'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

lördag 15 november 2008

Deltävling fem lärde mig att jag aldrig mer ska klaga

När jag någon gång under det här året först fick höra att SVT skulle ha en tävling för dansband så blev jag jättelycklig. Äntligen tar de sitt förnuft till fånga, men jag hade ingen aning om att man skulle utnyttja tillfället med tävlingen för att sticka dansbandsmusiken ännu mer i ryggen. Något som jag kom helt till insikt med efter att ha sett deltävling fem. Hade det inte varit för att mamma är rädd om sin TV så hade jag nog skickat fjärrkontrollen rakt in i TV-skärmen.

Det enda riktiga dansbandet, undantaget Larz-Kristerz då, i kvällens tävling åkte ut redan efter första omgången och istället gick ett band vidare som absolut och definitivt inte var ett dansband. De är så långt ifrån dansband man kan komma.

Sandins, Susann Nordströms, Bengt Hennings och ikväll Nova är riktiga dansband och de har åkt ut redan i samma program som de deltagit i förutom Bengt Hennings som höll sig kvar en vecka. Det tyder väl på att tävlingen inte är seriös? Ännu en chans för den etablerade "kultureliten" att håna oss dansbandsälskare ännu mer.

Deltävling fem lärde mig att jag aldrig mer ska klaga på att dansbanden är underrepresenterade i svensk media för är det det här man kallar dansband så kan jag definitivt klara mig utan. Usch, vilken besvikelse!

Snälla SVT, gör aldrig om Dansbandskampen. Låt det bli en engångsföreteelse. Lämna oss riktiga dansbandsälskare ifred istället! Vi klarar oss alldeles utmärkt utan er glada amatörers "hjälp"! Trösten finns att det bara är tre omgångar kvar och är det bara Scotts som ska stå och harva i finalen så tänker då inte jag titta!

Syftet med delmomentet att göra om en pop-/rocklåt till dansbandsversion är nog att man ska göra en, för dansbandsmusiken, helt otrolig låt så det blir ungefär samma upplevelse som när Thorleifs kompade Just D på "Tre Gringos" på Grammisgalan 1996. Även om jag gillade "Hur É De' Möjligt" bättre på singeln som jag naturligtvis var tvungen att införskaffa, så var det något enastående.

Nåja, syftet med delmomentet att göra om låtar som står så långt från dansbanden som möjligt har totalt missuppfattats av kvällens band.

Det är ju allmänt känt i fördomssyfte att dansbanden tar upp poplåtar och sjunger dem på svenska. Något som dansbandshatare använder som ett av sina främsta argument för att såga genren, men det har i regel gjorts med låtar som står nära dansbanden musikaliskt. De behåller sitt orginalarr och lite så var det ikväll. Det där typiskt stereotypa poplåt-av-dansband-stuket dominerade ikväll.

 • CC & Lee: Som jag skrev redan igår så är inte det här ett dansband och har definitivt inte i tävlingen att göra. Jag hade nog hellre sett det här gänget i Melodifestivalen 2009 för jag tyckte om dem, men inte som dansband.

  Jag har aldrig gillat smörpop á la Whitney Houston. Dock har en av hennes skivor på ett oförklarligt sätt lyckats att hamna i mitt skivarkiv. Den från 1987 där hon bl a sjunger "I Know Him So Well" och "I Wanna Dance With Somebody". Den skivan är ändå rätt så bra, men "I Will Always Love You" med samma kvinna är så tråkig att lyssna på och inte blev den roligare ikväll.

  Dock är låten från början en dansbandslåt eftersom Dolly Parton - som skrivit den - faktiskt framfört den från början och Dolly sjunger ju amerikansk dansbandsmusik mer känd som country, så det var inget nyskapande i dansbandsväg av CC & Lee. Vilket dansband som helst skulle nog kunna plocka upp den här låten med Dollys orginalarr och sjunga den på svenska, så det här var definitivt inget sensationellt drag.

  "Leende Guldbruna Ögon" är väl insorterade bland klassikernas klassiker? Själv föredrar jag Vikingarnas senaste duettversion mellan Christer Sjögren och Stefan Borsch som finns med på Bästa Kramgoa Låtarna 2. Och inte var det dansband vi hörde ikväll. Snarare rock. Jag gillade versionen, men det här är inte vad jag kallar dansband så därför får den underkänt.

  Jag gillade CC & Lee generellt som band. Jädrigt duktiga och kanon som showband så jag hoppas verkligen att få se mer av dem i framtiden. Bara inte i dansbandssammanhang för där är de malplacerade och mina misstankar om att de bara utnyttjade Dansbandskampen som en språngbräda för framtida karriärmöjligheter kvarstår. Välj Melodifestivalen nästa gång. Där passar ni bättre in.
 • Larz-Kristerz: Ikväll fick de till det med "Lyssna Till Ditt Hjärta", men jag skulle inte vilja titulera Friends som dansband. Snarare schlagerband precis som bandet som nämndes ovan.

  Magnus Ugglas "Kung I Baren" var väl, som juryn sa, en slentrian. Känns lite som att vi kan det nu. Att överträffa deras version av "Purple Rain" lär nog bli omöjligt. Dock skulle jag gärna vilja höra Bengt Hennings framföra både "We're Not Gonna Take It" och "Kung I Baren" för som Thomas Deutgen sa; saxofoner funkar alltid!
 • Nova: Det här var absolut inget sensationellt! Bästa bandet ikväll, men låtvalet var desto sämre. Lotta Engberg spelade in "Sången Han Sjöng Var Min Egen" redan 1997 och den i sin tur var en dansbandsversion av Lill Lindfors svenska version av Roberta Flacks "Killing Me Softly", så det här var inte heller av ett sensationellt drag. Been there, done that, snarare.
 • Scotts: Bravo! Ännu en gång har ni gjort schlager av schlager och dessutom blandat in en annan schlagerlåt. "Det Gör Ont" med inslag av "Dansa I Neon", båda av Lena PH. Nä-e! Det här var ingen höjdare!

  "Två Mörka Ögon". Bert Månsons dunderhit från 1991 i balladversion. Hmmm... Ja, tvärtom kan man ju också göra. Nästan något för Agnes och Sibell eller vad de där professionella blindtarmssmärtevrålarna med 15 minuter i rampljuset nu heter. Dock var det ett annorlunda drag och jag gillade det faktiskt! Men vill jag aldrig höra det igen och för att återställa ordningen i min omtöcknade själ var jag tvungen att få höra hur låten skall höras med Sven-Ingvars, men jag har inte tillgång till den här så just nu mår jag inte så bra.
 • Nizeguys: Vikingarna, Tonix, Matz-Bladhs... Några av dansbanden som spelat in Elton Johns "Nikita". Streaplers spelade in hans "Sad Songs" på svenska med titeln "En Sorgsen Sång", så Elton John i dansbandstappning var inte heller något nytt och sensationellt. Jag tror till och med att just "Your Song" blivit inspelad av ett dansband någon gång under 1970-talet.

  Jag håller med Anna. Just "Tre Gringos" är ingen vidare låt att få tilldelad sig för det var just Thorleifs som gjorde den här fruktansvärt tråkiga och monotona låten till en bra låt med sitt komp och sina välklingande saxofoner. Den var nog dessutom mer gjord som en kul grej från både Just D:s och Thorleifs sida och jag skulle inte vilja kalla den för dansbandsklassiker. Jag tycker faktiskt att Nizeguys ska få en chans till för det där låtvalet var inte rättvist!

Jag skulle vilja se ett liknande samarbete med Timbuktu och ett dansband liknande Thorleifs och Just D:s. Hans "Alla Vill Till Himlen" är ju bra i sig själv. Tänk då att få höra den kompad av ett dansband. Ett riktigt dansband då alltså om ni nu trodde jag syftade på Scotts, vilket jag inte gjorde.

Var ju inne lite på blindtarmssmärtevrål och en som begått en rejäl låtslakt är en tjej som heter Anna Neah Olsson. Hon har totalslaktat Thomas G:sons dansbandsklassiker "Tårar Från Himlen" i en talangtävling för ett tag sedan och gjort om den till en äckligt smörig ballad så man riktigt kan känna hur gärna hon vill ta livet av sig av depression.

Kom att tänka på den nu för någon (utan anknytrning till bloggen) undrade för ett tag sedan hur jag kunde avsky smörpop men älska dansband. Lyssna på Anna Neah Olssons version av "Tårar Från Himlen" och lyssna sedan på hur den ska låta i Matz Bladhs eller Erik Lihms tappning, så förstår ni nog hur det kan vara möjligt.

 • Besök Erik Lihms hemsida här.
 • Besök Matz Bladhs hemsida här.
 • Besök Dansbandskampen på SVT:s hemsida här.
 • Läs mitt tidigare inlägg där jag recenserar Vikingarnas Bästa Kramgoa Låtarna 2 här.


Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar