traditionella banden då och då i min privata sfär, men mer än så blir det inte längre.

Nu åter till ämnet: Ett år går dock väldigt fort och nu är det dags igen. Dansbandskampen 2009 drar igång i SVT1 ikväll klockan 20.00 och jag hade först inte några som helst planer att ägna någon tid åt programmet mest baserat på fjolårets besvikelse. Jag ansåg inte att förra årets dansbandskamp var en tillgång för genren. Snarare ett legitimt tillfälle att håna musikstilen ännu mer. Band som inte ens spelar dansbandsmusik titulerades som dansband och detta året ser inte ut att vara något undantag från förra årets regel.

Själv har jag ännu inte bestämt hur jag ska lägga upp det bloggmässigt. Jag har åter startat upp min alternativa blogg om Dansbandskampen som ni finner här, men det lär nog inte bli som förra året, vars inlägg ni finner här.

Jag är rädd för att jag lär bli lika besviken i år som ifjol och någon förhandspresentation av banden så som det blev ifjol lär det inte bli i år. Möjligtvis att jag skriver något efter programmet, om jag nu skriver något över huvudtaget vill säga.

Jag har inga större förväntningar avseende Dansbandskampen 2009. Juryn ser nästan ut att vara den samma. Det är bara Anna Mourou som bytts ut. Något jag visserligen är tacksam för, men hennes ersättare tror jag inte mycket om. Jag har inga större positiva förhoppningar om henne i alla fall. Magnus Carlsson sitter kvar (suck) och likaså Thomas Deutgen (tur det). Ingen Bert Karlsson, Leif "Loket" Olsson eller Kent Finell i juryn detta året heller (synd).

Det finns dock två band vars prestationer det kan bli intressant att höra i årets startfält. Carina Jaarneks (21/11) och Sannex (28/11). I övrigt är jag inte allt för förväntansfull.

Schytts är visserligen också med. Detta är visserligen ett kultband från 1970- och 1980-talet. Vem minns inte "Det Sa Bom", "Aj Aj Aj" och "De' E' La Gôtt" för att nämna några? men sedan dess sångare Christer Oxenryd lämnade bandet så har det försämrats och jag vill minnas att jag lyssnade på dem i stadsparken i Borås för tre år sedan, men avlägsnade mig ganska snabbt då de inte var vad de har varit.

Visserligen höll väl Oxenryds efterträdare Peter Danielsson från Herrljunga bandet på en rätt hög nivå ett tag, men han lämnade bandet efter en kort tid och sedan verkar det bara ha gått utför. Jag minns "Natten Tänder Sina Ljus" från 1997 som vi körde regelbundet i radion för 11 år sedan. Han är dock tillbaka i bandet igen så vi får väl se hur det går för dem?

Hur Black-Ingvars lyckades att komma med i programmet vet inte jag. Jag lär nog inte ha volymen alltför högt upp då de spelar heller för jag vill minnas sedan 14 år tillbaka, att de bara presterar oväsen. Så där har jag inga förväntningar och jag tycker att bara deras medverkan i ett program för dansband visar på hur lågt ribban ligger för det här programmet.

Jag minns hur gitarrerna vrålade onyanserat medan sångaren gallskrek "Blue Hawaii" (Till Mitt Eget Blue Hawaii) på ett sådant sätt att en motsvarighet knappast ens lär kunna återhöras på ett operationsbord med vaken patient.

Visserligen kan väl erkännas att jag är helt på det klara med att bandet gjorde det de gjorde med glimten i ögat och det var väl tre liknande band som Black-Ingvars som gjorde hårdrock av dansband då det begav sig för 14 år sedan, men jag tycker ändå dansbandsmusik skall avnjutas på det sätt som dansbandsmusik skall låta. Alltså i dansbandsform.

Jag har försökt ta reda på lite om hur upplägget kommer att bli i år. Ifjol var det katastrofalt, men av bandpresentationen att döma så ser det ut som att finalprogrammet enbart lär bestå av band från tidigare omgångar, så i år kanske inte samma band ska kunna gå vidare genom programmen på samma sätt som ifjol. Det är ju i så fall positivt. Den som lever får se.

Håll utkik på min alternativa blogg. Länk till den återfinns längst upp på den här bloggen och även längst ner i det här inlägget. Jag vet, som sagt, ännu inte hur jag ska lägga upp det, men det lär ni se efter hand.

Klockan 20.00 ikväll är det alltså premiär för Dansbandskampen 2009 och ni ser den i SVT1. Har ni ingen TV så kan ni se den i efterhand i SVT Play. Det är troligtvis där jag kommer att se de flesta programmen så eventuell recension av programmet lär inte komma direkt efter programmet. Precis som ifjol. Undantag kan dock göras om jag får tillgång till TV och dator i samband med direktsändningen.

Kan även rekommendera er att göra ett besök på min bloggkollega Michael Nystås sida Dansbandsbloggen som, precis som ifjol, lär återfinnas på Aftonbladets hemsida under hela programserien. Länk återfinns nedan.
  • Besök SVT:s sida om Dansbandskampen 2009 här.
  • Besök Michael Nystås dansbandsblogg som även lär beröra Dansbandskampen här.
  • Besök min alternativa blogg om Dansbandskampen 2009 här.
  • Läs alla mina inlägg som berör dansband här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar