'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

söndag 14 december 2008

Min religion är hånad!

Anna Mourou: Med all respekt för Dig som person och yrkeskvinna avseende det arbete Du utför utanför juryn i Dansbandskampen så vill jag kungöra att jag skulle vilja sparka Dig enormt hårt i arslet ut ur jurybåset och ut ur Dansbandskampen för Dina antidansbandsåsikter är ett rent hån gentemot den religion jag ikväll upptäckt att jag tillber då jag behöver spirituell vägledning. Jag pratar om dansbandsmusiken och Dina åsikter och utlåtanden är så upprörande. Du vet inte ett skit om dansband och ändå tjôtar Du på som värsta experten och så är allt Du säger rena hånet.

Jag vill verkligen aldrig mer se Dig i samband med dansband någon gång i resten av mitt liv! Kan Du göra mig den tjänsten och hålla Dig så långt ifrån dansband och dansbandsmusik som någonsin är möjligt när den här tävlingen är över?

Du sa för ett tag sedan att Du blev mobbad i skolan och att den mobbingen gjorde sig påmind då Du fick så elak kritik för Ditt arbete i juryn.

Nu är jag inte så blödig att jag tar åt mig av andras attacker gentemot mig, men jag skulle kunna dra en parallell för jag har i hela mitt liv blivit hånad för min musiksmak. Det har varit uttalanden som "brus", "är det fel på stereon för den låter så konstigt?", "hur fan kan du lyssna på sådan skitmusik?" med mera. Jag har till och med blivit ombedd att söka professionell hjälp för min konstiga musiksmak och en tjej sade upp bekantskapen med mig då hon fick reda på min musiksmak.

Ja, listan över negativ kritik gentemot dansband skulle kunna göras lång. Jag har nog hört det mesta. Även på diverse sidor på Internet så figurerar det negativ kritik om dansband.

Nu har jag visserligen bred musiksmak, men dansbanden har alltid legat mig varmast om hjärtat och ikväll har jag upptäckt varför. - Det är min religion. Nu blir den åter igen hånad. Denna gång i TV av någon som inte vet någonting om dansband i en dansbandstävling.

Var och en har rätt till sin åsikt och vill inte frånta någon rätten att uttrycka den, men det är bättre att höra från folk att de inte vill befatta sig med dansbandsmusiken än att se en tävling för dansband där juryn gör allt för att kritisera och håna den samma genom att hylla band som inte ens kommer i närheten av dansbandsmusik till skyarna.

Gillar Du inte mogendansband, Anna Mourou, så ska Du nog inte sitta i juryn för Dansbandskampen. Då ser jag Dig nog hellre i Idol (som jag visserligen aldrig ser) eller något liknande program för Du är säkert väldigt kompetent till att ta fram artister i rampljuset och vet säkert vad Du pratar om då det gäller oerfarna artister som vill ha hjälp på traven och göra sig en musikalisk karriär. Dock är Du totalt inkompetent vad gäller dansband och det Du säger i programmet i Dina utlåtanden är att likna med all den kritik jag jämt hört om min religion. Jag kan utläsa den mellan raderna.

Thomas Deutgen: Du är min idol! Om mogendansbanden är min religion så är Du min profet! Vem som är min Gud vet jag dock inte. Har inte funnit Honom än.

Dags att gräva i vad som vi fick höra i sista deltävlingen:
 • Scotts: Från att ha varit mitt hatobjekt nummer ett i den här tävlingen så har det här bandet fått mig att svänga i min uppfattning och nu knackar de nästan på dörren för att bli en av mina idoler. Dock var kvällens prestationer rätt tafatta.

  Whams "Last Christmas" är bättre i orginal. Det fanns ingen direkt dansbandsprofilering av den här låten. Vi föll tillbaka lite till ruta ett ikväll.

  Jag är mest tacksam över att ni inte saboterade Bert Månsons "Sista Dansen" ikväll. Det var inte ett rättvist låtval åt er. Ni gjorde dock en väldigt bra och orginaltrogen tolkning av låten. Dock fattades saxofonen i den lilla instrumentala slingan. En gitarr kan aldrig ersätta en saxofon. Det är lite som... som... som att ersätta grillkrydda med salt. Usch, vilken dålig liknelse, men jag hoppas att ni fattar.
 • Kindbergs: Glömde nämna "Donna Bella Donna" när jag skrev om Kindbergs i mitt blogginlägg inför kvällens tävling. Dock är den låten bättre med Kandis.

  Jag har lite svårt för country i svenska dansband. Därför har jag slutat att köpa Lasse Stefanz skivor bland annat. - Ett band jag tyckt väldigt mycket om på 1980- och 1990-talet, men jag gillade Kindbergs version av Bruce Springsteens "Dancing In The Dark". Orginalet är bra, men det här var bättre.
 • Jenny Saléns: Fast jag trodde faktiskt att det här bandet inte skulle gå vidare eftersom de inte gjorde en tillräckligt bra tolkning av "The Best". Jag gillade det traditionella dansbandsgunget, men jag föredrar att höra låten med Tina Turner. Blev dock väldigt nyfiken på att höra den med Bonnie Tyler.

  Jag är dock (fan vad jag använder ordet "dock") glad att de fick gå vidare för äntligen blev det musik av "Kom Hem"! Det är precis så här det ska gå till! Mogendansbandstolkning av en moderndansbandslåt. Från usel till superb.

  "Kom Hem" är ju så usel i Barbados version! En fjollpoplåt som nu fått riktig dansbandspondus och som blev jävligt bra! Ge ut på skiva! Snälla Jenny Saléns! Vill höra den här versionen om och om och om och om... igen! Er version är så fantastiskt underbar att jag nästan upplever samma orgasmiska känsla som när jag hörde Susann Nordströms med "I Want To Break Free"! Som "professor Deutgen" sa: Det här är mycket bättre än orginalet!

  Kom att tänka på en episod från när jag sände radio för en nio år sedan. Jag körde ner min privata mikrofon i morsans toalett, drog i ploppen och spelade in ljudet från toaletten då den spolade på ett kassettband. Jag använde sedan den ljudeffekten i radion för att illustrera att jag tyckte något var dåligt.

  En gång spelade jag några takter av "Till Mitt Eget Blue Hawaii" med Black-Ingvars, lade på toalettspolningen och drog sedan på låten så som den ska låta. - Med Vikingarna.

  Jag skulle vilja göra samma sak nu. Spela några takter av Barbados fjolliga version av "Kom Hem", "spola ner den i toaletten" och lägga på Jenny Saléns version. Än en gång: Ge ut på skiva Jenny Saléns!
 • Wahlströms: Daniel Wahlström har en enormt bra röst. "Blå, Blå Ögon", "Utan Att Säga Farväl", "Vi Gör Det Igen" med mera. Några av låtarna som Wahlströms spelat in och bandet är ett av mina favoritband.

  Dock imponerade inte bandet på mig i sin tolkning av "Back For Good". Den var lika tråkig som orginalet och jag håller nog med "professor Deutgen": Var det här det roligaste ni kunde göra? Dansbandspondustolkning av fjollballaden efterlyses.

  Att Wahlströms sedan fick urtrista "Ljus Och Värme" av Åge Aleksandersen som dansbandsklassiker gjorde inte bandet några större tjänster hos mig heller. Har fått stå ut med den låten sedan år 1986 då Vikingarna gjorde den på Kramgoa Låtar 14. Min farmor var stormförtjust i låten och jag led för jag tyckte den var så tråkig redan då.
 • Larz-Kristerz: YII-HAA!!! NI ÄR TILLBAKA! Vilket tryck det blev i "Sweet Child O' Mine"! Det var full sula på stereon och hopp av extas i soffan som gällde igen! 34'560 gånger bättre än orginalet som mer är att likna med smärtskrik av en urinrörspenetrering i en penis utan bedövning. Dock uppmanar jag er: SKAFFA NÅGRA SAXOFONER TILL BANDET!! De hade gjort sig perfekt i den här låten.

  Dessvärre är inte dansbandsklassikern riktigt Larz-Kristerz grej. Det är bara "I Love Europe" som Larz-Kristerz gjorde bättre än orginalet och deraz (skrev så med flit) version av "Något Som Kan Hända" gjorde inte ett så stort intryck på mig. Undrar dock om orginalet är svenskt. Tror jag hört den här låten på engelska.

  Det som skulle kunna piffa upp den här låten är en instrumental version av den. Kanske något för Bengt Hennings? Leadmelodin på altsaxofon och två tenorsaxofoner som backar upp i refrängerna. Någon som vill anta utmaningen?

Jag vet inte om jag ska ha några synpunkter på att Scotts och Larz-Kristerz åter igen gick vidare och denna gången gick till finalen. Jag ser inte tävlingen som seriös längre. Detta har framkommit tidigare. Jag vill bara att det ska ta slut och att alla som inte förstår sig på dansband lämnar oss ifred igen efter den här tävlingen.

Kul i alla fall att "professor Deutgen" ger Bengt Hennings en andra chans. Han vet vad han pratar om, han kan dansband, vilket de andra två, i sammanhanget, imbecillerna inte har en aning om, vilket de bevisar än en gång i sitt urval av artister. Så om tävlingen ska återkomma så byt ut Anna och Magnus i juryn och gör om hela konceptet!

CC&Lee är inte dansband 2008, Anna. Det är inte dansband över huvudtaget! Mina åsikter om bandet har framkommit tidigare. Att Magnus Carlsson valde ut detta bandet bevisar bara att han vill ta död på dansbandskulturen. Ivrigt påhejad av Anna Mourou.

Själv var jag kluven i momentet där tittarna får välja ut ett band. Jag var kluven mellan Susann Nordströms och Mickeys. Vill jag ha ännu en orgasmisk upplevelse av en poplåt i dansbandsversion levererad av Susann Nordströms eller vill jag höra Mickeys härliga discoinfluerade dansbandsmusik med spralliga Mia Sandström i spetsen? Jag valde faktiskt Mickeys.

Men men... Jag har ju bara sysslat med dansband i hela mitt liv så vad vet jag? Har ju uppenbart ingen aning om vad jag pratar om. Tur att jag har novisen Anna Mourou som kan vägleda mig med sin okunskap i min religion. Hon har, genom sitt agerande i den här tävlingen, inkompetensförklarat mig inom det område som jag kan bäst. Borde nästan stämma henne för det!

Nä då, ingen fara. Skiter i vilket. Blir bara så irriterad när folk ska lägga sig i sånt de inte har en aning om.

För övrigt vill jag tacka den uppmärksamme bloggläsare som tipsade mig om SLBA - Statens Ljud- och Bildarkiv. Där kan man kan finna information om all utgiven musik i Sverige och naturligtvis stämmer det att "Ännu Blommar Kärleken" kom ut 1998 och inte 1995 som jag skrev.

 • Besök Dansbandskampen på SVT:s hemsida här.
 • Besök Statens Ljud- och Bildarkivs hemsida här.


Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

2 kommentarer:

 1. Om Anna och Magnus hånar din religion så hånar Larz-Kristerz version av "Sweet child o' mine" min livsstil-metal. Dock förstår jag dig som f.d dansbandstjej och alla som vågar stå för sin annorlunda musiksmak ska ha respekt. Byt aldrig musiksmak om du inte önskar det själv-från en hårdrockare

  SvaraRadera
 2. Om din religion är hånad, då sågar du allt jag tycker om!

  SvaraRadera