'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

tisdag 23 december 2008

Besviken men ändå nöjd

Sveriges bästa dansband skulle koras, men det röstades ut redan vid första omgången. Så det blev som jag sa: Svenska folket vet inte mycket om dansband, vilket bevisades när Bengt Hennings röstades ut och CC & Lee fick vara kvar. Så den här tävlingen ska man nog inte ta på så stort allvar. Åtminstone inte om man specialiserat sig på dansband sedan tidigt 1980-tal.

Men jag är ändå nöjd över att Larz-Kristerz tog hem priset före Scotts. Även om Scotts har svängt enormt i min uppfattning så tycker jag att de har långt kvar innan jag vill kalla dem för dansband. Larz-Kristerz, däremot, har tagit oss tillbaka till dansbandens vagga. - 1970-talet och det är kul att höra stuffmusik igen och låten "Carina" var som klippt och skuren åt Larz-Kristerz. Efter Bengt Hennings är Larz Kristerz det absolut bästa bandet i tävlingen och jag tror vi kommer få höra mycket av dem i framtiden.

Hade det inte varit för att tävlingen hette "Dansbandskampen" så hade jag nog känt annorlunda avseende tävlingens slut. När jag vill höra dansband så vill jag inte höra rock. Jag syftar på CC & Lee igen.

Känns som om de är mitt värsta hatobjekt men så är inte fallet. Jag vidhåller fortfarande att jag gillar dem mycket som showband, men de är inget dansband och att de gick vidare kan jag bara teorisera om. De blev framröstade av människor som inte tycker om dansband, men som ändå tittade på tävlingen.

Jag håller med Magnus Carlsson att CC & Lee är "outstanding" och jäkligt duktiga musikaliskt, men de är fortfarande inget dansband, vilket bevisades ännu mer i den nyskrivne låten "Himlen Kan Vänta". Dock tycker jag att de borde sparat den och istället uppträda med den i Melodifestivalen 2009, men de ska väl inte vara med där?

Sedan skrattade jag när Anna Mourou i slutet avslöjade att hon var okunnig avseende dansband och det kan jag lätt skriva under på, men hur kan en som inte vet någonting om dansband ändå uttala saker som "det här är dansband 2008" och "detta är dansband all the way, baby"? Hon var ju okunnig om dansband, sa hon ju. Ja, jag märkte av hennes okunnighet redan i första programmet.

Sedan förstår jag inte vad som är så speciellt med Shake. Deras framträdande var bara allmänt "trôôôôôkit" (ibland är västgötska en riktigt bra dialekt att uttrycka känslor på) och intetsägande! Visserligen ska jag vara snäll mot dem då de valde att inte slakta "Du Ringde Från Flen" en gång till, men jag förstår inte Anna Mourous exaltering vad gäller dem. Men så visste hon ju inte mycket om dansband heller. Tack för erkännandet, Anna!

Blev Anna dittvingad av Arbetsförmedlingen eller? Ibland brukar de ju tvinga ut folk till arbeten de inte är kompetenta till. Det måste ha varit så i det här fallet. Ungefär som när jag hamnade i styrelsen för Borås Djurpark. Fast i det fallet så var jag visserligen politiskt tillsatt och inte dittvingad av Arbetsfömedlingen.

Tönt kallade hon mig också. Hon sa ju att dansbandskulturen var småtöntig. Då måste hon anse att vi som lyssnar på dansband också är töntar? Ja, mycket har jag kallats i mitt liv, men aldrig tönt. Det var första gången.

Fast enligt den här tävlingen så lyssnar vi inte på dansband, för det var inte många dansband som lyckades ta sig vidare till finalen. Att det inte är dansband bekräftades även av den skiva som gavs ut som heter just "Dansbandskampen 2008 - Det Officiella Samlingsalbumet" med låtarna i sin helhet.

Vad fick jag det till? Elva låtar av 34 som var dansband och Susann Nordströms med "I Want To Break Free" var naturligtvis inte med. Varför är jag inte förvånad? jag skrev ju att jag ville höra hela låten redan då de uppträdde med den i TV-tävlingen. Det var viktigare att få med rockbandet CC & Lee gånger två på skivan istället.

Dock har skivan fått mig att ändra uppfattning avseende "Små Små Ord". Nu föredrar jag faktiskt Mickeys version framför Berth Idoffs orginal, för den är jäkligt bra. Faktiskt bättre än orginalet.

Date tillhör ju inte direkt mina favoriter, vilket framkommer tidigare i bloggen, men de gör en väldigt bra tolkning av "Hallå Västindien" som framfördes av både Vikingarna och Curt Haagers i orginal. Med en annan sångare med mer pondus hade det blivit riktigt bra.

Sedan finns Jenny Saléns med "Kom Hem" på skivan. Den är SÅÅÅÅ BRAAAAAA!!!! för att citera Anna Mourou. Den är ju, som jag tidigare skrivit, mycket, mycket bättre än orginalet och äntligen har den här låten fått rättvisa. Nu låter den som en dansbandslåt ska göra. Det blir Jenny Saléns med "Kom Hem" i framtiden! Det har visserligen aldrig varit Barbados, men det har varit Kandis (då med titeln "Kom Hjem") några gånger faktiskt. Fast Jenny Saléns version är bäst!

Sedan går både Bengt Hennings med "I Was Made For Lovin' You" och Larz-Kristerz med "Purple Rain" för högtryck här. Saknar dock "Säg Inte Nej, Säg Kanske Kanske" med Bengt Hennings och "Sweet Child O' Mine" med Larz-Kristerz. De tog man inte med. Istället tog man med "De Sista Ljuva Åren" och "Yester Me, Yester You, Yesterday".

Nu skulle jag nästan kunna sätta min årsinkomst för 2007 på att vi lär få se Scotts som de svenska representanterna i "Eurovision Song Contest 2009". Det känns nästan så. Vad tror ni?

Nu är då tävlingen äntligen över och det ska komma en ny nästa år. Hoppas då att den kommer åter i en annan skepnad med fler riktiga dansband, en ny jury, ett nytt tävlingsförfarande, men framförallt utan rock- och popband. Helst även med de olika momenten jag skrev om tidigare. Ett för Sveriges bästa mogenband och ett för Sveriges bästa modernband.

Tack för ert visade intresse av att läsa min blogg om Dansbandskampen 2008 under den här tävlingen. Nu kommer jag att fortsätta att enbart skriva på min ordinarie blogg igen. Den hittar ni här.

  • Läs mer om och köp albumet Dansbandskampen 2008 - Den Officiella Samlingen på Ginzas hemsida här.
  • Besök Dansbandskampen på SVT:s hemsida här.


Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar