'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

fredag 14 november 2008

Deltävling fem och nu börjar det bli lite väl mycket av det goda

Deltävling fem närmar sig och de tävlande banden denna veckan är inte direkt av imponerande art. Några av banden har jag hört tidigare, men ett av dem är en ny bekantskap.

De som tävlar denna gången är:


  • CC & Lee: Det här bandet har en sak gemensamt med undertecknad. De är från Malmö. De startade dock några år efter att jag lade dansbandsintresset på hyllan, men jag tror inte att jag blivit imponerad av dem i vilket fall. Har sökt efter dansbandstoner hos det här gänget på deras hemsida men har inte lyckats att hitta dem. Känns mer som ett coverband som vill slå igenom och utnyttjar alla möjligheter till detta och nu råkade Dansbandskampen komma lägligt.

    Passar nog utmärkt som festband eller allmänt underhållningsband. Jag får lite "Diggiloo"-känsla över dem, men dansband är de inte. Inte enligt min bedömning i alla fall. Vi får väl se vad de lär prestera på lördag.
  • Nizeguys: Det här bandet har jag beskådat live i stadsparken i Borås på inrådan av en kompis. Han påstod att de var väldigt bra. Jag kom dock till insikt väldigt fort om att jag inte delade hans uppfattning. Ännu ett "modernband" utan egen personlig stil. Passar bra som festband då de har en bred repertoar och faktiskt kan underhålla publiken någorlunda, men det är väl i princip allt.
  • Nova: "Hej Tiffany!" sjöng detta bandet några veckor på Svensktoppen i mitten av 1990-talet. Mogenband som bjuder starkt på sig själv då de lagt med en version av Barry Manilows "If Tomorrow Never Comes" där sångerskan hickar. En del poplåtar i mogendansbandsversioner är vad som återfinns på deras två utgivna skivor från 2005 och 2007. Blir väl dem jag lär ha som favoriter på lördag.
  • Scotts: Denna gången skall jag inte skriva uppmaningen att detta bandet bör röstas ut för de har imponerat en del på mig nu när de framför sina versioner på dansbandsklassiker. Poplåtscovern kan jag klara mig utan även denna veckan, men jag ser med spänning fram emot dansbandsklassikern.
  • Larz-Kristerz: Ja, och här är det tvärtom. Här är det poplåten i dansbandsversion jag ser fram emot, men får de en gammal 1970-talslåt som dansbandsklassiker kan det bli spännande. Om det nu finns några sådana med i den där slumpgeneratorn.

Hur mycket dansband jag än tycker om så börjar jag tycka att Dansbandskampen börjar bli lite väl långtråkig nu. Det är lite väl många veckor med samma upplägg och en massa band som inte är dansband men som utnyttjar programmet för att göra sig ett namn. Nej, SVT, det kan bli för mycket av det goda också.

Istället för att tysta igen munnen på de som kritiserar bristen på dansband i media genom att fylla ut nio lördagar med dansbandstävling så sprid ut musiken i radio istället. Rätt lustigt just när det gäller dansband att det alltid skall kategoriseras in i ett särskilt fack. Antingen enbart eller inte alls. Något mellanting finns inte.

Hur mycket dansband ligger det i SR:s spellistor om dagarna till exempel? Det är väl ett särskilt program om söndagar, men sen är det inte mer? Varför är man så rädd för att blanda in dansband i den övriga musikmixen?

I Skåne kunde man ta tillflykten till närradiostationerna om man ville höra dansband, men då klagades det över att dessa kanalerna enbart spelade dansband.

Jag fick ofta höra att jag bara spelade dansband i mina program. Visst kunde jag spela annan musik också, men jag resonerade att det finns tusen andra kanaler som INTE spelar dansband utan bara pop, rock, ballader, hip-hop med mera och så är det än idag. Hur mycket dansband hörs till exempel i Rix, Mix och allt vad de där stationerna heter? Hur mycket dansband spelar ZTV och MTV i sina program?

Jag efterlyser inte ett Melodifestivalen-liknande program på en och en halv timme i nio veckor i SVT. Jag efterlyser att få höra lika mycket dansband som övrig musik i radio, TV med mera. Efter att Dansbandskampen är slut den 20 december så blir det lika tyst med dansband igen.

Just nu sitter jag och lyssnar på en musikmix i Malmökanalen och här har blandats både pop, rock, dansband och ballader. En mycket bra och varierad musikmix och det är en närradio utan varken kommersiella eller licensfinansierade inkomster. Ändå spelar de mycket bättre och varierad musik än reklamradiostationerna.

  • Besök Dansbandskampen på SVT:s hemsida här.
  • Besök Malmökanalens hemdsida här.


Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar