'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

söndag 23 november 2008

Nu börjar det bli tjatigt

Har nyss avverkat ännu en deltävling i årets största flopp, Dansbandskampen och jag kan inte sluta tänka på när min kusin - säkert väldigt talangfull inom den genre han gör musik - skickade låtar till mig via MSN som han gjort. Han ville att jag skulle kommentera och säga vad jag tyckte. Problemet var att han gjorde hip-hop-musik och det är absolut inte min grej. När jag hade fått fem låtar fick jag tala om för honom att han nog skickar dem till helt fel person.

Men kan Anna Mourou och Magnus Carlsson sitta i juryn för Dansbandskampen så kan jag sitta i juryn för hip-hop-kampen. Uppenbart vet jag lika mycket om hur hip-hop ska låta som de vet hur dansband ska låta. Nämligen INTE ETT SKIT! Åter igen fälldes några uttalanden ikväll som jag reagerade på.
 • Face84: Även om jag tyckte synd om dessa oerhört talangfulla och duktiga flickor för att de inte gick vidare så blev jag samtidigt glad för det här var definitivt inte dansband, vilket tydligen min nyfunne idol Thomas Deutgen missat.

  "Start Me Up" var mycket bättre i Face84:s version än i orginalet och nu visade flickorna på talangfull stämsång så man till och med hörde melodin. Mick Jagger har väl aldrig kunnat sjunga och det är tur att det finns noter så andra gäng kan plocka upp Rolling Stones låtar och göra dem rättvisa.

  Face84 är extremt bra! Jag kan inte sluta överösa dem med beröm, men det är inte dansband och de hörde inte hemma i Dansbandskampen och jag blev glad att svenska folket talade om det för SVT. Jag hoppas inte ni slutar spela tjejer, för jag vill höra mycket mer av er i andra sammanhang. Ni är ett superbt underhållningsband och kommer det skivor så skall dessa införskaffas, men ikväll ville jag höra dansband och då är det inte Face84 jag vill höra.
 • Scotts: Ja... Mitt hatband nummer ett börjar ta sig än mer för varje gång. Snart älskar jag dem. Dock inte än och "Right Here Waiting" var lika tråkig i Scotts tappning som i Richard Marx. Dock gillade jag klaviaturen i början.

  Thore Skogman är en storhet och Scotts version av "Fröken Fräken" var JÄVLIGT BRA! Bättre än orginalet till och med och när jag säger det så har det verkligen gjort intryck för Sven-Ingvars är en helig dansbandsko som man inte åsidosätter hur som helst.

  Bravo Scotts! Det skulle ta några veckor för att ni skulle visa vad ni går för och jag är imponerad! "Fröken Fräken" svängde rejält! Nästan så att jag fick lust att svåla på stereon och hoppa i soffan av extas!
 • Larz-Kristerz: Krambjörnen Peter och hans gäng håller sig kvar. Jag nämnde ju Thorleifs på 1970-talet då Larz-Kristerz gjorde "We're Not Gonna Take It" och hur den hade låtit om den funnits på 1970-talet. Som en slump väljer då Larz-Kristerz att spela Thomas Ledins "Inatt Är Jag Din", som faktiskt Thorleifs just gjort på 1970-talet. Den var väl slentrianmässig som förväntat.

  Men det vände rejält i andra omgången. Scotts gjorde Fröken Fräken bättre än orginalet och Larz-Kristerz gjorde min största idol ända sedan jag var liten, Christer Sjögrens "I Love Europe", enormt mycket bättre än orginalet och hade "I Love Europe" funnits 1980 så hade den nog låtit exakt så här på Vikingarnas Kramgoa Låtar 8. Jag hade gärna sett ett samarbete mellan Larz-Kristerz och Christer Sjögren faktiskt på den här låten.
 • Jannez: Jannez visade på ett enormt bra scenframträdande och de gjorde "I Want It That Way" också bättre än orginalet. Backstreet Boys är långt ifrån mina favoriter, men många av deras låtar är bra och nu har Jannez gjort det möjligt för mig att lyssna på en av dem.

  Men "Guenerina" imponerade inte lika mycket på mig faktiskt. Jag sitter här och försöker komma på vilken version av låten jag gillar. Om det är Paul Sahlins första version från 1977, om det är hans version från 1991 eller när han framförde den med Matz-Bladhs 1992. Hmmm... Ja, det är inte Jannez version i alla fall.
 • Martinez: "Dancing In The Street" är en riktig klassiker och den gjorde Martinez jäkligt bra! Som Peter Settman och hans föregångare Peter Harryson sa: Så ska det låta!

  "Miss Decibel" var 100 gånger bättre än orginalet, men det är en sak som fattas. - Agneta Olsson. Detta duktiga och bra bandet gick verkligen miste om något när hon slutade. Martinez var det enda dansbandet all the way ikväll och de stack verkligen ut, Anna, för de var det enda bandet ikväll som verkligen lät som ett dansband ska låta.

I övrigt gillade jag den politiska insats som Musikerförbundet ville ha på 1970-talet. Gillade även att få se Janne Landegren i TV. Denna storhet från Ingmar Nordströms. Han sjöng på 13 av skivorna. Innan dess var det bara Sten-Åke Lindberg som sjöng. Janne Landegren ersatte Gunnar Sandevärn i Ingmar Nordströms 1979.

I övrigt tycker jag att Thomas Deutgen ska uppmana Anna Mourou att vara sparsam med sitt uttryck "dansband all the way" för hon har inte en susning om vad som är dansband all the way och så tycker jag att Magnus Carlsson, som kallade "I Love Europe" för sliskig, att han ska vara sparsam med just det uttrycket. Varför jag tycker det får ni själva räkna ut.

Är jag nöjd med vinstresultatet då?
Jag hade hellre sett att Martinez gått vidare, men då hade någon annan fått stryka på foten och nu är jag spänd på Scotts. De börjar ta sig rejält faktiskt! Nog tur att de inte blev diskvalificerade trots allt, men jag tycker det börjar bli lite tjatigt med Scotts och Larz-Kristerz vecka efter vecka. Hoppas reglerna görs om om det blir en uppföljare.

Då hoppas jag även vi får en riktig jury med kompetens inom området. Leif Loket Olsson och Kent Finell hade jag gärna sett vid Thomas Deutgens sida.

Bäst scenframträdande hade i alla fall Jannez, men det räcker inte. Dock vill jag gärna se mer av dem för de är väldigt bra och hoppas att även dem kommer till Borås under Sommartorsdagarna 2009.

 • Besök Dansbandskampen på SVT:s hemsida här.


Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar