'Cause I'm a Dansbander, yes I am!

OBS!

Ni kan inte längre skicka mail till den mailadress som finns medtagen i slutet av inläggen. Orsaken är att adressen inte längre nyttjas av mig. Detta till följd av att företag och andra inte kan respektera människors egendom utan måste fylla den med ointressant skräp som reklam eller obskyra meddelanden. Någon ny mailadress kommer icke att upprättas.

söndag 2 november 2008

Deltävling 3 avklarad

Jag börjar nästan undra om Anna Mourou läser min blogg. Det var två saker hon sa i förra veckan som lät som om de var hämtade från min blogg och denna veckan påtalade hon för Scotts att direktivet banden fick var att göra om en poplåt till dansband, vilket de missförstått, och det kom nästan som ett brev på posten efter att jag skrev i förra veckan att Scotts borde blivit diskade då de inte hållt sig till reglerna. Något jag håller fast vid än.

Sedan vill jag be Thomas Deutgen om ursäkt för att jag i tidigare inlägg stavat hans namn utan H.

Ja, dags att dyka ner i veckans programs tävlande och det började med...

 • Larz-Kristerz: YIIIIIIIIIII-HAAAAAAAAAAA!!!!!!! "Purple Rain" är precis lika tråkig och intetsägande som dess upphovsman, men Larz-Kristerz lyckades göra den till en jävligt bra låt! Jag fick suget att ställa mig upp i soffan, spetta på stereon och hoppa i extas för fullt igen! Så jävla bra! Helt klart bäst ikväll.

  Men nu sa Anna det igen: "Er variation av Purple Rain..." Det heter "version", Anna. - Version. Variation är något helt annat.

  Dock föredrar jag att lyssna på "Du Är Min Man" med Helen Sjöholm och Benny Anderssons Orkester framför Larz-Kristerz. Precis som jag föredrar att lyssna på Papaya Coconut med Kikki Danielsson. Dock tyckte jag att bandet gjorde en enormt bra tolkning av låten.

  Det var en rätt intressant förklädd pungspark Thomas Deutgen gav Magnus Carlsson i hans utlåtande avseende låtens fyra år på Svensktoppen. Sedan undrar jag fortfarande över varför Anna Mourou tackade ja till sin juryplats då hon jämt kritiserar riktiga dansbandslåtar. Denna gången kallade hon "Papaya Coconut" för jumbolåt. Inte bra alls!
 • Highlights: Första gången som jag snabbspolade i programmet. Det här bandet var ju lika tråkigt och intetsägande som Scotts. Tur att de åkte ut.
  Att sedan tvingas göra om Jonas Gardells urtrista "Aldrig Ska Jag Sluta Älska Dig" är ingen lätt uppgift, men Highlights resultat var ingen dansbands-"variation" utan en trist rockballad och den blev verkligen inte roligare än orginalet. Kvällens höjdpunkt var definitivt inte Highlights.
 • Yvonne & Quick Picks: Ja, det var väl nästan väntat att de skulle åka ut redan vid första omröstningen. Jag kände mig rätt likgiltig inför "Tainted Love". För att cítera den malplacerade Anna Mourou i juryns kritik mot Susann Nordströms förra veckan: Detta var inte dåligt, men det var inte bra heller. Fast det var bättre än orginalet och jag hade nog hellre sett att Yvonne & Quick Picks gick vidare till andra omgången än Highlights.
 • Mickeys: Jo då, Mickeys gjorde en mycket bättre version av "Mambo No 5" än Towe Widerbergs och Towe Widerbergs är ett av mina favoritband. Som Magnus Carlsson påtalade så var detta det första bidraget med växelsång.

  Dock är jag oenig med herr Deutgen för jag tycker att "Mambo No 5" är rätt häftig. Lite annorlunda och jag har haft orginalet i min musiksamling sedan 2002.

  Mickeys var ju mina favoriter inför deltävlingen och är så än. Jag vidstår att jag hellre sett dem gå vidare än Scotts. Dessutom är sångerskan Mia Sandström en riktig krydda i dansbandsvärlden tack vare sin sprallighet och sin sprudlande glädje. Något jag minns att jag uppskattade redan på 1990-talet då de uppträdde i TV21 och som Thomas Deutgen också uppmärksammade. Ja, hon sjöng barfota redan då.

  Att hon sedan slagits ensam mot Walt Disneys jurister om namnet Mickeys är ju riktigt imponerande. Hon är ju till och med mer envis än jag.

  Själv föredrar jag att lyssna på Berth Idoffs med Conny Nielsen vid sångmikrofonen när det gäller "Små Små Ord", men det var en enormt bra tolkning av låten. Riktig Mickeys-stil och jag satt som uppslukad här och detta är en anledning till att jag tycker väldigt mycket om Mickeys. Bara lite synd att rösten svek Mia några gånger i låten och att de inte har en riktig basist för jag har svårt för förinspelad musik när det ska föreställa live.

  "Små Små Ord" är dessutom känd från en reklamfilm. Dock är jag ingen stor TV-tittare, så jag vet inte i vilken reklamfilm den finns med. Låten är gjord av en av dansbandsmusikens mästarkompositörer Peter Grundström känd från Thor-Görans.

  Vill man lyssna på orginalet så finns den att återfinna på Dansglädje 88 av Berth Idoffs. Även Vikingarna har gjort den snarlik orginalet tio år senare på Kramgoa Låtar 1998 och dessutom lanserat den i Tyskland under namnet "Wach' Ich Oder Träum' Ich".

  Ja, Magnus, jag ser fram emot den där skivan som Du ville producera med Mickeys. Detta är ett bra gäng och idén att låta dem tolka dansbandsstandards i den här stilen är inte så dum. SläpperDu en sådan skiva med Mickeys och skickar ett ex till mig så förlåter jag Dig för Dina snedsteg förra veckan. Dock får jag inte 1988 till 2008 att bli 25 år. Hur räknade Du där, Magnus?
 • Scotts: Gäsp! Ja, som Peter Settman sa , så kunde man lyssna på "Cara Mia" med Måns Zelmerlöv i Melodifestivalen 2007 och den lät exakt likadan som i Scotts version frånsett att sångaren Henrik Strömblad skrek som en stucken gris, vilket jag inte minns att Måns gjorde. Begåvat att göra om en danslåt till en... danslåt. NOT!

  I förra veckan sa Scotts att de inte vill göra om låtar utan bibehålla dem i sitt orginalskick. Varför gällde inte det för "Till Mitt Eget Blue Hawaii"? Scotts version lät... faktiskt jävligt bra!

  Även om jag föredrar att höra låten med Vikingarna, som är ett riktigt dansband och väl dessutom tidernas bästa musikgrupp med alla framgångar de skördat genom åren, så var faktiskt Scotts version väldigt bra! Svängig och den höll sig faktiskt inom dansbandens ramar och jag blev faktiskt riktigt imponerad. Det finns dessutom en mycket sämre, för att inte säga helt horribel tolkning av den här låten med Black-Ingvars. Dock räcker inte Scotts version för att jag ska vilja ha kvar dem i tävlingen.

  Fast ska jag vara ärlig, "och det är jag nästan jämt", för att citera Peter Grundström i "Att Älska Så Här", så hoppar jag faktiskt över "Till Mitt Eget Blue Hawaii" när den dyker upp i min samling med Vikingarna för jag tycker den är rätt uttjatad.

Att inte Mickeys gick vidare tycker jag är ett mysterium. De var klart bäst i kvällens tävling, men jag misstänker att det är en hel del pubertetsstinna småtöser som precis fått bröst som ringer och röstar på Scotts för Henriks sugande blick, för söker man Sveriges bästa dansband så är Scotts verkligen inte de rätta kandidaterna för de har inte direkt levererat kvalitativ dansbandsmusik.

Därför blir jag mer och mer övertygad om att programmet är en ploj för att tillfredsställa alla de som gnällt över att det är för lite dansband i media. Det blir säkert lika lite igen efter att Dansbandskampen är slut.

Dock måste det kännas rätt gôtt för Henrik och gänget att hånle juryn rakt upp i ansiktet för trots att juryn kritiserar dem gång på gång så vinner de folkets röster. Det är alltså inte mer än 300 stycken som ringer och röstar. Eller? 300 fans och en massa småflickor. Bra fanskara, Scotts! Vet inte om ni borde känna er så smickrade av det.

Larz-Kristerz gjorde en enormt bra version av Princes "Purple Rain" och de tillsammans med Mickeys borde ha gått vidare i denna deltävlingen. Men men... Jag fick 50 % av min önskan uppfylld i alla fall. Får la vara nöjd med det?

Nu vill jag ut och dansa till Mia och Mickeys live! Hoppas de kommer till stadsparken i sommar!

 • Besök Dansbandskampen på SVT:s hemsida här.

Skriv en kommentar eller skicka mig ett e-postmeddelande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar