'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

söndag 25 oktober 2009

Det enda som fattades i deltävling ett var dansband

På Facebook skrev jag i min status att jag nu ska plåga mig själv med att se på första programmet av Dansbandskampen 2009 och att jag förväntade mig att få höra allt annat än dansband och jag fick rätt.

Ja, jag har nu tittat på första deltävlingen av 2009 års dansbandskamp och jag blev ännu mer besviken i år än vad jag blev ifjol. Inte besviken på det sättet att jag tyckte det var för lite dansbandsmusik i programmet för det var jag inställd på att det skulle bli. Det jag blev besviken på var att programmet blivit sämre i sitt upplägg mot vad det var ifjol.

Dessvärre får vi dras med Magnus Carlsson från boråsorten Fristad även i år. Sedan vet jag inte var de hittade megastolpskottet från USA, men snälla... Nej... Låt oss få slippa henne. Det är nästan så man saknar Anna Mourou, men bara nästan. Inget ont om Melissa Williams som person, men där passade hon verkligen inte. Det blev bara jobbigt.

Första deltävlingen resulterade i att jag blev medlem i gruppen "Vi som älskar Thomas Deutgen" på Facebook och att jag blev besviken över att det inte fanns en grupp som heter "Vi som hatar Date" på samma forum för då hade jag blivit medlem i den med. Date är ju så jävla TRÅKIGA!!! Dock hittade jag en grupp som heter "Vi som hatar Antipiratbyrån" så jag gick med i den istället.

Efter 32 minuter in i programmet så skrev jag min första kommentar på min egen status på Facebook om att programmet var så tråkigt, vilket det var. 52 minuter in beslöt jag mig för att ge det en chans, men jag vet inte om jag så entusiastiskt ser fram mot åtta lördagar till med den här skiten.

Bästa banden i första programmet var von Hofstenz och...
 • Black-Ingvars: Ja, ni läste rätt. Faktiskt tyckte jag att Black-Ingvars gjorde två av de bättre framträdandena i första programmet. De har blivit äldre och nu börjar det synas att de här "gôbbarna" vet vad de sysslar med. Dock var det inte dansband, men det verkar som att programkonceptet går ut på att det inte ska vara det heller, så varför gnälla över det?

  Albumet "Earcandy Six" från 1995 är verkligen ett av mina hatobjekt i livet, men det har gått 14 år och jag blev gôrimponerad av deras framträdande. Det var ösigt och bra. Det enda jag kan ha synpunkter på är det där mellanspelet som även kritiserades av juryn i "Leende Guldbruna Ögon" för det var inte bra.

  Nu kanske någon av er tror att jag är hårdrockshatare ut i fingerspetsarna efter min råsågning av Black-Ingvars i gårdagens inlägg. Absolut inte. Jag kan mycket väl lyssna på hårdrock. Tycker mycket av det är bra. Händer ofta att jag till exempel spättar på "Rock You Like A Hurricane" med Scorpions eller låtar av Kiss och AC/DC på full volym och bara öser, men jag gillade inte det Black-Ingvars gjorde för 14 år sedan. Dansbandsmusiken var redan då älskad att håna/hata och jag tyckte bara Black-Ingvars spädde på hånet.
 • von Hofstenz: Det enda bandet som lät som ett dansband skall göra och det var väl därför de inte gick vidare? "Till Mitt Eget Blue Hawaii" fann jag dock vara rätt slätstruken, men bandet vinner på att de är så unga och att de kör traditionell dansbandsmusik. Triolkomp och saxofoner. Hurra!

  Ledins "Just Nu" är inget vidare i orginal, men efter att ha hört von Hofstenz version så blev även den låten bra. Mycket härligt och bra arr!
 • Date: Dem scrollade jag bara förbi eftersom jag redan har en uppfattning om dem. Tycker inte om dem alls och vill gärna skonas från deras musikaliska existens. De är så tråkiga och intetsägande rakt igenom.

  Hörde två takter in i Mauro Scoccos (Mauro är lika tråkig som Date) "Till De Ensamma" och sedan flyttade jag navigeringsspaken snabbt fram till oljudets slut så jag slapp att höra. Likaså med deras Ledinlåt.
 • Ezzex: Med 20 års erfarenhet i den skånska dansbandsmyllan så kan jag konstatera att Skåne kryllar av många usla dansband och Ezzex kan sålla sig sällskapet för detta var verkligen inte bra.
 • Shame: Ungefär vid det här läget (nej, inte laget i det här fallet) så hade jag slutat lyssna så jag kan inte skriva riktigt vad jag tycker om det här bandet för det gick bara rakt igenom huvudet. Det var inte bandet Shames fel utan hela programmets fel. Jag tröttnade på hela programmet, men jag minns att Shame gjorde en version av Patrik Isakssons "Hos Dig Är Jag Underbar" med en stil som påminner mycket om... Patrik Isaksson, så jag förstår inte syftet med att lyssna på Shame när man kan höra Patrik själv. Patrik är bra!
I halvlek kom King Ledin - Tomas Ledin. En legend. En musikalisk hjälte. Det är liksom bara att gå ner på knä och säga heil Ledin för han är så jävla bra! Han har gjort så mycket musik och det är få av hans låtar som är dåliga. Ja, de som kom senare, vill säga, för jag håller med Magnus Carlsson. Jag är ingen större fan av honom som han lät på 1970-talet och en bit in på 1980-talet, men allt han gör nu brukar resultera i att jag skruvar volymreglaget uppåt och höjer decibelen.

Han hade dock trott att han skulle få höra sina låtar i typiska dansbandstappningar, som väl egentligen sig borde, men hade han ringt mig innan så hade jag kunnat tala om för honom att så lär inte bli fallet. Dansband är nämligen det enda som saknas i Dansbandskampen.

Thomas Deutgen och jag hade nog blivit bästa vänner som barn. Han är en lika stor dansbandstraditionalist som jag. Han har dock stannat vid det och jag har vidgat mina vyer musikaliskt. Jag lyssnar på det mesta som jag tycker om och håller med Ledin om att det är fel att döma ut musik enbart efter genre. Det finns både bra och dålig musik inom varje genre och trots att jag älskar traditionell dansbandsmusik så kan jag tala om att Grönwalls "Regn I Mitt Hjärta" och "I Varje Andetag" går fetbort!

Jag gillar Deutgen skarpt! Han är den ende som kan dansband i juryn och han skräder inte orden när det är något som inte följer linjen och det är som att se en spegelbild av mig själv för några år sedan. Jag minns att jag i radion för 11 år sedan alltid sa enbart Thorleifs när jag spelade "Hur E' De' Möjligt" och "Tre Gringos". Just D nämnde jag inte ens eftersom jag ansåg att det var Thorleifs som gjorde låtarna hörvärda.

Jag minns att jag körde några takter av Black-Ingvars versioner av dansbandslåtarna på Earcandy Six för att sedan bryta med en egeninspelad toalettspolning som jag spelade in genom att stoppa ner en mikrofon i toaletten och spola för att efter det spela låtarna med orginalartisterna. Skulle kunna misstänka Deutgen om att utföra exakt samma gärning. I dansbandsvärlden 2009 är Deutgen min kung!

Under min bro har det dock flutit mycket vatten sedan 11 år tillbaka och riktigt så fixerad vid dansbandsmusiken är jag inte längre. Fast jag hävdar fortfarande att skall det tituleras dansband så skall det låta som dansband och det gjorde det inte i deltävling ett av Dansbandskampen 2009.
 • Besök SVT:s sida om Dansbandskampen 2009 här.
 • Besök Michael Nystås dansbandsblogg som även lär beröra Dansbandskampen här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

1 kommentar:

 1. Tack för att ni läser bloggen. Den uppdateras varje gång jag har sett programmet. Då jag lider av brist på TV-apparat så får jag titta över nätet när tillfälle ges och efter det så skriver jag om deltävlingen.

  SvaraRadera